Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Inwerter Sofar Solar 5,5 Wi-Fi

buddach 02 Feb 2020 08:59 96630 207
    3301
    Level 33  
    Podaje tyle ile wynosi wskazanie 2.8.x więc en. wysłaną bez uwzględnienia współczynnika za magazynowanie
    lesiu681
    Level 10  
    Lukaszkub1234 wrote:
    Jeszcze takie jedno pytanie czy aplikacja Tauron e-licznik podaje wartość prądu oddanego do sieci z uwzględnieniem już 20% które musimy oddać za magazynowanie prądu czy pokazuje 100% oddanej energii i z tego musimy sobie obliczyć 20%

Tauron E-licznik pokazuje energię oddaną do sieci pomniejszoną o autokonsumpcję czyli to co zużyliśmy w momencie kiedy instalacja produkowała prąd. Żeby prawidłowo wyliczyć np. ile nam zostało energii w magazynie powinno się od energii wprowadzonej do sieci odjąć energię pobraną z Taurona i z wyniku, który nam wyjdzie odjąć 20%.
    3301
    Level 33  
    lesiu681 wrote:
    Lukaszkub1234 wrote:
    Jeszcze takie jedno pytanie czy aplikacja Tauron e-licznik podaje wartość prądu oddanego do sieci z uwzględnieniem już 20% które musimy oddać za magazynowanie prądu czy pokazuje 100% oddanej energii i z tego musimy sobie obliczyć 20%

Tauron E-licznik pokazuje energię oddaną do sieci pomniejszoną o autokonsumpcję czyli to co zużyliśmy w momencie kiedy instalacja produkowała prąd. Żeby prawidłowo wyliczyć np. ile nam zostało energii w magazynie powinno się od energii wprowadzonej do sieci odjąć energię pobraną z Taurona i z wyniku, który nam wyjdzie odjąć 20%.

To jest zła definicja.

Poprawnie: od energii wprowadzonej do sieci odjąć 20% i dopiero odjąć energię pobraną [2.8.x * 0,8 - 1.8.x]
    Lukaszkub1234
    Level 8  
    3920 kW x 0.2 - 3290
    3920 x0.2 = 784
    3920 - 784 = 3136
    3136 - 3290 = -154 kW które muszę zapłacić na chwilę obecną.
    SzymeX24
    Level 2  
    Próbuję dodać numer SN DataLoggera do swojego konta na stronie ginlong ale cały czas wyskakuje mi komunikat o tym że numer SN został już zarejestrowany w innych plantach. Owszem sam go kiedyś zarejestrowałem ale później usunąłem. Ma ktoś jakiś patent na to ?
    Lukaszkub1234
    Level 8  
    Ale myślę, że najlepiej będzie poprosić support, żeby usunęli logger i dodasz go sobie na nowo.
    +48 221 239 858
    serwis(_at_)sofarsolarpoland.pl
    prose
    Level 35  
    SzymeX24 wrote:
    Próbuję dodać numer SN DataLoggera do swojego konta na stronie ginlong ale cały czas wyskakuje mi komunikat o tym że numer SN został już zarejestrowany w innych plantach.

Musisz usunąć data logger ze wszystkich kont inaczej nie dodasz do nowego.
    jarecki_77
    Level 2  
    kozak71 wrote:
    Problem jest w routerze chyba. Po podłączeniu hot spot z telefonu falownik jest widoczny w aplikacji.
    Coś go blokuje w routerze, sofar serwis mówi że dostawca blokuje port 10000, ale dostawca nie blokuje żadnych portów. Ktoś wie jak to ustawić w routerze ? Może jakieś przekierowanie portu ?

Miałem dokładnie tak samo. Na hotspocie z telefonu wszystko działało a w sieci radiowej już nie. Zresetowałem router TP-LINK TL-WR841N ustawiłem jak trzeba i nic to nie dało :) Dopiero gdy zadzwoniłem do operatora sieci, okazało się że logger Sofar LSW-3 łaczy się przez port 10000 który był zablokowany. Po odblokowaniu go wszystko zaczęło działać poprawnie. Jeśli ktoś z tym loggerem po wprowadzeniu ustawień według instrukcji nadal ma problem z połączeniem to proponuję sprawdzić czy nie ma zablokowanego portu 10000 u dostawcy sieci.
    lexbest123
    Level 10  
    JAK ZMIENIĆ DATĘ URUCHOMIENIA W APCE SOLARMANA ? - CZY KTOŚ WIE ?
    BO WG. MNIE MOZE SIĘ NIE DAĆ - NIE JEST EDYTOWALNE - I CHYBA ZAPISANE NA SZTYWNO PODCZAS INSTALACJI - MOŻE SIĘ MYLĘ MOŻE JEST JAKIŚ SPOSÓB - PODPOWIECIE ?
    lexbest123
    Level 10  
    - a nie wiesz czy ten solar biznes jest płatny ?
    toolpusher
    Level 23  
    Ja zarejestrowałem się na pro.solarman ale utknąłem na dodawaniu dataloggera - pisze że jest zrejestrowany na innym plancie co jest prawdą bo mam instalację na zwykłym solarmanie.
    prose
    Level 35  
    lexbest123 wrote:

Nie jest płatny.
    3301
    Level 33  
    lexbest123 wrote:

Zadna ze stron nie jest płatna, na początek zakładałem konta instalacji na www.solarmanpv.com/portal/LoginPage.aspx potem na https://pro.solarman.cn/index/setIndex.do z której to chyba rok temu nastąpiła migracja do https://login-pro.solarmanpv.com/login?powerType=PV
    Ten sam SN datalogera mam na wszystkich trzech z tym że ta pro.solarman.cn/index/setIndex.do jeszcze działa ale nie można tam dodawać już nowych instalacji

