Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

- Naprawa agregatu prądotwórczego, niskie napięcie

31 Sty 2020 21:17 942 11
  • Poziom 4  
    Witam wszystkich
    Mam problem z agregatem prądotwórczym marki MacFarlane Engineering Typ TBT700, reszta szczegółów na załączonej tabliczce znamionowej.
    Mianowicie jest taki problem, że na wyjściu jednofazowym jest napięcie 20 V prądu przemiennego, a na międzyfazowym jest 40 V. Po podaniu napięcia 12V na wzbudzenie stojana wszystko wraca to normy i jest 230-380 V, po odłączeniu 12 V od wzbudzenia podczas pracy napięcie już nie spada do 20-40 V tylko zostaje na 110-220 V. I tu jest pytanie czy padł regulator AVR, a jak padł to jest problem z dostępnością zamiennika bo tylko firma z UK to produkuje ale jest ciężko z nimi się dogadać. Byłaby możliwość wstawienia całkiem innego regulatora, który by odczytywał napięcie z agregatu i nim sterował?
    Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem.
    - Naprawa agregatu prądotwórczego, niskie napięcie
    Tabliczka znamionowa.
    - Naprawa agregatu prądotwórczego, niskie napięcie - Naprawa agregatu prądotwórczego, niskie napięcie
    Zdjęcie regulatora
    [3.12.2020, webinar] Zagadnienia pomiarowe w nowoczesnej inżynierii materiałowej. Zarejestruj się
  • Poziom 22  
    ASnat napisał:
    I tu jest pytanie czy padł regulator AVR
    na 99% tak. Sprawdź jeszcze szczotki.

    Dodano po 1 [minuty]:

    ASnat napisał:
    Była by możliwość wstawienia całkiem innego regulatora, który by odczytywał napięcie z agregatu i nim sterował ?
    zawsze jest taka możliwość, teoretycznie nawet samemu można taki regulator zbudować.

    Dodano po 12 [minuty]:

    Z tego co widać na zdjęciach to Twój agregat posiada jakieś uzwojenie do wzbudzenia regulatora + 3 odczepy pomiarowe po 1 z każdej fazy. Sprawdź czy ten bezpiecznik topikowy jest ok tzn czy ten dołożony drucik gdzieś na styku nie zaśniedział i czy ten iskiernik nie dostał zwarcia.
    Jeśli jest ok i da się zdjąć obudowę z regulatora to wymień wszystkie kondensatory jakie tam są. Jest szansa że to pomoże. Myślę, że łatwiej i taniej wyjdzie Cię naprawa tego regulatora nawet jeśli to nie wina kondensatorów. Jeśli chciałbyś szukać nowego to powinieneś zmierzyć napięcia na tym uzwojeniu wzbudzającym bez podania 12 V na wzbudzenie po czym wzbudzić go zewnętrznie i zmierzyć napięcia na odczepach pomiarowych i uzwojeniu wzbudzenia regulatora. Na podstawie tych napięć szukać zamiennika albo projektować własny regulator.
  • Poziom 4  
    Próbowałem go na szybko otworzyć ale nie się dało . Postaram się jednak go dzisiaj wymontować i zobaczyć co jest w środku. Zrobię jeszcze zdjęcie 2 rzeczy co są w tym agregacie, a mianowicie jakieś 2 kondensatory zalane w jakimś tworzywie, które na wejściu łapią pomiar z agregatu te 120 v i dają na wyjście 6v prądu stałego i to leci na regulator i małe trafo przykręcone nad stojanem co ma tylko 2 wyjścia i też to leci do regulatora ( Chyba sprawdzę to jeszcze ).
  • Poziom 22  
    Drogą dedukcji myślę że te 3 przewody na środku to pomiar brany z odczepów uzwojenia głównego. Dodatkowo Jedna para na pewno idzie na wzbudzenie. Druga para to może być napięcie wzbudzenia AVR z jakiejś dodatkowej cewki stojana nawijanej cieńszym drutem lub termistor zamontowany w uzwojeniu. Napisz dokładnie co gdzie idzie. A może na pokrywie którą zdemontowałeś jest opis wyprowadzeń tego regulatora? I koniecznie sprawdź ten iskuernik i bezpiecznik żeby sobie niepotrzebnej roboty nie narobić.
  • Poziom 4  
    Jestem przy agregacie
    1 zdjęcie
    ]- Naprawa agregatu prądotwórczego, niskie napięcie[/align]
    - Naprawa agregatu prądotwórczego, niskie napięcie


