Właśnie obawiam się zakłóceń ponieważ w rozdzielni będzie dużo tych sonoff ok 15 sztuk i każdy będzie połączony z siecią WiFi ciekawe jak to będzie pracowało ;/ minus jest taki że nie można ich podłączyć po LAN-ie.
Co prawda ja uwielbiam moduły na ESP, ale 14 sonoffów w jednym miejscu uważam za stanowczą przesadę. Nie lepiej zastąpić to jednym rpi? Ma on wiele gpio więc pewnie by wystarczyło, a i było by chyba taniej. Na pewno nie byłoby takiego zagęszczenia eteru na małym obszarze.
Co prawda ja mam trzy wyłączniki T2 obok siebie i żadnych problemów, ale to nie 14 sztuk.
Co prawda w całym domu mam rozsiane 18 rożnych modułów i nie ma problemów z transmisją pomimo tego, że mam tylko dwa AP na cały dom.
Nie lepiej zastąpić to jednym rpi? Ma on wiele gpio więc pewnie by wystarczyło, a i było by chyba taniej.
Może i by wyszło taniej i lepiej. Ale co w przypadku gdy padnie RBPi ?? Lub coś się zawiesi lub będzie problem z np aktualizacją domoticza jak to już bywało ? Pada wszystko oświetlenie rolety. Na modułach Sonoff 4CH czy moduł GeekCreit 4 który obecnie testuje będzie załadowany soft który działa niezależnie czyli bez połączenia z wi-fi działa sterowanie z przycisków lokalnych, dodatkowo jeden moduł obsługuje 4 lampy czyli jeśli padnie pada tylko część oświetlenie czy sterowania na RBPi pada wszystko. Poza tym po awarii RBPi załadowanie wszystkich konfiguracji trochę potrwa.
Korzystając z okazji chciałem polecić GeekCreit 4 cena na ali to 32zł z przesyłką. Działa jak donoff 4CH tylko brak obudowy ale za to ma zaciski na przekaźniki z stykami COM NO NC.
... który działa niezależnie czyli bez połączenia z wi-fi działa sterowanie z przycisków lokalnych...
Ja też lubię takie rozwiązania. W swojej sieci (gdzie wykorzystywaną mam częstotliwość 868MHz) zdarzyło mnie się, że urządzenie, któremu kończyła się bateria restartowało się ale co każdy restart wysłało ramkę. W efekcie komunikacja radiowa padła ale dzięki temu, że mogłem "z przycisków", to kluczowe elementy domu (światło, etc) działało.
Może w takim razie zmienić koncepcję i te Sonoffy rozmieścić bliżej pomieszczeń, które mają być obsługiwane? Zmniejszysz też w ten sposób długość przewodów ale najważniejsze w tym, że Sonoffy będą rozproszone.
Rozmawiałem z informatykiem który prowadzi działalność w zakresie dostawy internetu zajmuje się światłowodami oraz sieciami LAN na co dzień w własnej firmie twierdzi ze 20-30 urządzeń obok siebie niema problemu przy zastosowaniu odpowiedniego rutera natomiast jest możliwość do 100 urządzeń ale wtenczas trzeba jakiś specjalistyczny sprzęt. Opierając się na jego doradztwie przy zaplanowaniu sieci zostaje przy ponad 300 modułowej rozdzielni z wszystkimi modułami w niej.
Planuje zrobić jak napisałem a co wyjdzie się okaże. Jeśli nie będzie działać odpowiednio będę szukał innych rozwiązań.
Ja tylko chciałem wiedzieć co to znaczy i co autor miał na myśli mówiąc o routerach bo albo ja się nie znam albo autor coś ściemnia. WiFi to zawsze komunikacja dwustronna, zatem jeśli Sonoff pracuje tylko jako klient to i tak nasłuchuje a to oznacza, że problem może zaistnieć.
Oczywiście najlepiej będzie to sprawdzić "organoleptycznie" ale jakoś nie wierzę, że inny router (no i przede wszystkim w czym inny) załatwiłby problem szumu w eterze.
Mam jednak nadzieję, że kiedyś opiszesz to wszystko stwierdzając, że problemu nie ma.
W takim razie czy Twoim zdaniem kolego Erbit jest możliwe przyłączenie do jednego rutera 20 laptopów na jednej sali lub 100 ?? Np jakaś świetlica ?? Jak można rozwiązać taki problem ? Czy się nie da ??
W takim razie czy Twoim zdaniem kolego Erbit jest możliwe przyłączenie do jednego rutera 20 laptopów na jednej sali lub 100 ?? Np jakaś świetlica ??
Tu nie chodzi o ilość urządzeń "na świetlicy" a o ich odległość od siebie. Każda ramka, która w wyniku silnego pola nadajnika obok, nie otrzyma w odpowiedzi poprawnej sumy kontrolnej zostanie ponownie wysłana. W ten sposób generowany jest dodatkowy ruch w eterze, który zapycha radio. Nie rozmawiamy tu o odległościach 2 metry od siebie (jak na świetlicy) a o upchaniu jednego obok drugiego. Sądzę, że autor wypowiedzi o "lepszym routerze" po prostu nie zrozumiał problemu albo może go nie dostrzegł albo problemu nie ma.