Dodano po 4 [minuty]:

Dorzucam screen
    Lukaszkub1234
    Level 8  
    Wie moze skąd pobrać aktualizację softu sofar Solar 5.5 mam 16 paneli na 2 stringi po 8 paneli na strong. 380 W panel moc 6080 kwp. Falownik odcina mi na 5060W. Inwerter Sofar Solar 5,5 Wi-Fi
    slawo12311
    Level 19  
    Taki kupiłeś, on ma moc wyjściową 5000W
    toolpusher
    Level 23  
    Lukaszkub1234 wrote:
    Wie moze skąd pobrać aktualizację softu sofar Solar 5.5 mam 16 paneli na 2 stringi po 8 paneli na strong. 380 W panel moc 6080 kwp. Falownik odcina mi na 5060W. Inwerter Sofar Solar 5,5 Wi-Fi

A jaki masz soft teraz?
    Lukaszkub1234
    Level 8  
    V2.01

Dodano po 34 [minuty]:

V2.01
    galica01
    Level 15  
    Mam obawy czy sam soft tu pomoże masz falownik 5000W i przycina do tej mocy niestety tak już falowniki mają

Widzę że instalacja Ci ładnie działa to napawa mnie optymizmem bo robię podobną u siebie
    toolpusher
    Level 23  
    Może pomóc bo ja mam V2.30 w 4.4KTL-X i wychodzi poza nominał 4kW w piku. Najwyższa wartość zarejestrowana do tej pory to 4,28kW przedwczoraj. Nie wiem jak w ciągłym bo jeszcze dla mojej instalacji słońce jest jeszcze za nisko a mam ją od późnej jesieni.
    Lukaszkub1234
    Level 8  
    Skąd ściągnąć aktualizację softu.
    3301
    Level 33  
    Mam jedną instal. z takim falownikiem i V 201, obcina na mocy 5,04 kW, w tym tygodniu zaktualizuję do v220
    toolpusher
    Level 23  
    Pisałem o najnowszy soft do Sofar Polska czyli 2.70 - ja mam 2.30. Odpisano mi, że nie zawiera istotnych zmian dla pracy falownika. Wytłumaczono mi że softy są pisane np. dla całej Europy i zmiana numeru softu może tylko oznaczać np. dodanie języka litewskiego do menu. W przypadku Softów 2.20 i 2.30 być może są jakieś zmiany dla pracy samego falownika.
    Jeżeli nie jesteś instalatorem to mówią, że ludzie często nie radzą sobie z update'm dlatego dla nich jest z tego więcej problemów niż pożytku w przypadku udostępniania softu pojedynczym prywatnym osobom
    toolpusher
    Level 23  
    Z tego co tam pisze w obu przypadkach musi mieć co najmniej V2.30. Nie wiem po co jest ta pierwsza opcja downgrade'u z 2.30 do 2.20?
    Ale fajną maja instrukcję do Sofara. Znalazłem w sieci po polsku przetłumaczoną z włoskiego - Link
    Szczególnie zainteresowało mnie jedno zdanie - w polskiej instrukcji np. z Coraba tego nie ma:
    "Oba wejścia MPPT falownika muszą być wypełnione, nawet jeśli system składa się z jednego ciągu znaków. Jeśli ciągi są ułożone równolegle, zaleca się użycie przewodu podłączeniowego Y lub T w celu podwojenia prądów wejściowych z pola PV i wypełnienia obu wejść MPPT falownika, jak pokazano na rysunku".

Ja bym napisał do Sofar Polska czy mając soft 2.01 zalecają uaktualnienie do wyższego.
    pief
    Level 17  
    Witam

Próbowałem zaktualizować miesiąc temu soft 2.01 do v.2.20 , soft wgrany , po uruchomieniu chiński język .
    Próbowałem go zmienić , niestety nie udało się . Powróciłem do starego softu 2.01 .

Mam falownik na rynek chiński (czwarta litera nr seryjnego C ) może dlatego , nie wiem .Pozdrawiam
    3301
    Level 33  
    pief wrote:
    Witam

Próbowałem zaktualizować miesiąc temu soft 2.01 do v.2.20 , soft wgrany , po uruchomieniu chiński język .
    Próbowałem go zmienić , niestety nie udało się . Powróciłem do starego softu 2.01 .

Mam falownik na rynek chiński (czwarta litera nr seryjnego C ) może dlatego , nie wiem .Pozdrawiam

To w razie niepowodzenia da się wrócić do starego softu?
    Czy z karty SD ten stary V201 da się ściągnąć czy też z serwisu ?
    prose
    Level 35  
    pief wrote:
    Witam

Trzeba było przytrzymać skrajne przyciski parę sekund i strzałką w duł lub w górę wybrać język i enter prawy przycisk.
    toolpusher
    Level 23  
    Znalazłem w sieci - FB cos takiego: Link
    Jest tam soft do Sofara sprzed roku i instrukcja po polsku. Napisałem do gościa w sprawie mojego falownika z softem V2.30 i mi odpisał:
    "Standardowo Pana falownik będzie obsługiwał 4.4 tylko jedna seria seria była z innym softem z końca 2019/początku 2020. Aktualnie ten problem nie występuje."
    Lukaszkub1234
    Level 8  
    Zadzwoniłem dzisiej do Sofar Solar Polska. Pani z serwisu posłała mi soft do sofara zrobiłem aktualizacje i mam teraz V2.20 a miałem V2.01. Wszystko działa więc operacja się udała.