    Przewody 1 i 2 wchodzą do tego układu z kondensatorami, które dalej wchodzą do uzwojenia agregatu i tam biorą pomiar 120V.

    Rys. 2
    - Naprawa agregatu prądotwórczego, niskie napięcie[/align]
    - Naprawa agregatu prądotwórczego, niskie napięcie


    Przewód 3 wchodzi do xx-, a przewód 4 na wejście 3. Napięcie jest rzędu 6-7V prądu stałego

    Rys 3
    - Naprawa agregatu prądotwórczego, niskie napięcie[/align]
    - Naprawa agregatu prądotwórczego, niskie napięcie


    Przewody nr 5 dochodzą do N-0 w agregacie

    Rys 5
    - Naprawa agregatu prądotwórczego, niskie napięcie[/align]

    Przewody 6 i 7 dochodzą do transformatora nad stojanem i tylko te 2 są podłączone do trafa.

    Rys 6
    - Naprawa agregatu prądotwórczego, niskie napięcie[/align]
    - Naprawa agregatu prądotwórczego, niskie napięcie


    Przewód 8 wchodzi na wejście 2

    rys 7
    - Naprawa agregatu prądotwórczego, niskie napięcie[/align]

    - Naprawa agregatu prądotwórczego, niskie napięcie[/align]

    Przewód 9

    Rys 8
    - Naprawa agregatu prądotwórczego, niskie napięcie[/align]
    - Naprawa agregatu prądotwórczego, niskie napięcie


    Przewody 10 i 11

    Przepraszam, że w taki sposób przedstawiam zdjęcia ale jestem w terenie.
    może jest czytelne.

    Dodano po 56 [minuty]:

    Regulator jest cały zalany i nie da się go rozebrać.

    Dodano po 40 [minuty]:

    Klient postanowił aby kupić uniwersalny Regulator wszystko przerobić na nowy i pytanie jest takie czy nowy regulator który będzie podpięty do 1L 2L 3L będzie dobrym pomysłem z pominięciem starego układu ?
  • Poziom 22  
    ASnat napisał:
    Regulator wszystko przerobić na nowy i pytanie jest takie czy nowy regulator który będzie podpięty do 1L 2L 3L będzie dobrym pomysłem z pominięciem starego układu ?

    Jeżeli uda Ci się znaleźć zamiennik który pracuje na takim samym zakresie napięć pomiarowych i wyjściowych jak te które są w Twoim to jak najbardziej. Pierwszy lepszy chiński AVR raczej się nie sprawdzi. Nawet jeśli uda Ci się zachować napięcie na wyjściu to przy obciążaniu mogą one nie nadążać z regulacją.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Koniecznie sprawdź czy ten iskiernik nie jest zwarty. Może to być przyczyna.

    Dodano po 3 [minuty]:

    ASnat napisał:
    Przewody 1 i 2 wchodzą do tego układu z kondensatorami, które dalej wchodzą do uzwojenia agregatu i tam biorą pomiar 120V.
    To prawdopodobnie jest napięcie które wzbudza/zasila avr a nie żaden pomiar. Kondensatory mogą być uszkodzone. Najlepiej jakbyś zmierzył napięcie jakie przychodzi na regulator.

