Witam chciałbym zautomatyzować swój dom około 120 m2, 3 poziomy. Mam pomysł i pewną wizję jednak jestem dość zielony w tematach smarthome, dlatego prosiłbym o porady i wskazówki którymi drogami się kierować aby uzyskać wymarzony efekt i jako, że się nie znam, opiszę funkcjonaliści jakie chciałbym mieć a wy lepiej zorientowani w temacie forumowicze, mam nadzieję doradzicie mi w tym przedsięwzięciu
Tedy zaczynajmy !
Cały SmartHome chciałbym, żeby działał na wewnętrznym serwerze domowym, wszystkie rozwiązania, które wymagają stałego dostępu do internetu odpadają (chodzi mi o urządzenia które po stracie internetu tracą swoją smart funkcjonalność). Całe oświetlenie ma być smart (wszystkie żarówki), oprócz tego efekt oświetlenia w salonie miałby wyglądać tak: https://www.youtube.com/watch?v=_qQ9npRY0wM da się taki efekt uzyskać na innych żarówkach niż Philips Hue ? Również interesowałaby mnie opcja sterowania głosem (zapalenie, ściemnienie, zmiana koloru żarówek). Sterowanie wszystkimi elementami SmartHome miałoby się odbywać poprzez komendy głosowe (asystent Google tudzież inny). Oprócz tego chciałbym w każdym pokoju mieć nagłośnienie jak i mikrofon w celu puszczania muzyki, ale również wykonywania rozmów np. przez swój telefon (Android PocophoneF1) albo aplikację tylko do tego celu (Google Voice/Skype/VoiP? [najlepiej tańszą
]). Oprócz tego czujniki otwarcia/zamknięcia/temperatury/wilgotności (multiczujnik?), oczyszczacze powietrza (Xiaomi najprawdopodobniej), w celu utrzymywania czystości powietrza w całym domu, czyli wietrze piętro wszystkie oczyszczacze na piętrze się wyłączają. Zamykam okna włączają się i kontynuują swoją pracę. Sterowanie temperaturą (inteligentny termostat), czyli wychodzę z domu, dom sprawdzi, że nikogo nie ma obniży temperaturę o 2 stopnie, widzi(geolokalizacja), (pamięta?), że wracam podkręci temperaturę o 2 stopnie. Do tego inteligentne zamki, czujniki ruchu, kamera może 2 i jakieś mały serwer media center. Aha lodówka, piekarnik, pralka SMART już są zakupione, telewizor (najpewniej Philips bo Ambilight) kwestia otwarta.
Wiem, że trochę namotałem i nieskładnie piszę, ale myślę, że ktoś z was zrozumiał o jaką funkcjonalność mi chodzi i teraz moje pytania:
Da radę coś takiego zmontować ?
Jaki sprzęt i oprogramowanie wybrać ?
Których producentów polecacie aby mądrze wydać pieniądze ? Dość duży to będzie wydatek, wiem, chciałbym uzyskać najlepszy stosunek cena/jakość/możliwości.
Które sprawdzone przez was rozwiązania polecacie ?
Co do realizacji chciałbym wprowadzać smart home etapami w miarę możliwości czasu i pieniędzy ;p
1. Kupienie niezbędnych do działania całego SmartHome urządzeń (huby, routery WiFi itp.) taki bym nazwał CORE
Następnie dokładać do tego kolejne elementy, czyli oświetlenie (wymiana żarówek, HUE itp.) audio (głośniki, mikrofony w pomieszczeniach) i na końcu reszta czyli zamki, termostat, czujniki ruchu itp.
A jeszcze słów kilka o moich zdolnościach, o elektronice coś wiem, o programowaniu ciut mniej ale chętnie się nauczę
Jednak gdyby tego było za mało, to mam też do pomocy programistę i speca od sieci (w CISCO gdzieś pracował, router włączyć/wyłączyć umie
)
Panowie i Panie da radę coś takiego zmajstrować ?
Wszystkich pozdrawiam i dziękuje za każdą pomoc/sugestie

Tedy zaczynajmy !
Cały SmartHome chciałbym, żeby działał na wewnętrznym serwerze domowym, wszystkie rozwiązania, które wymagają stałego dostępu do internetu odpadają (chodzi mi o urządzenia które po stracie internetu tracą swoją smart funkcjonalność). Całe oświetlenie ma być smart (wszystkie żarówki), oprócz tego efekt oświetlenia w salonie miałby wyglądać tak: https://www.youtube.com/watch?v=_qQ9npRY0wM da się taki efekt uzyskać na innych żarówkach niż Philips Hue ? Również interesowałaby mnie opcja sterowania głosem (zapalenie, ściemnienie, zmiana koloru żarówek). Sterowanie wszystkimi elementami SmartHome miałoby się odbywać poprzez komendy głosowe (asystent Google tudzież inny). Oprócz tego chciałbym w każdym pokoju mieć nagłośnienie jak i mikrofon w celu puszczania muzyki, ale również wykonywania rozmów np. przez swój telefon (Android PocophoneF1) albo aplikację tylko do tego celu (Google Voice/Skype/VoiP? [najlepiej tańszą

Wiem, że trochę namotałem i nieskładnie piszę, ale myślę, że ktoś z was zrozumiał o jaką funkcjonalność mi chodzi i teraz moje pytania:
Da radę coś takiego zmontować ?
Jaki sprzęt i oprogramowanie wybrać ?
Których producentów polecacie aby mądrze wydać pieniądze ? Dość duży to będzie wydatek, wiem, chciałbym uzyskać najlepszy stosunek cena/jakość/możliwości.
Które sprawdzone przez was rozwiązania polecacie ?
Co do realizacji chciałbym wprowadzać smart home etapami w miarę możliwości czasu i pieniędzy ;p
1. Kupienie niezbędnych do działania całego SmartHome urządzeń (huby, routery WiFi itp.) taki bym nazwał CORE
Następnie dokładać do tego kolejne elementy, czyli oświetlenie (wymiana żarówek, HUE itp.) audio (głośniki, mikrofony w pomieszczeniach) i na końcu reszta czyli zamki, termostat, czujniki ruchu itp.
A jeszcze słów kilka o moich zdolnościach, o elektronice coś wiem, o programowaniu ciut mniej ale chętnie się nauczę

Panowie i Panie da radę coś takiego zmajstrować ?
Wszystkich pozdrawiam i dziękuje za każdą pomoc/sugestie