Ja nie wiem czy 14 to dużo czy mało. Być może nic nie będzie się działo. Opisałem wyżej problem z jednym WiFi. Zresztą jak tak mamy dyskutować to jest to nie moja sprawa a Ty zrobisz jak będziesz uważał. Powodzenia.
jak najlepiej zrobić instalację by sterować roletami ogrzewaniem oświetleniem
Podajesz bardzo mało istotnych szczegółów - np. jakie rolety i ich sterowanie, jakie ogrzewanie, jakie oświetlenie, podstawowe parametry domu - ilość elementów które mają być sterowane lub odbierać przesyłać dane.
Kolejna kwestia to Twoje oczekiwania, wymagania i coś co nazwałbym "marzeniami" - być może można część z nich zrealizować lub ułatwić w przyszłości realizację planując od razu niektóre rozwiązania.
Ogólnie podobnie jak Kol. Erbit nie łączyłbym funkcji alarmu z "inteligentnym domem" w ramach centralki alarmowej. Raczej funkcje alarmowe i monitoringu dodawałbym do urządzeń "inteligentnego domu" - jako uzupełnienie systemu alarmowego - czujniki ruchu, kamery, itp.
W kwestii okablowania - przyszłość to raczej bezprzewodowe połączenia. Warto to przemyśleć i rozważyć co będzie wymagało sterowania przewodowego a co może z powodzeniem wykorzystywać łączność radiową.
Dla przykładu stosunkowo tanich na systemach typu sonoff i podobnych można wiele ciekawych i użytecznych rozwiązań wdrożyć. Dla przykładu sterowanie światłem - najprostsza opcja - włączniki dotykowe typu Sonoff TX (UWAGA: wymagają L i N - przy nowej instalacji warto to uwzględnić) - mogą działać jako zwykłe dotykowe włączniki (bez połączenia).
Ale jeśli zainstalujesz darmową aplikację - możesz sterować telefonem/tabletem (także poza domem) czy Hub'em lub głośnikiem od google. Do tego podstawowe scenariusze i już masz elementy automatyki.
Do tego integrujesz z Google Home i możesz używać asystenta google - "OK Google, włącz światło...". Mało? Np. Malinka + Hass.io oraz integracje z tym co posiadasz + Node-Red i masz zajęcie na długie zimowe wieczory - klocki dla dorosłych .
Podobnie sterowanie ogrzewaniem - masz do dyspozycji sterowanie piecem, czujniki, głowice termostatyczne (programowalne i sterowane przez WiFi), itp.
Sterowanie roletami także można wykonać inaczej niż tylko "góra/dół".
Przy innych instalacjach też warto pomyśleć o automatyce i wykonać lub umożliwić w przyszłości montaż - np. elektrozaworów (zamykających wodę lub gaz w przypadku wykrycia zalania lub gazu czy dymu).
Bez względu na to czy w chwili obecnej chcesz brnąć w automatykę czy nie warto wykonać to do czego będzie później trudny dostęp z rozmachem. Ilość urządzeń i ich ceny sprawiają, że coraz częściej ograniczają nas nie dostępne elementy a fantazja .
Z praktycznych wskazówek - warto zastosować głębokie puszki (w przyszłości możesz wstawić tam dopuszkowy element sterowania i już możesz np. wyłączyć żelazko telefonem po drodze do pracy).
Nawet jeśli na chwile obecną nie zamierzasz stosować niektórych rozwiązań - ale w przyszłości będziesz chciał je mieć - warto sprawdzić jakie mają wymagania od instalacji.
No i na koniec kwestia sieci - tu warto przemyśleć co i gdzie - routery/kable/gniazdka.
...Korzystając z okazji chciałem polecić GeekCreit 4 cena na ali to 32zł z przesyłką. Działa jak donoff 4CH tylko brak obudowy ale za to ma zaciski na przekaźniki z stykami COM NO NC.
Dlaczego zatem nie 8ch + nodemcu? Zawsze to mniejsza ilość nadajników no i koszty też pewno mniejsze niż 14 Sonoffów.
[edyta]
Opis ze strony jest "zabójczy" ale do uruchomienia tego wystarczy NodeMCU, Tasmota, przekaźniki (takie jak na blogu lub podobne) i troszkę przewodów. Działa. Potem oczywiście trzeba by "rule" w Tasmocie dopisać aby zmiany stanu były potwierdzane centrali.
Daro1003 wrote:
...
Nie próbowałem nigdy z Nodemcu.
Tu de facto nie chodzi o NodeMCU - bo to też ESP ale chodzi o ilość GPIO wystawionych na zewnątrz.
