Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Urządzenie do skalowania manometrów elektronicznych, przetworników ciśnienia

polaski 05 Feb 2020 13:22 264 4
Automation24.pl
    polaski
    Level 8  
    Załóżmy że do zbiornika powietrza podłączono nieznany przetwornik ciśnienia. Powstała potrzeba użycia tego urządzenia jednak nie znamy jego właściwości.
    Do tego celu zostanie stworzony generator ciśnienia składający się z siłownika pneumatycznego/hydraulicznego L=300mm d=32mm.
    i
    Siłownika elektrycznego przemysłowego 24V samohamownego o L=400. 6 mm/s ; 4000N
    lub L=300 20 mm/s ; 1500N

Siłowniki zostaną ułożone na przeciwko siebie a następnie sprzężone współosiowo, tak aby siłownik elektryczny podczas wysuwu kompresował siłownik pneumatyczny/hydrauliczny.
    Czy ta konstrukcja ma sens? Czy jest tańsze rozwiązanie? Inne pomysły na generator ciśnienia?

Część druga:
    Do wyjścia siłownika zostanie podłączony manometr analogowy(do 2.5Atm), manometr elektroniczny(0->10V 2.5Atm) i urządzenie badane
    Manometr elektroniczny zostanie sprzężony z sterownikiem który będzie sterował mostkiem H do siłownika elektrycznego.
    Sterownik arduino nano z ekranem oled(Podgląd na pomiar z nastawą) i dwoma przyciskami (+ i -) do regulacji ciśnienia. Krańcówki zabezpieczające przed przejechaniem zamontowane na drodze tłoka. Sygnał z przetwornika ciśnienia przepuszczony przez wzmacniacz 0.5 aby otrzymać funkcję 0->5V.

Układ bada ciśnieniomierze do 2Atm.

Obliczenia:
    Siłownik pneumatyczny:
    F=1500N
    d=32mm
    pi=3.14
    h=300mm
    Pojemność siłownika=pi*d^2/4*h = 3.14*(32^2)/4 * 300 = 804 * 300 = 241274 mm^3 = 241,2 ml --> szklanka wody.
    Muszę wiedzieć czy jestem w stanie wcisnąć ten siłownik.
    Z prawa Boyle Marriotta zakładając że mamy stałą temperaturę. Zakładam że w siłowniku panuje przed kompresją 1Atm = 101 325Pa
    (p1*V1)/T = (p2*V2)/T
    p1=100000Pa --> Przybliżenie
    p2=?
    V1=0.000241 m^3
    V2=0.000100 m^3 --> Przyjąłem że wciskam siłownik do 3/4
    p2=p1*V1/V2 = 10^5*0.000241/0.000100 = 241000Pa --> 2.41Atm.
    Coś nie tak?... gaz zbyt doskonały?

Czy jestem w stanie wcisnąć tak bardzo?
    p2 = 241000Pa
    Pa = N/m2
    W tym przypadku d =32mm
    Pole siłownika = 804mm^2 --> 0.000804 m^2
    Pa*m^2=N
    N= 241000*0.000804=193.764
    Czyli muszę pchać z siłą 20kg aby wytworzyć ciśnienie 2.41 Atm.

Czy układ ma prawo działać?
    Nie wzięto pod uwagę pojemności przyłączy i kabli do których jest podpięty manometr i peryferia.

Część trzecia:
    Do urządzenia mierzonego jest podpięty voltomierz i amperomierz. Charakterystyka pomiarowa może być realizowana automatycznie przez sterownik lub ręcznie (okiem) przez operatora.

Proszę o opinie i szukanie błędów w moim myśleniu.

Jak ktoś potwierdzi moje rozmyślenia to dorzucę założenia programu i być może program :P

Dodano po 1 [godziny] 51 [minuty]:

Ok. Drugim pomysłem jest zastosowanie sprężarki od lodóweczki ale z powietrzem zamiast środka :P
    Na jedno wyjdzie, ale może taniej.
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
  • Automation24.pl
    Steryd3
    Level 33  
    Skąd pomysł/potrzeba budowy tego typu urządzenia?
    Trochę zawodowo zajmuję się kalibracją przetworników ciśnienia więc wiem jak się to odbywa. Jakaś dziwna ta koncepcja z tym siłownikiem...jakieś obliczenia...nie bardzo wiem czemu to ma służyć, w czym ma to mieć przewagę nad stosowanymi powszechnie kalibratorami ciśnienia?
  • Automation24.pl
    polaski
    Level 8  
    Właśnie do kalibracji tego typu urządzeń. Mam za zadanie zbudowania urządzenia stacjonarnego do testowania rozwalonych ciśnieniomierzy elektronicznych. Zwykle jest tak że ciśnieniomierz elektroniczny rozbiegał się z pomiarem tym analogowym więc będę musiał robić nową charakterystykę dla tych elektronicznych.

Ale chciałbym aby teraz odbywało się to trochę automatyczniej. Sprawdzam liniowość tej charakterystyki, prostuję i ładuję do sterownika.

Super, popatrzyłem sobie na pompkę testową, właśnie coś takiego chcę zbudować :). Tylko do 2.5Atm
    Steryd3
    Level 33  
    Ogólnie zazwyczaj dla niższych ciśnień jako medium, jeżeli nie ma jakichś przeciwwskazań, stosuje się powietrze. Ułatwia to całą sprawę czyniąc ją bardziej czystą...babranie się z olejami nie jest zbyt przyjemne.
    Potrzeba więc posiadać jakąś pompkę i jakiś wzorcowy przetwornik. Do tego jeszcze pewnie jakiś filtr by powietrze w układzie było w miarę czyste, jakiś zawór, może jakiś osuszacz gdy mamy kompresor z jakąś zawartością tego co niepożądane.
    Pozostała część prac już jest raczej prosta. Trzeba pamiętać tylko by "wzorcowy" przetwornik/manometr miał odpowiednio wyższą klasę od tego który będzie obiektem naszych działań i by go od czasu do czasu również poddawać kalibracji/sprawdzeniu(czasem w instytucji zewnętrznej). Reszta opiera się na logicznym myśleniu i matematyce. Oczywiście pytanie o to czy całą operację potrzeba zakończyć jakimś formalnym dokumentem...jeśli tak to sprawa nieco się komplikuje i takie "domowe konstrukcje" lepiej zastąpić dobrym certyfikowanym sprzętem a całość zlecić odpowiedniej instytucji z uprawnieniami.
    polaski
    Level 8  
    Dzięki za odpowiedź. Podsunąłeś mi dużo tańsze i lepsze rozwiązanie. Do sprężarki podepnę osuszacz i odolejacz. Do czwórnika podepnę manometr analogowy, elektroniczny drogi, odpowiedni na zakres pomiarowy. Następnie trójnik z zaworem spustowym i gwintem do tych elementów mierzonych.

Urządzenie małe i wystarczające do moich celów.