    Dodano po 14 [minuty]:

    Coś zamotałeś albo to jest zbyt skomplikowane żeby się połapać po tych zdjęciach. Ja tam widzę 7 wejść na tym AVR, niektóre mogą być mostkowane. Łatwiej by było gdybyś napisał co jest podłączone do którego wejścia.
  • Poziom 4  
    Napięcie na regulator wchodzi oko 6V i tu może być problem ponieważ do kondensatorów dochodzi napięcie 110V a wychodzi już 6V, a gdyby ominąć te kondensatory ? Bo prąd wzbudzenia z tabliczki jest około 105V.
  • Poziom 22  
    Możesz spróbować, jak sam się nie wzbudzi bo bez kondensatorów może się nie wzbudzić to podaj mu na chwilę wzbudzenie zewnętrzne i zobacz czy po odłączeniu zewnętrznego wzbudzenia będzie napięcie na wyjściu. Jeśli tak to na pewno wina kondensatorów tylko pominięcie ich na stałe raczej nie przejdzie. One są żeby wzbudzić agregat i stabilizować zasilanie avr niezależnie od obciążenia prądnicy.
  • Poziom 4  
    Zrobiłem pomiary po podaniu 12V i wszystko jest dobrze 230V/380V na wyjściu na regulatorze jest wszystko ok po odlaczeniu 12V wszystko znika do 0 V. Zacząłem rozbierać agregat i okazało się że brakuje 1 diody prostowniczej ktoś ją wykręcił. Jaka dioda tam może być bo na innych niema oznaczenia. Dioda ma przylutowany kabel z jednej strony A z drugiej ma śrubę do nakrecenia nakrętki

    Dodano po 1 [minuty]:

    Zrobiłem pomiary po podaniu 12V i wszystko jest dobrze 230V/380V na wyjściu na regulatorze jest wszystko ok po odlaczeniu 12V wszystko znika do 0 V. Zacząłem rozbierać agregat i okazało się że brakuje 1 diody prostowniczej ktoś ją wykręcił. Jaka dioda tam może być bo na innych niema oznaczenia. Dioda ma przylutowany kabel z jednej strony A z drugiej ma śrubę do nakrecenia nakrętki
  • Poziom 22  
    ASnat napisał:
    Zrobiłem pomiary po podaniu 12V i wszystko jest dobrze 230V/380V na wyjściu na regulatorze jest wszystko ok po odlaczeniu 12V wszystko znika do 0 V. Zacząłem rozbierać agregat i okazało się że brakuje 1 diody prostowniczej ktoś ją wykręcił. Jaka dioda tam może być bo na innych niema oznaczenia. Dioda ma przylutowany kabel z jednej strony A z drugiej ma śrubę do nakrecenia nakrętki

    Dodano po 1 [minuty]:

    Zrobiłem pomiary po podaniu 12V i wszystko jest dobrze 230V/380V na wyjściu na regulatorze jest wszystko ok po odlaczeniu 12V wszystko znika do 0 V. Zacząłem rozbierać agregat i okazało się że brakuje 1 diody prostowniczej ktoś ją wykręcił. Jaka dioda tam może być bo na innych niema oznaczenia. Dioda ma przylutowany kabel z jednej strony A z drugiej ma śrubę do nakrecenia nakrętki

    Przy pominiętych kondensatorach? Nie ma tam jakiegoś gniazda na napięcie DC?
  • Poziom 4  
    No wlasnie nie. Jest tam 12 diud po 6 na każdej blaszce. I czy to ma jakieś znaczenie do działania bo co do tych kondensatorów to jak jest podane wzbudzenie to na wejściu jest 230V a na wyjściu 28V.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Kondensatory zostają podpięte bo bez nich nic niema na regulatorze.
  • Poziom 4  
    Temat rozwiązany przyczyną było brak jednej diody prostowniczej i uszkodzony regulator AVR. Po wymianie wszystko zaczęło działać.
    Dziękuję za zainteresowanie tematem.