Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Programatory XGecu - TL866II Plus - następca TL866A i TL866CS

Freddy 03 Feb 2020 12:04 26790 121
phoenixcontact
  • TL866II PLUS to uniwersalny programatora przeznaczony do programowania pamięci Eprom, Flash, pamięci szeregowych, oraz mikroprocesorów.
    Jest to następca znanej nam już serii TL866A i TL866CS.
    Programator wyposażony w podstawkę ZIF-40. Stosując opcjonalne adaptery możemy rozszerzyć paletę obsługiwanych układów do 48 pinów.
    Programator do pracy wykorzystuje jako interfejs komunikacyjny, oraz zasilanie magistralę USB. Dzięki temu programator ten idealnie nadaje się m.in. do zastosowań
    w mobilnych serwisach elektronicznych. Oprogramowanie sterujące pracą programatora działa z systemami Windows w wersjach 32 jak i 64bit.
    Oprogramowanie wspiera wiele języków w tym angielski i polski.

Programatory XGecu - TL866II Plus - następca TL866A i TL866CS Programatory XGecu - TL866II Plus - następca TL866A i TL866CS Programatory XGecu - TL866II Plus - następca TL866A i TL866CS

Zalety i możliwości programatora TL866II Plus
    1. obsługa jednocześnie do 4 programatorów na każdym komputerze
    2. minimalne wymiary i najniższe zużycie energii oraz brak nagrzewania się podczas pracy,
    3. żaden z układów nie wymaga zewnętrznego źródła zasilania, a sam ich niski pobór mocy zapewnia, że port USB wystarczające zasilanie,
    4. programator posiada zabezpieczenie przeciwprzepięciowe na wsystkich 40 pinach, zabezpieczenie nadprądowe VCC/VPP,
    5. programator wspiera obsługę dla ponad 15500 układów, w tym szeregową i równoległej serię 40/44 (48PIN FLASH)
    6. interfejs szeregowy ICSP, oraz obsługa HVSP
    7. umożliwia testowanie układów scalonych serii CMOS 4000 oraz 74/54 - można znajdować błędy poszczególnych bramek.
    8. automatyzacja obsługi i nadawania numeru seryjnego układu z różnymi algorytmami obsługi
    9. obsługa operacja szyfrowania mikroprocesora na mikrokontrolerów AVR - oprogramowania odszyfrowującego nie można bezpośrednio uruchomić na innym układzie tego samego typu.

Programator zbudowany jest na mikrokontrolerze firmy Microchip PIC24FJ256GB110 z interfejsem USB o wysokiej wydajności i przepustowości 12Mbps, z dobrze zaprojektowanym algorytmem programowania układów.
    Interface jest kompatybilnym z USB 1.1
    Programator cechuje wyjątkowo niski pobór mocy i jest zasilany bezpośrednio przez interfejs USB.
    Jest to wszechstronny programator, który programuje wszystkie układy bez zewnętrznego źródła zasilania.
    Własny pobór mocy programatora jest mniejszy niż 65 mA, a największa pobierana moc wynosi zaledwie 2 waty. Dzięki temu TL866II+ nawet
    podczas długiej, ciągłej pracy z trudem odczuwa się ciepło programatora.
    Programator jest bardzo mały, a jego wymiary to 10 cm * 6 cm * 2,5 cm.

Napięcia programowania VPP i VCC są niezależnie kontrolowane przez program. Programowalne napięcie VCC wynosi od 1,8 V do 6,5 V;
    VPP wynosi od 1,8 V do 18 V. Wahania zasilania są niewielkie ze względu na wielostopniowy filtr LC.

Zasilacz VCC i VPP programatora jest wyposażony w niezależne zabezpieczenie nadprądowe, oraz ochronę automatycznego odcięcia zasilania.
    Każdy pin 40-pinowego gniazda programującego ma zabezpieczenie przeciwprzepięciowe VPP.
    Programator nie ulegnie uszkodzeniu w przypadku wystąpienia zwarcia, jednocześnie programowany układ może być skutecznie chroniony.
    Programator odetnie zasilanie napięcia VPP i VCC w ciągu 100µs i wyśle odpowiedni komunikat do aplikacji, gdy wystąpi zwarcie.
    Programator i komputer nie zostaną zresetowane w przypadku zwarcia z powodu wielopoziomowego zabezpieczenia nadprądowego.

