Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

blaupunkt lubeck c30 - nie działa

timon125 05 Feb 2020 10:29 462 9
    timon125
    Level 24  
    Witam. Problem jak w tytule. Po podaniu zasilania na kostke iso brak jakiejkolwiek reakcji. Podaję zasilanie na stole z zasilacza 12,85 V. Na głównym kondensatorze napiecie 12,8V. Jest również napięcie podtrzymania na płycie głównej. Podczas wciskania przycisku zasilania na 8 styku panelu zmienia się napięcie. Najpierw jest 4,7v po wciśnięciu i przytrzymaniu przycisku spada do różnych wartości w przedziale 4,6V do 3,83V w zależności od nie wiem czego. ilekroć naciskam mam co innego na mierniku. Zauważyłem zależność po kilkudziesięciu naciśnięciach. Najpierw mam 4,6 po kolejnym naciśnięciu od 4,6 spada do 4,3V . Da lej naciskam i mam spadek z 4,7V powoli do ok 3.83V.
    Nie wiem czego się dalej łapać.
    Szukałem dużo na forum ale nic nie znalazłem. Czyżby nikt tego nie naprawiał?
    timon125
    Level 24  
    Schemat mam. Dziękuję za zainteresowanie. Nie wiem jak uruchomić główny procesor. Napięcie u141 jest , ale całe radio jakby uśpione.

Dodano po 3 [minuty]:

Napięcie u 51 również jest.

Dodano po 49 [sekundy]:

Pobór prądu całego radia 0,00A.
    kohman2
    Level 21  
    timon125 wrote:

Pobór prądu całego radia 0,00A.

Moc procesora? Generowanie kwarcu?
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    timon125 wrote:
    lubeck c30

Tam się sypała zawartość pamięci z tego co pamiętam.
    timon125
    Level 24  
    jak mogę to naprawić?
    hak99
    Level 15  
    Witam

Posiadam takie radio z problemem uruchamiania sie
    Było wszystko ok, po pewnym czasie zrobiłem przypadkowo zwarcie + z masą i od tego czasu nie chciało się włączyć, czasem się udało włączyć trzymając przycisk on i włączeniem zasilacza do sieci

Naprawiłem to wymieniając diodę v2062 (dostała zwarcie) wszystkie kondensatory 47uF na nowe
    A dwa kondensatory w okolicy procka 47uF (c831,c2023) zamieniłam na 100uF 16v
    Radio działa już dobrze jak narazie
    Może pamięć się nie wyspała

Dodam jeszcze że po wciskaniu przycisku on
    U mnie to napięcie spadało na 0 za każdym razem i nadal tak jest, więc może jest przerwa na ścieżkach lub tulejkach warstwowych
    Pozdrawiam, może pomoglem
    waldi58
    Level 24  
    Sprawdź na pamięci czy masz 5v i czy jest jakakolwiek transmisja na pin 5 i 6 pamięci jak podłączasz zasilanie . Druga sprawa to sprawdź czy jak wkładasz płytę to radio czasami sie nie załącza .
    justka80
    Level 32  
    A moim zdaniem należy rozebrać panel przedni radia i wymienić gumkę zestykową w przycisku włącznika.
    Po naciśnięciu przycisku włącznika, napięcie 5V na ścieżce złącza panela powinno spadać do ~ 0V. Kondensator elektrolityczny C2023 (47µF) radzę zastąpić tantalowym smd 47µ/10V
    Przy okazji warto otworzyć i wyczyścić wnętrze enkodera.