Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kuchnia wolnostojąca z płytą indukcyjną - niepulsacyjne gotowanie

31 Sty 2020 18:07 318 3
  • Poziom 2  
    Poszukuję informacji jakie aktualnie modele mają możliwość płynnej regulacji temperatury, a nie wyraźnie pulsacyjnej jak np. w modelu Amica 614IES3.374TSDPHBQ(XXL), w którym na pośrednich ustawieniach mocy, gotowanie odbywa się wyraźnie pulsacyjnie, co utrudnia wolne gotowanie. Wiem, że jest oddzielna płyta Samsunga, w której jest płynna regulacja temperatury (model NZ64H57479K), ale poszukuję wolnostojącej kuchni z piekarnikiem i płytą grzewczą. Czy ktoś może posiada takie modele kuchni: Electrolux EKI6451AOX lub AEG 47036IU-MN i mógłby mi udzielić informacji, czy w tych modelach regulacja temperatury odbywa się w sposób płynny lub chociaż zbliżony do płynnego (woda nie gotuje się wyraźnie w sposób pulsacyjny przy niższych od max ustawieniach temperatury/mocy)
    Z góry dzięki za info.
  • Poziom 16  
    zaqxsw8 napisał:
    Poszukuję informacji jakie aktualnie modele mają możliwość płynnej regulacji temperatury, a nie wyraźnie pulsacyjnej jak np. w modelu Amica 614IES3.374TSDPHBQ(XXL), w którym na pośrednich ustawieniach mocy, gotowanie odbywa się wyraźnie pulsacyjnie, co utrudnia wolne gotowanie. Wiem, że jest oddzielna płyta Samsunga, w której jest płynna regulacja temperatury (model NZ64H57479K), ale poszukuję wolnostojącej kuchni z piekarnikiem i płytą grzewczą. Czy ktoś może posiada takie modele kuchni: Electrolux EKI6451AOX lub AEG 47036IU-MN i mógłby mi udzielić informacji, czy w tych modelach regulacja temperatury odbywa się w sposób płynny lub chociaż zbliżony do płynnego (woda nie gotuje się wyraźnie w sposób pulsacyjny przy niższych od max ustawieniach temperatury/mocy)
    Z góry dzięki za info.

    Każda płyta indukcyjna będzie działać pulsacyjne na niskich poziomach mocy, bo tak działa fizyka. Te lepsze będą grzać pulsacyjnie do 4-5 poziomu mocy, a później mocą ciągłą.
    Niektóre płyty też mają kiepską regulację mocy (nie używam pojęcia regulacji temperatury, bo żadna płyta nie ma termometra w garnku i nie wie co gotujemy i jaką temperaturę ma dana potrawa itp) przez co skok poziomu mocy zwiększa moc zaledwie o 50-100 wat. Np. Ustawiam poziom 9 i grzeje mocą 1200 wat, a jak wrzucę wyżej poziom, czyli booster to wybija na 2500 wat.

    Na pewno droższe płyty są lepsze, ale nie zawsze. Z góry odrzuć najtańsze modele do 1200 zł, bo każda będzie pulsować (mowa o samej płycie, bo te z piekarnikiem to nie mam pojęcia ile kosztują).
  • Poziom 2  
    Jak pisałem płyta Samsunga nie grzeje zauważalnie pulsacyjnie. Starszy model Elektroluxa, wolnostojący z piekarnikiem, też nie grzeje zauważalnie pulsacyjnie. Szukam obecnej kuchni wolnostojącej z piekarnikiem, która nie grzeje zauważalnie pulsacyjnie.
  • Poziom 16  
    zaqxsw8 napisał:
    Jak pisałem płyta Samsunga nie grzeje zauważalnie pulsacyjnie. Starszy model Elektroluxa, wolnostojący z piekarnikiem, też nie grzeje zauważalnie pulsacyjnie. Szukam obecnej kuchni wolnostojącej z piekarnikiem, która nie grzeje zauważalnie pulsacyjnie.

    Co masz na myśli "nie grzeje zauważalnie pulsacyjnie"
    Na jakich poziomach mocy grzeje pulsacyjnie? Najlepiej użyć watomierza do zobaczenia tego zjawiska. Electroluxy nowe,stare są robione na tej samej elektronice (oprócz tych nowych za 800 zł) i to samo z Samsungiem - grzeje pulsacyjnie na niskich poziomach mocy.

    Może Ci chodzi o zupełnie coś innego, bo są 2 rodzaje pulsowania.
    Pierwszy: płyta grzeje pulsacyjnie do przedostatniego poziomu mocy i podczas grzania pulsacyjnego używa pełną moc pola, woda bąbelkuje
    Drugi: grzeje pulsacyjnie najczęściej do 4-5 poziomu mocy, a później pracuje ciągle z regulowaną mocą grzania, ma niską moc grzania podczas pracy, woda nie bąbelkuje.