TL866II+ wyposażony jest w uniwersalne gniazdo ZIF 40PIN. Posiada on funkcję aktualizacji, która zapewnia terminową aktualizację oprogramowania układowego
    i oprogramowania aplikacji. Możesz ukończyć aktualizację, pobierając program aktualizujący ze strony producenta.
    Aktualna wersją jest V12.45 (12.2022)

Programatory XGecu - TL866II Plus - następca TL866A i TL866CS Programatory XGecu - TL866II Plus - następca TL866A i TL866CS Programatory XGecu - TL866II Plus - następca TL866A i TL866CS Programatory XGecu - TL866II Plus - następca TL866A i TL866CS Programatory XGecu - TL866II Plus - następca TL866A i TL866CS

Programator ma wiele funkcji automatycznego numerowania, które są powszechnie używane. Można uzyskać dowolny numer seryjny za pośrednictwem bibliotek DLL,
    korzystając z niestandardowego algorytmu. W produkcji masowej funkcja umożliwia każdemu układowi wygenerowanie tylko jednej informacji identyfikującej,
    którą można zaszyfrować za pomocą niestandardowego algorytmu. Możesz więc skutecznie chronić swoje prawa jako klienta.
    Programator posiada również uniwersalny interfejs programowania szeregowego ICSP
    Oznacza to, że możesz bezpośrednio zaprogramować i zaktualizować układ lutowany na płycie.
    Teraz ICSP pozwala na programowanie w układzie układów serii 24/25/93 Serials, ATMEL89S51, ATMEL89S52, AT45DBxxx, całą serię AVR ATMEGAxxx,
    MICROCHIP PIC10Fxxx 12Fxxx 16Fxxx 18Fxxx, a także SYNCMOS SM59Dxx SM59Rxx. Różnorodność mikrokontrolerów, które mogą być obsługiwane w programowaniu w obwodzie,
    będzie stale zwiększana w przyszłości.
    TL866II+ pozwala na testowanie działania układów scalonych CMOS4000 serii 54/74F/LS/HC

Funkcja autotestowania programatora pozwala na przetestowanie się na każdym pinie informacji VPP, VCC, GND i I/O, oraz na przeprowadzenie wewnętrznego testu zwarciowy prądu VPP, VCC.

Interfejs użytkownika jest dobrze zaprojektowany i posiada Wbudowany edytor binarny. Można bezpośrednio czytać, zapisywać i modyfikować pliki, takie jak format BIN, HEX, JED i tak dalej.
    Ponadto ma kompletny i praktyczny tryb projektu, który sprawia, że produkcja masowa jest wygodniejsza i bezpieczniejsza.
    Producent jak zwykle ostrzega przed podróbkami.

Do programatora dostępny jest adapter SPI Flash, który może być używany do programowania pamięci SPI flash w układzie. Oznacza to, że możesz uaktualnić BIOS płyty głównej komputera bez wyjmowania chipa z płyty głównej.

Programatory XGecu - TL866II Plus - następca TL866A i TL866CS Programatory XGecu - TL866II Plus - następca TL866A i TL866CS

W załączeniu znajduje się instrukcja obsługi, najnowszy soft, oraz schemat programatora. W załączniku również wersja źródłowa alternatywnego oprogramowania sterującego.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Freddy
    Level 43  

