Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prosty sterownik pompy CWU

koczis_ws 06 Feb 2020 13:56 6045 14
  • Witam,
    Mam w domku na wsi ogrzewanie kotłem na ekogroszek z podajnikiem. Kocioł ten ogrzewa również wodę w wymienniku. To zapewnia pompa podająca wodę obiegową do wężownicy wymiennika.
    Wszystko ok, ale po porządkach w sadzie i remoncie dachu zostałem z kupą drewna nadającego się jedynie na opał. Kocioł jest przystosowany do opalania drewnem w trybie pracy ręcznej. ALe nie ma wtedy kontoli temperatury wody obiegowej i CWU. Początkowo kontrolowałem temperaturę wody obiegowej i ręcznie sterowałem pompą CWU tak aby nie było wstecznego oddawania ciepła gdy kocioł przygasał.

Podobny problem był opisywany tu :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3587183.html , ale zrobiłem to inaczej.
    Do tego wykonałem prosty układ, który kontroluje temperaturę wody obiegowej oraz temperaturę wody w zasobniku i steruje pompą CWU. Jest to rozwiązanie tymczasowe do wypalenia tego drewna.
    Do kontroli temperatury wody CO wykorzystałem termostat zakupiony na Ali, a do kontroli temperatury CWU termostat grzałki elektrycznej zainstalowanej w zasobniku. Nie chciałem wykorzystać czujnika CWU kotła aby nie ingerować w jego układ sterowania. Tu wystarczy proste przełączenie kabla zasilającego pompę CWU ze sterownika kotła do mojego układu. Pompa obiegowa CO jest odpięta od sterowania kotła i połączona z siecią za pośrenictwem wyłącznika.

Jako przyłącze zastosowałem podwójne gniazdo nadtynkowe, w którym przeciąłem jedną z listew a szczelinę wypełniłem płytką izolacyjną. Dzięki temu gniazda są połączone szeregowo.

Jak to z prowizorką, termostat jest przyczepiony do gniazda taśmą klejącą :)
    Przejściowy kabel zasilający łączy pompę z jednym gniazdem układu a kabel grzałki jest wetknięty w dugie gniazdo. Nie ma znaczenia do którego gniazda są podłączone.

Niska rezystancjia grzałki (27 omów) daje jedynie ok. 10V spadek napiecia co nie ma wpływu na pracę pompy CWU.
    Układzik działa fajnie i zwalnia mnie z części kontroli pracy kotła.

PS.
    Termostat CO jest ustawiony na tryb chłodzenia bo ma sie wyłączyć gdy spadnie temperatura.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    koczis_ws
    Level 27  
    Has specialization in: urządzenia technologiczne
    koczis_ws wrote 1757 posts with rating 340, helped 41 times. Live in city Kraków. Been with us since 2009 year.
    Daro122
    Level 31  
    A nie prościej zastosować zawór termostatyczny odwrotny , żadnych sterowników , pomp . Montujesz ustawiasz temperaturę u mnie 55 st , zbiornik cwu nad kotłem więc woda krąży grawitacyjnie , temperatura na kotle spada zawór się zamyka , temperatura przekracza nastawioną zawór się otwiera . To działa , jest proste i nie wymaga prądu .
    koczis_ws
    Level 27  
    Daro122 wrote:
    To działa , jest proste i nie wymaga prądu .

Owszem proste ale nie można regulować temperatury CWU (wg instrukcji nie wolno przekraczać 80 stopni). Poza tym u mnie akurat nie chce krążyć grawitacyjnie, może by krążyła gdybym wyłączył pompę obiegową CO, ale wtedy nie mam ogrzewania.
    Daro122
    Level 31  
    Potrzebujesz więcej niż 65* ? przecież to parzy , oczywiście bez zaworów dławiących nie da się tego wyregulować , u mnie to działa trzeci rok bez zarzutu , ale co by nie pisać to ważna jest chęć działania i satysfakcja z rozwiązanego problemu .
    koczis_ws
    Level 27  
    Jak napisałem wcześniej ten sterowniczek jest tymczasowy, normalnie sterownik kotła zapewnia odpowiednią regulację.
    Dla zainstalowania zaworu musiał bym opróżnić instalację choćby częściowo a mam zalaną glikolem co trochę sprawę komplikuje. Przekroczenie temperatury wymiennika może być niezamierzone w przypadku przegrzania kotła.
    koczis_ws
    Level 27  
    bsw wrote:
    Najsprytniejsze jest w tym zastosowanie grzałki w roli termostatu - gratuluję inwencji !

Dzięki :)
    A jeszcze przy okazji lampka grzałki sygnalizuje pracę pompy CWU, której w zasadzie nie słychać. .
    bsw
    Level 20  
    koczis_ws wrote:
    bsw wrote:
    Najsprytniejsze jest w tym zastosowanie grzałki w roli termostatu - gratuluję inwencji !

Dzięki :)
    A jeszcze przy okazji lampka grzałki sygnalizuje pracę pompy CWU, której w zasadzie nie słychać. .

BTW:
    Też będę musiał coś takiego wyrzeźbić bo mam ze 4 kubiki suchego jak wiór 15 letniego drewna
    - kiedyś pociąłem i złożyłem na "czarną godzinę".
    I chyba ta nadchodzi - stety/niestety w zupełnie innej formie niż się spodziewałem.
    Otóż w ramach antysmogowej/antywęglowej/antyC02* - fobii/histerii jajogłowe lemingi (niestety decyzyjne) zakazały mi spalania drewna od 2023 roku...

