Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Citroen C3 (2006r.) - Fabryczne radio gubi sygnał.

nike0018 02 Feb 2020 18:58 2931 3
  • #1
    nike0018
    Level 4  
    Witam, autko to Citroen C3 z 2006 roku z wbudowanym radiem i komputerem pokładowym. Radio wyszukuje stacje bez problemu, jednak podczas jazdy wyraźnie cichnie i zwiększa głośność tak jakby traciło sygnał, nie ma żadnych szumów, tylko jakby były delikatne zakłócenia. Dodatkowo jak auto stoi i pojadę nim metr w stronę domu to słychać jak cichnie i ma gorszą jakość dźwięku, a wrócę na to samo miejsce metr wcześniej to radio gra bez żadnych zakłóceń. Po wypięciu anteny z radia, radio całkiem gubi zasięg i zaczyna szumieć, więc chyba z radiem wszystko w porządku. Model radia: Siemens RD4 N1-00. Jakie macie pomysły na rozwiązanie problemu? Nie mam pojęcia czy wzmacniacz jest wbudowany w radio czy jest w antenie.
  • #3
    nike0018
    Level 4  
    Spróbuje zmienić bat anteny a później nowa antenę na krótko podłączyć.
    A narzeczone jechała dziś tym autem i tak mi napisała jej odczucia „to jest tak jakby zasięg gubiło, bo raz jest super a zaraz śnieży albo jest dużo ciszej.”, mam nadzieje ze z radiem wszystko Ok będzie.
    Możliwe że coś ustawieniach pozmieniałem? Bo w sobotę bawiłem się ustawieniami, a po drugie w sobotę wyjmowałam radio aby wymienić podświetlenie pokręteł. Ale wszytsko podłączyłem tak jak było.

    Dodano po 10 [godziny] 29 [minuty]:

    Pomoże ktoś?
    Przed chwilą jeszcze włączyłem radio na zgaszonym silniku i odkręciłem bat antenty, radio zaczęło wtedy bardzo szumieć, więc wykręcenie bata robi różnice w odbiorze sygnału. Więc co może być przyczyną, że podczas jazdy sygnał jest gubiony, radio cichnie, szumi, dobrze odtwarza i tak na zmianę?
  • #4
    nike0018
    Level 4  
    Sprawa rozwiązana, wykręciłem i wkręciłem jeszcze raz bat od anteny i wszystko działa jak należy! ;)