Ponadto wydaje mnie się, że same relay + wejścia lepiej z palca napisać do ESP program np. w środowisku Arduino. Szkoda pamięci na Tasmotę a i ograniczenia mniejsze. Np. kiedyś w szkalrni do NodeMCU podpinałem 16 kanałowy multiplekser analogowy - dzięki niemu na jednym wejściu analogowym (A0) "adresowałem" 16 różnych urządzeń. Na Tasmocie chyba bym tego nie zrobił.
int readMux(int chan){
digitalWrite(MUX_EN, HIGH);
digitalWrite(MUX_S0, HIGH && (chan & B00000001));
digitalWrite(MUX_S1, HIGH && (chan & B00000010));
digitalWrite(MUX_S2, HIGH && (chan & B00000100));
digitalWrite(MUX_S3, HIGH && (chan & B00001000));
digitalWrite(MUX_EN, LOW);
return analogRead(A0);
}
Przy tak prostych zadaniach jak "przekaźnik" naprawdę użyłbym coś co sam będę mógł ubrać w to co potrzebuję - czyli mam na myśli np. środowisko Arduino, którym pięknie programuje się ESP.
Do tego już Tasmoty nie zaprzęgniesz ale w ten sposób oszczędzasz GPIO tym bardziej, że ekspander jest na I2C. Przy tym co chcesz zrealizować uważam, że powinieneś tym się zainteresować. 14 Sonofów * 90 zł = 1260 zł i za to masz 56 przekaźników. Sądzę, że na ekspanderach I2C zrealizujesz to o cały 1000 taniej.
Dzięki za poradniki ale raczej nie poradzę muszę zabazować na gotowych rozwiązaniach ze względu na brak wiedzy w pisaniu kodu i programowaniu w środowisku arduino.
Oczywiście masz rację ilość urządzeń mniejsza.
Najlepiej byłoby wykorzystać Arduino MEGA plus karta sieciowa wtedy pozbawmy się całkowicie połączenia radiem. Lecz to nie dla mnie.
... Arduino MEGA plus karta sieciowa wtedy pozbawmy się całkowicie połączenia radiem. ...
Do tej pory sądziłem, że WiFi to Twój świadomy wybór a nie "przymus".
Daro1003 wrote:
... Lecz to nie dla mnie.
Nie przesadzaj. Ja nie każę Tobie pisać całej logiki Twojego Smart Home a jedynie proste elementy wykonawcze - to kilka linijek kodu, które zapewne znajdziesz w załączonych przykładach i śmiało można je traktować jak "gotowce". No chyba zmienić w kodzie nazwę sieci i hasło będziesz umiał? To tylko na początku jest "straszne". Zresztą wspomniane Sonoffy na pewno będziesz flashował - więc masz dobry zaczątek by to zrobić inaczej.
Nie przesadzaj. Ja nie każę Tobie pisać całej logiki Twojego Smart Home a jedynie proste elementy wykonawcze
To tak wygląda dla kogoś kto to zna, ale potrzeba jakiś punkt zaczepienie czyli pewien schemat kodu który trzeba edytować np adres ip czy nazwę sieci. Do tego dochodzą guziki sterowania lokalnego czyli wejścia oraz typy działania przekaźników i czasy ich działania już się robi coraz więcej. No i integracja z Domoticzem. Niestety dla laika to trochę "magi" i nawet sam nie wiem od czego zacząć.
Ja naprawdę rozumiem, że "lepszy własny wróg niż cudzy" ale trochę wysiłku na początek a potem z górki. Przekaźnik czy miganie diodą - od tego "każdy" zaczyna.
[edyta]
Zobacz, że autor tematu właśnie się dowiaduje co to znaczy "automatyka - najprościej wykonać". Dla jednego prosto jest tak jak Ty sobie to wyobrażasz (z gotowych modułów), dla innego tak jak ja a dla jeszcze innego ... napisanie całego kody do automatyki i stworzenie elektroniki od podstaw.
Podstawy Arduino zawsze chciałem opanować nawet mam zakupione 2 sztuki i jedna mega. To byłoby dobre rozwiązanie ponieważ z kartą sieciową chodzi po lanie. Ale i dzięki nodemcu zmniejszyłbym ilość urządzeń wi fi jak piszesz.
Ano nikt nie mówi że będzie łatwo. Ale nie ma co się też od razu nastawiać że się nie da rady.
Ja tam też nigdy nie uczyłem się programowania. Ale miałem postawiony problem i go rozwiązywałem. Pierwszym był zrobienie własnego powiadomienia gsm. Robiąc go nauczyłem się BASCOMa. Potem postanowiłem zrobić integrację z ethm-1 kiedy jeszcze nie było ich dostępnych. Nie wiedziałem kompletnie jak się za to zabrać i zacząłem ją pisać w PHP którego oczywiście nie znałem. Potem nastała era ESP 8266 i zacząłem pisać w LUA następnie Arduino dla ESP, następnie platformio. Po drodze trochę Java script I node red a teraz YAML.