Porad udzielam wyłącznie na forum, nie pomagam na PW
    Has specialization in: nawigacja, mikrokontrolery
    Freddy wrote 19997 posts with rating 2585, helped 1388 times. Been with us since 2003 year.
  • phoenixcontact
    krakarak
    Level 41  
    Używam od momentu gdy się pokazał, żadnych problemów. Szybki i obsługuje dużo układów.
    Jedynie co mi przeszkadza to fakt przyporządkowania w podstawce pinu nr 1 zaraz przy dźwigni. Gdyby pin 1 znajdował się w lewym górnym rogu to nie byłoby takiej ciasnoty przy korzystaniu z wszelkiej maści adapterów. Adaptery wchodzą tak na styk z dźwignią...
    Micek64
    Level 18  
    Również uważam że programator bardzo udany i wart swojej ceny. Używam i polecam.
    Zuliczek
    Level 17  
    Także używam od niedawna, dla mnie dużym plusem jest możliwość emulacji oryginalnej aplikacji z wykorzystaniem WINE. Wystarczy dodać regułę do Udev i jeden dll z projektu https://github.com/radiomanV/TL866 do głównego folderu aplikacji.
    ptero
    Level 23  
    Witam Wszystkich. Bardzo fajny programator, mam go już kilka miesięcy i soft cały czas jest rozwijany. W tym czasie było kilka aktualizacji aplikacji jak i samego firmware do programatora. Nawet nie słyszałem o niektórych układach które ten programator programuje :)
    eurotips
    Level 39  
    ptero wrote:
    am go już kilka miesięcy i soft cały czas jest rozwijany. W tym czasie było kilka aktualizacji aplikacji jak i samego firmware do programatora

Tak samo było na początku z TL866A. Najpierw cud miód a potem zostawili wszystkich z ręką w nocniku, wypuścili wersję II Plus i po wsparciu dla starego zapomnij.
    Zupełnie niewiarygodna firma, nie polecam.
  • phoenixcontact
    Janusz_kk
    Level 37  
    eurotips wrote:

Dokładnie, sam zostałem ze starym. Na dodatek testowanie układów logicznych jest takie sobie, pisze że ok albo fault ale nie wiadomo co,
    szukałem możliwości dopisania innych układów do testów, nie ma szans, wszystko skompilowane w kodzie.
    radiosimon
    Level 28  
    Problemem są też podróbki. Kiedy ostatnio sprawdzałem to różnice u "dostawców" sięgały 100% ceny. To, że fake dowiadujemy się po updacie firmware.
    Z tych mniejszych irytacji to ta "chińska czcionka" typu courier z kaleczonymi polskimi znakami.
    Raczej godny polecenia, za tą cenę nie ma co narzekać.
    Freddy
    Level 43  
    Janusz_kk wrote:
    Na dodatek testowanie układów logicznych jest takie sobie ...
    To dotyczy starej wersji programatora, a nie nowej - nie wprowadzaj w błąd.
    radiosimon wrote:
    Problemem są też podróbki ...
    To po co kupować podróbki?
    maslak wrote:
    Jest możliwość dopisywania do starego programatora nowych układów,
    ... ale to jest artykuł o nowym programatorze, a nie starym nie wprowadzaj w błąd.
    eurotips wrote:
    ... wypuścili wersję II Plus i po wsparciu dla starego zapomnij ...
    Tak samo robią wszystkie firmy, więc nie wiem o co te pretensje.
    Micek64
    Level 18  
    eurotips wrote:
    po wsparciu dla starego zapomnij

Czy to źle że producent chce żebyś używał nowe? Przecież większość producentów tak robi, wsparcie umiera dla starszych modeli.
    tronics
    Level 38  
    @Micek64 & Freddy - powiedzcie to Dataman... lista IC nawet do najstarszych programatorów jest kilkukrotnie większa niż tl866
    Micek64
    Level 18  
    tronics wrote:
    powiedzcie to Dataman

