Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaroma jak podłączyć pod Nowy silnik

wojtasnokia 03 Feb 2020 16:15 825 9
    Wojciech.
    Level 36  
    @wojtasnokia Grubościówka czy strugarka?

Łączysz silnik w trójkąt i podłączasz kable tam gdzie jest wyjście z termika. Bo z tego co widzę to jest wyłącznik główny -> Bezpieczniki topikowe-> stycznik-> termik-> zugi.
    wojtasnokia
    Level 11  
    Grubościówka,
    A do silnika 2 kable wchodzą najpierw zasilanie a później na wyłącznik?
    Wojciech.
    Level 36  
    wojtasnokia wrote:
    A do silnika 2 kable wchodzą najpierw zasilanie a później na wyłącznik?

Masz dwa kable do silnika czy jak bo trochę nie zrozumiałem?

Generalnie silnik jest przystosowany do rozruchu gwiazda trójkąt, ale w tej skrzynce nic takiego nie widać. Nie wiem czy w trójkącie nie powybija CI tych bezpieczników o ile nie są zwłoczne.
    wojtasnokia
    Level 11  
    Tak są 2 kable do silnika ze starej instalacji
    Wojciech.
    Level 36  
    @wojtasnokia

W takiej konfiguracji najlepiej kupić przełącznik gwiazda trójkąt dostosowany mocą do silnika ~150 zł. Wtedy przy rozruchu masz 3 krotnie mniejszy prąd 20-30 A. Jak podłączysz bezpośrednio w trójkącie to przy starcie masz 50-80 A, nie wiem czy bezpieczniki to wytrzymają.

Możesz próbować na ciężkim rozruchu (łączysz w trójkąt i podajesz zasilanie), ale to kwestia bezpieczników. Jakie są ich wartości?
    GK
    Level 24  
    Wydaje mi się że bez elektryka się nie obejdzie.
    Silnik 5,5 kW przy grubościówce powinien być włączany przez układ stycznikowy gwiazda/trójkąt albo Softstart, (inaczej może wybijać zabezpieczenie).
    Przydał by się też wyłącznik bezpieczeństwa "grzybek".
    wojtasnokia
    Level 11  
    Bezpieczniki sprawdzę, styczniki jest , przełącznik również więc pewnie tak to chodziło na zdjęciu widać 2 kable które przez ściankę idą do silnika jeden od włącznika drugi chyba z listwy
    wojtasnokia
    Level 11  
    Silnik podłączony jak zasilic stycznik ? Jaroma jak podłączyć pod Nowy silnik Jaroma jak podłączyć pod Nowy silnik
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    GK wrote:
    Przydał by się też wyłącznik bezpieczeństwa "grzybek".
    Do tego ? Może tam, gdzie PE robi za N w sterowaniu. :D

@wojtasnokia Skoro stać Cie było na nowy, duży silnik, to kilkaset złotych ekstra za nowa skrzynkę sterowniczą nie zbawi, bo to co jest, to koszmar i zagrożenie życia. ! Przełącznik 0 /γ /Δ, zabezpieczenie PKZM i nowa skrzynka nie kosztują tak wiele. W dodatku jest wersja PKZMa z ,,grzybkiem". Czyli Przyciskiem Bezpieczeństwa.