Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therersv6 wrote:Problem w tym że przed wymiana licznika ciągnąłem po 12KWh na dobę. Teraz mam instalacje 3.5KWp. Nabije 27kwh za dzień. A pobór na dobę mam 8kwh. Coś mi się to wydaje za duże..
Czy ten zegar ma podgląd mocy chwilowej pobieranej i wysyłanej? Bo nie mogę tego znaleźć. W poprzednim liczniku była taka funkcja. Chciałbym wyłączyć wszystko w domu i porównać czy wskazanie się zgadza.
tomisoft78 wrote:Witam wszystkich ... ostatnie noce mam nieprzespane przez ten licznik a może bardziej przez jego liczenie. Po założeniu instalacji 10kWp na dachu uruchomieniu fotowoltaiki zużycie prądu z 25kWh/na dobę wzrosło do ok 48kWh. Zawsze uważałem ze rachunki za prąd mam za wysokie ale teraz to już jakiś absurd.
Mieszkam w domu jednorodzinnym... 2 os dorosłe i 3 dzieci ostatnie miesiące na starym liczniku wychodziły średnio ok 25 kWh na dobę (odczyty z one metera) poprzedni rok ok 23kWh na dobę. Uważam że to dużo ...za dużo. Ale teraz kiedy inwerter zaczął produkować prąd na przewymiarowanej jak na tą chwile instalacji po ok 55kWh na dobę (odczyt z falownika) a na nowym liczniku po 8 dniach pracy zobaczyłem ze więcej pradu pobrałem z sieci niż wyprodukowałem utwierdzilo mnie to w przekonaniu ze Enea zawsze mnie rąbała na prądzie.
Przeprowadziłem test wyłączyłem wszystko w domu ..wszystkie bezpieczniki wyłączyłem oprócz bezpiecznika na którym jest podpieta fotowoltaika. Próbę przeprowadzilem ok godz 13 kiedy produkcja jest w piku...i .. Licznik iskra am550 po 72minutach testu pokazał zużycie 3kWh na taryfie 1.8.0 i produkcje 5kWh na taryfie 2.8.0. Po sprawdzeniu wskazań inwertera z tego okresu produkcja powinna wyniesc ok 7,5 kWh. Sprawę zgłosiłem do Enei i czekam już 4 dzień na kontakt z ich strony.
Zauważyłem jeszcze na wyświetlaczu że migają mi wszystkie kontrolki od faz L1 L2 L3 co wskazuje na niewłaściwe podłączenie kolejności faz.
Na starym elektronicznym liczniku Iskra tez tak miałem. Nie wiem na ile wirowane faz ma znaczenie przy tego typu licznikach.
Voltaszek wrote:
Winien jest raczej nie licznik, tylko jego niewłaściwy montaż przez montera. Wydaje mi się, że na jednej fazie masz odwrócony kierunek prądu i oddanie do sieci zalicza Ci jako pobranie. To pewnie cała tajemnica.
Miganie kontrolek L1, L2, L3 to inna sprawa i niczego nie przesądza. Oczywiście, że licznik powinien być tak podłączony, że one nie migają. Ale tu chodzi tylko o to, że przy wymianie licznika monter patrzy, czy one nie migają, by nie zmienić kierunku wirowania faz - co jest jednak istotne tylko dla odbiorników trójfazowych, wrażliwych na kierunek wirowania. Nieprawidłowe podłączenie kierunku wirowania nie ma wpływu na wskazania licznika - zużycie dalej jest liczone poprawnie. W Twoim przypadku to raczej błąd w podłączeniu kierunku przepływu prądu przez licznik. Jakbyś nie miał instalacji fotowoltaicznej to takie podłączenie również nie miałoby wpływu na pomiar.
Napisz, jak skończyła się Twoja reklamacja.
Voltaszek wrote:Dzięki za instrukcję. Super sprawa. Te nowoczesne liczniki to niezłe kombajny są. Ich możliwości wykorzystywane są pewnie w 5 procentach![]()
tomisoft78 wrote:Zaraz po tym jak dostanę umowę zmieniam taryfę z G12W na G12