Ale to porównanie jest bez sensu. Zupełnie inny przedział cenowy przecież.
    Mówimy o prostym i relatywnie tanim urządzeniu, więc coś za coś.
    tronics
    Level 38  
    No coś za coś, ale nie można pisać, że brak wsparcia starszych produktów na rzecz nowszych to norma. To norma dla firm sprzedających tani szajs gdzie support nie jest w cenie.
    Freddy
    Level 43  
    tronics wrote:
    powiedzcie to Dataman... lista IC nawet do najstarszych programatorów jest kilkukrotnie większa niż tl866
    ... a cena 10x większa :)
    tronics wrote:
    ... tani szajs ...
    To wcale nie szajs, w swojej kategorii cenowej jest chyba najlepszy
    tronics
    Level 38  
    @Freddy - w kategorii samochodów do 2000pln golf tdi z 1,5mln km też będzie najlepszy, nie znaczy że nie jest to szajs ;) Dobra, przepraszam, to programator dla względnie mało wymagających klientów.
    A nabyłem go prawie 2 lata temu i - jak wspomniałem - w większości przypadków używam jednak starego dobrego datamana48 z pracy. Jakkolwiek oryginalne adaptery swojej ceny są niewarte, tak sam programator z softem jest warty każdej złotówki. W przypadku TL powiedziałbym że jest trochę na opak ;)
    Freddy
    Level 43  
    tronics wrote:
    ... w kategorii samochodów do 2000pln golf tdi z 1,5mln km też będzie najlepszy ...
    Co to ma wspólnego z tematem? To chyba jest spam. :)

tronics wrote:
    ... w większości przypadków używam jednak starego dobrego datamana48 z pracy ...
    Nie porównuj 20 razy droższego do TL866.
    tronics
    Level 38  
    Freddy wrote:
    Co to ma wspólnego z tematem

Dokładnie to:
    Freddy wrote:
    To wcale nie szajs, w swojej kategorii cenowej jest chyba najlepszy
    Nawet hobbysta dość szybko trafi na układy, których obsługi nie ma i raczej się nie doczeka by była. A to do czego większość ludzi go wykorzystuje (serial eeprom) można równie dobrze osiągnąć na jeszcze tańszych programatorach opartych o CH341. Tu jest wyraźny kompromis, droższe, profesjonalne programatory są bezkompromisowe. Cena niestety to odzwierciedla.
    krakarak
    Level 41  
    @tronics czyli co wg ciebie - nie kupować go?
    Jeśli nie taki sprzęt to jaki? A jeśli ten to dla kogo jest skierowana oferta?
    tplewa
    Level 39  
    eurotips wrote:
    ptero wrote:
    am go już kilka miesięcy i soft cały czas jest rozwijany. W tym czasie było kilka aktualizacji aplikacji jak i samego firmware do programatora

Tak samo było na początku z TL866A. Najpierw cud miód a potem zostawili wszystkich z ręką w nocniku, wypuścili wersję II Plus i po wsparciu dla starego zapomnij.

Ale tak jest z wieloma programatorami są droższe gdzie masz za jakiś czas "kup Pan nowy model", albo kup Pan droższy model bo ten tego układu nie będzie obsługiwał (gdzie producent i dystrybutor deklaruje ich dodawanie co jest fikcją).

Natomiast układ dodać to nie problem bo np. dany protokół już ten programator obsługuje i nie ma przeszkody ze strony hardware i software... Czyli sprzedawanie tej samej elektroniki za różną kasę i dzielenie losowo który jakie układy ma
    obsługiwać. To akurat dotyczy dość popularnych u nas innych programatorów...

Chodziło konkretnie o pamięć S29al016j70tfi020 - gdzie programator bez problemu obsługiwał sporo innych podobnych serii 29F/AL/LV itp. i jej dodanie to prosta czynność (ale nie bo trzeba sprzedać nowy droższy model).

Tutaj znowu mogę polecić TNM5000 do którego ciągle są dodawane układy, a producent nie bawi się w coroczne wypuszczenie nowego modelu. Może cena wyższa (choć i tak sporo niższa niż profesjonalne programatory z dobrym wsparciem), ale w dłuższej perspektywie się opłaca... Z dodawaniem układów jak się napisze do producenta też nie ma problemów... Tutaj przykładowo historia aktualizacji oprogramowania i dodawane układy: http://www.tnmelectronics.com/downloads/History.TXT (ciągłe aktualizacje od 2011 roku)

Kolejna zaleta większość adapterów jest typowa czyli 1:1 (czyli najtańszy z aliexpress itp. podejdzie) i są dostępne schematy, jedynie jak pamiętam dwa trzeba kupić oryginalne bo są dość specyficzne (SOP44 i TSOP56) - ale dalej w rozsądnych cenach.
    tronics
    Level 38  
    Quote:
    Jeśli nie taki sprzęt to jaki?

