Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Okablowanie pod sterowanie ogrzewaniem podłogowym. Tech/Salus

smokevery day 02 Feb 2020 11:52 21207 5
Buderus
    smokevery day
    Level 6  
    Cześć
    Dom jednorodzinny piętrowy na parterze i na piętrze położone jest ogrzewanie podłogowe, teraz chcę sterować tym ogrzewaniem sterownikami bezprzewodowymi z Techa lub Salusa. Wczoraj poprowadziłem przewody jeden utp od górnego rozdzielacza do rozdzielacza na dole, i od rozdzielacza na dole poprowadziłem kabel 4x1 do pieca. Rozmawiałem z jednym elektrykiem, że tak to ma być ale nie ufam mu w 100% dlatego dopytuje tutaj . Kabel 4x1 od rozdzielacza na dole jest po to, że jak zamkną się wszystkie zawory to to przez niego pójdzie sygnał do pompy, że ma się wyłączyć. Dodaje zdjęcia.

• Buderus
    berthold61
    Level 27  
    Nie jest moim zamiarem kogoś pouczać czy odradzać ale sterowanie podłogówką to kompletny bezsens , bezwładność tego typu ogrzewania jest tak duża ze nie powinno się rozważać tego typu sterowania , najlepszą opcją to podawanie odpowiedniej temp do zasilania i grzać nonstop bez wyłączeń bo każde wychłodzenie podłogówki powoduje 2 razy większe zapotrzebowanie niż by to grzać stale , ja u siebie po próbach 4-ro letnich doszedłem do wniosku że grzeję stale na niskich temp a poszczególne pokoje wyregulowałem rotametrami , nie krytytykuję i nie odradzam i to tylko moja opinia .
  • Buderus
    Euroster Serwis
    Level 16  
    Zapewniam że sterowanie podłogówką ma sens, chociażby stała temperatura pomieszczenia niezależnie od pogody, wyłączanie pompy czy pieca gdy nie ma zapotrzebowania na ciepło. Pozostawienie instalacji podłogowej bez przynajmniej jednego regulatora pokojowego, powoduje że gdy warunki pogodowe się zmieniają (spada temperatura lub silniejszy wiatr) należy modyfikować temperaturę zasilania lub pogodzić się z wahaniami temperatury w ogrzewanych pomieszczeniach. Jednak jeżeli chciałoby się mieć stabilną temperaturę w pomieszczeniach należy do tego celu wykorzystać regulator radzący sobie z bezwładnością takiej instalacji. Najprostszym sposobem jest wykorzystanie algorytmu który będzie dobierał czas załączenia obwodu i czas przerwy proporcjonalnie do zmierzonej temperatury w pomieszczeniu, a raczej do tego ile brakuje do zadanej. Oczywiście nie wszędzie taka dokładność jest wymagana i warto się zastanowić gdzie chcemy dokładne sterowanie, a gdzie spokojnie możemy się obyć bez regulatora. Do sterowania bezprzewodowego siłownikami na rozdzielaczu polecam moduł Euroster T6RX, który podłączamy w pobliżu rozdzielacza do siłowników typu NC na 230V (np Euroster T1NC lub inny tego typu), do modułu podłączamy też pompę oraz kocioł (przewodem dwużyłowym do kotła w miejscu przeznaczonym dla regulatora pokojowego). Z modułem parujemy regulatory bezprzewodowe np Euroster Q7T6TX które będą mierzyć temperaturę w każdym z pomieszczeń (max 6 regulatorów na moduł). Warto też pamiętać o załączeniu w tych regulatorach algorytmu PWM (właśnie dzięki niemu temperatura w pomieszczeniach będzie dokładnie taka jaką sobie życzymy) oraz o tym, by nie ustawiać kilku poziomów temperatury na dobę. W przypadku podłogówki obniżanie nocne raczej się nie sprawdzi i wystarczy ustawić jedną stałą żądaną temperaturę powietrza w danym pomieszczeniu. Nie warto też przesadzać z ilością regulatorów, nie w każdym pomieszczeniu muszą być montowane. Zwykle stosuje się je w salonach, łazienkach czy sypialniach, Jeżeli pomieszczenia są połączone ze sobą np otwarta kuchnia z salonem, to też wystarczy jeden wspólny regulator, resztę pomieszczeń np korytarze czy inne pomieszczenia techniczne spokojnie można podłączyć pod jeden z tych regulatorów lub nawet zrezygnować z niektórych siłowników, a wyregulować je przykręcając nieco przepływ wody na tych obwodach. Dzięki modułowi T6RX pompa i tak będzie wyłączana, gdy wszystkie pomieszczenia z regulatorami będą nagrzane.
    ls_77
    Level 36  
    Widzę że masz kocioł SaunierDuval - Thelia Condens. Po zdjęciach widać, że do kotła masz podłączone tylko zasilanie ~230V i czujnik temp. zasobnika. Pompa za sprzęgłem jest tylko jedna i zasilana z gniazdka ~230V.
    Nie masz żadnego regulatora pogodowego lub samego czujnika temp. zewnętrznej?
    Nie masz żadnej dodatkowej automatyki do sterowania pompą przez kocioł?
    Napisz jak chcesz sterować kotłem i pompą.

Co do sterowania indywidualnego podłogówką, to już chyba zostało wszystko napisane - są zwolennicy rozbudowanego sterowania indywidualnego każdego pomieszczenia osobno, i są zwolennicy prostego sterowania regulacją przepływów na rozdzielaczach. Przy poprawnie wykonanej i wyregulowanej instalacji wystarczy jedynie regulacja pogodowa i doregulowanie przepływów na pętlach O.P. Jeśli to nie wystarczy lub są jakieś błędy projektowe/wykonawcze lub chcemy konkretną temperaturę w konkretnych pomieszczeniach to musimy rozbudować układ o sterowanie. Zawsze warto na początek uruchomić system O.P. i zobaczyć czy wystarcza nam te proste rozwiązanie bez listew sterujących, siłowników i termostatów, które zawsze później możemy założyć.

Jeśli jednak zdecydujemy się na rozbudowanie sterowania, to najlepiej mieć już jakąś infrastrukturę kablową. Podstawa to ~230V w rozdzielaczach do listew i komunikacja pomiędzy listwami sterującymi i kotłownią. Im więcej kabli tym lepiej :-)
    Ale to co masz to powinno wystarczyć.
    marchos87
    Level 11  
    Ja zrobiłem listwę l-8e techa i nie mam żadnego kabla. Wszystko idzie bezprzewodowo. Co prawda listwa okazała się wadliwa i jutro jadę na serwis więc zobaczymy. Aczkolwiek po 2 tygodniach mieszkania sam nie wiem czy potrzebne było sterowanie pokojowe podlogówką. Tak jak ktoś pisał bezwładność jest duża i nagrzewanie/chłodzenie trwa wieki. Zobaczę jak potestuje. Wpierw muszą mi ogarnąć listwę bo z moją coś nie halo :)
    Euroster Serwis
    Level 16  
    Jakaś forma sterowania jest przydatna. Nie są potrzebne zmiany poziomów temperatur np. obniżanie na noc, bo faktycznie podniesienie temperatury, nawet o jeden stopień, trwa dosyć długo. W podłogówce najlepiej sprawdza się jedna stała temperatura pomieszczenia, niezależnie od tego w jaki sposób osiągnięta.