Zależy do czego chcesz wykorzystać programator. Z reguły docelowa grupa układów jest albo za mała, albo za duża na ten programator. Mikrokontrolery - tutaj nie ma lekko, dla niektórych naprawiających stare sprzęty ciekawą opcją może być obsługa paru pic i 51, reszta jest bez większego znaczenia bo do avr można mieć za dychę usbasp, dla stm8 i stm32 można mieć za dychę klona stlinka, albo wgrany black magic probe do bluepill. I w obu przypadkach obsługujemy więcej układów z danej rodziny niż TL866. Taka smutna prawda. Jeśli potrzebujemy rzeczywiście bogatej bazy układów, robimy dużo na cpld, fpga, mcu różnych producentów, flashe nand, nor, eprom, eeprom etc. - tutaj trudno o coś choć w połowie tak dobrego a zdecydowanie tańszego niż dataman i tym podobne profesjonalne programatory. Jeśli bawimy się tylko cpld, fpga to rozwiązania producenta będą względne tanie i bardzo skuteczne (czyli usb blaster altery, dlc9 czy dlc10 xilinx, hw-usbn lattice). TL866 to dobre dla kogoś kto operuje głównie na najpopularniejszych 24xx, 25xx, 27xxx, 28xx, 29xxx, avr, 51, pic i może jeszcze GAL do tego. Niewiele więcej. Więcej niż amator, mniej niż profesjonalista.
    tplewa
    Level 39  
    @tronics

Oj kolega zapomniał o dość istotnej sprawie jeśli chodzi o TL866II Plus, czyli obsłudze układów NAND które są coraz bardziej powszechne... a niewiele tanich programatorów je obsługuje.

Inna sprawa programator uniwersalny to zawsze pewien kompromis i zawsze będzie miał bazę układów większą niż potrzebujemy, problem właśnie w tym że zawsze możemy trafić na jakiś układ który nie jest obsługiwany i fajnie jest jak producent daje realny support i o ile hardware nie stanowi problemu to go dodaje... Z drugiej strony jak wspomniałem nie trzeba wydać majątku by mieć programator z niezłą bazą układów (w tym od dawna obsługujący pamięci NAND) oraz dobrym wsparciem. Fakt nie jest to może wsparcie że aktualizacje wychodzą co tydzień ale też płacimy sporo mniej. Konkretnie u polskiego dystrybutora poniżej 1600zł brutto, a dystrybutorem jest osoba która też robi tłumaczenie oprogramowania do TL866 i TNM2000/5000 oraz czasem się odzywa na tym forum...

No i tutaj można sobie zobaczyć np. dataman vs tnm5000 ;)

No i co by nie było nie mam jakiegokolwiek związku z producentem czy dystrybutorem, ot kupiłem i uznaję że jest to dobry zakup (warty polecania) w tych pieniądzach,a mogłem spokojnie kupić coś za 5-6k zł i na chwile obecną dalej wybrał bym ten model mając nawet 6k zł w kieszeni...
    tronics
    Level 38  
    Quote:
    czyli obsłudze układów NAND które są coraz bardziej powszechne... a niewiele tanich programatorów je obsługuje.

Nie zapomniałem, obsługuje garstkę i to dość małej pojemności. Akurat tutaj przyznaję, że kupiłem zwiedziony nadzieją, że to wsparcie będzie się zdecydowanie mocniej poszerzać, a ostatecznie zgrywałem na datamanie kostki 64Gbit. Co najśmieszniejsze z tego co widziałem pinout ten sam (co mniejsze kości) i różnica jest głównie w cyklach adresowania... Czyli teoretycznie dopisanie obsługi to jeden wieczór przy piwku. Nawet rok temu zasugerowałem poszerzenie możliwości w tym zakresie (iirc na stronie był link z "wishlist" ;) )
    Gdyby rzeczywiście jeszcze się można wgryźć w jakieś xml czy ini, ale po co, lepiej zakodować w dll i niech hackuje kto odważny :P
    tplewa
    Level 39  
    @tronics

Ale mimo wszystko obsługuje ;) i kosztuje niewielki ułamek tego co trzeba dać za BeeProg, Elnec, Dataman itd. Bierzmy pod uwagę że to programator za niecałe 350zł, a nie sprzęt za 5 k zł albo i więcej - jak się jeszcze doliczy dedykowane podstawki to i 10k zł może być mało ;) Kolejna sprawa jak wspomniałem jak się nie chce kupować drogiego to dalej są alternatywy nie wiele gorsze od tych drogich i nie potrzeba wydawać majątku.

Więc cenę tego programatora też należy brać pod uwagę jak go oceniamy. Z drugiej strony warto się zastanowić czy wydać takie 350zł co kilka lat, czy raz trochę więcej i mieć spokój ;) Osobiście to bardziej bym tutaj poleciał po droższych popularnych u nas programatorach na "W" które tanie już nie są, a jest gorsze naciąganie klienta niż w przypadku TL866...
    tronics
    Level 38  
    O tych programatorach na W mam jeszcze gorsze zdanie ;) A w przypadku TL nie chodzi mi o jakieś naciąganie, bo w cenie pakietu zazwyczaj dostaje się tyle adapterów ile kosztuje jeden dla datamana. Chodzi mi po prostu o dość ograniczoną (wbrew pozorom) funkcjonalność. Może to spaczony punkt widzenia w związku z tym, że z datamanem w pracy mam kontakt "od zawsze" i jestem nim rozpieszczony, ale to jak cenowo, tak funkcjonalnie zupełnie inna liga. To jak bentley i maluch.
    tplewa
    Level 39  
    tronics wrote:
    O tych programatorach na W mam jeszcze gorsze zdanie ;) A w przypadku TL nie chodzi mi o jakieś naciąganie, bo w cenie pakietu zazwyczaj dostaje się tyle adapterów ile kosztuje jeden dla datamana. Chodzi mi po prostu o dość ograniczoną (wbrew pozorom) funkcjonalność. Może to spaczony punkt widzenia w związku z tym, że z datamanem w pracy mam kontakt "od zawsze" i jestem nim rozpieszczony, ale to jak cenowo, tak funkcjonalnie zupełnie inna liga. To jak bentley i maluch.

Funkcjonalność jak za 350zł ok, nawet większa niż w programatorach na "W" za 1000zł :) Ale nie ma co oczekiwać że będzie to co w programatorze za 5k zł... Jak nie ma się 5k zł, a ma się większe wymagania to podałem przykład znacznie tańszy i wiele nie odbiegający od BeeProg itp. (w tym Dataman-a bo to w sumie Elnec).
    duczka

Level 25  
    Dodam że firma planuje niedługo wydanie kolejnego programatora. Konkretnych informacji i zdjęć pokazać obecnie nie mogę, ale zapowiada się ciekawie no i podstawka ZIF48 tym razem.
    krakarak
    Level 41  
    @Tremolo mógłbyś rozwinąć swoją myśl?
    Tremolo
    Level 43  
    Wygląda podobnie do Galepa. Galep w wersji 4 i 5 Programowal w zasadzie wszystko. Problemem byla dostępność przejściówek. Czeste wykrzaczanie się sterownika, ktory stawiał w wersji Galep 5 różne klocki. Cięzko bylo sie połączyć przez program z programatorem. Bo łączył się przez USB i wirtualną sieć TCPIP przy jakimkolwiek filtrowaniu sieci co chwila sie resetowało. Mial błędy itp.