* - trudno to dookreślić...
    koczis_ws
    Level 27  
    Dokładnie to samo mnie czeka, więc zdecydowałem, że lepiej spalić teraz niż miało by się zmarnować i jeszcze pewnie musiał bym płacić za utylizację na wysypisku. Oooo nie. Wywiózł bym do lasu. Chyba to nie są śmieci, choć jak to mówią nie wywozi się drewna do lasu :)
    romulus73
    Level 27  
    Ja poszedłem dalej napisałem sobie program do pieca, bo tak jak wy mam ruszt a sterownik nie obsługiwał pewnych funkcji.
    Właściwie to prawie ukończyłem, dodałem sobie regulację od tem. powrotu lub od tem. zasilania zależnie od trybu pieca. Prosty sterownik pompy CWU Prosty sterownik pompy CWU
    Trochę nie mam czasu porobić grafik, za dużo pracy.Raz w tygodniu robię przegrzew na 60stopni.
    ITD.
    Cyba to dokończę i wrzucę na elektrodę całość.

Dodano po 7 [minuty]:

w tym miesiącu mam już 125KWH z paneli fotowoltanicznych :P
    koczis_ws
    Level 27  
    Fajne, ale to nie jest prosty sterownik. Podobne funkcje zapewnia sterownik kotła, ale nie w trybie ręcznym.
    Zastanawiam sie czy dało by się jakoś sterować spalanie drewna w trybie normalnym, wyłączając podajnik, zostawiając nadmuch, który sterował by wielkością płomienia w zależności od temp. wody. Oczywiście nie zwolniło by to od pilnowania dosypywania opału. Tu przydało by się jakieś powiadomienie o wypaleniu drewna. Może np. jeśli przez określony czas temp. wody jest poniżej nastwionej to odzywa sie alarm. Do tego można by zastosować ten mój sterowniczek uzupełniony o układ czasowy i syrenkę. Muszę pomyśleć bo mnie już nogi bolą od ciągłego gonienia dół, góra dla sprawdzenia pieca :)
    romulus73
    Level 27  
    Nie musisz nawet robić programu nie wiem jak u Ciebie ale u mnie po dołożeniu drewna na ruszt jest dużo wyższa tem. więc podajnik nie podaje opału dopiero jak drewno się wypali dodatkowo często ze względu na zawór trójdrogowy tem, osiąga wysokie parametry wtedy odpala mi się alarm powyżej 60stopni otwiera zawór i uruchamia pompy terma dogrzewa się na maksa.
    Jeżeli paliwo nie jest podawane przez czas 1h to przy uruchomieniu jest ustawiona krotnośc.
    koczis_ws
    Level 27  
    romulus73 wrote:
    po dołożeniu drewna na ruszt jest dużo wyższa tem. więc podajnik nie podaje opału dopiero jak drewno się wypali

To jest jakaś myśl. Można by wykorzystać moment załączenia podajnika jako alarm o konieczności dołożenia drewna.
    Muszę to sprawdzić. Było by to takie chytre jak wykorzystanie termostatu bojlera :)
    Szczecin62
    Level 20  
    Witam,
    Jeśli mogę coś z własnej kotłowni(śmieciuch i gaz). Problem optymalnego ładowania c.w.u. rozwiązałem termostatem różnicowym czyli z dwoma czujnikami (taniutki u skośnookiego). Działa on niezależnie od termostatu c.o. i załącza pompę ładowania zawsze gdy temperatura kotła jest wyższa od temperatury c.w.u. czy nie ustala żadnych barier od jakiej temp. i do jakiej ma ją załączać co daje najefektywniejsze wykorzystanie kotła. W okresie letnim często powstaje problem nadmiaru trudno modulowanego kotła w stosunku do mocy pobieranej przez wężownicę c.w.u. więc na lato ustawiam na termostacie c.o. temperaturę załączenia na maksa coś koło 90*C i jeśli przegnę z załadowanym drewnem a c.w.u. tego nie odbierze to awaryjnie włączy się pompa c.o. (na kilka minut do spadku temperatury kotła poniżej 90*C) i dalej chodzi tylko pompa c.w.u. Oczywiście powoduje to niekontrolowany (czyli niebezpieczny!) wzrost temperatury c.w.u. więc na wyjściu cwu. z zasobnika zamontowałem zawór termostatyczny ustawiony na "klasyczne" 45 *C i po temacie układ działa od 3 lat.

Raz przegiąłem i z jakiego powodu zamknąłem zawór na c.o. w porę zszedłem do piwnicy: temperatura kotła ok. 115 *C zmierzone na termostacie kotła i drugi niezależny termometr a temp.c.w.u. 110 *C zmierzone na trzech niezależnych termometrach!!!!! Stan mocnego przegrzania i dowolny impuls np. mechaniczny mógł w obu układach wyzwolić wrzenie ale otworzyłem zakmnięty zawór c.o. i kran z c.w.u. i powoli bezpiecznie oba układy zeszły poniżej 100 *C
    Pozdro
    koczis_ws
    Level 27  
    Po 2 przegrzaniach kotło (ok 100 st.), które skutkowało wywaleniem ok 10 l płynu (glikol) z naczynia wzbiorczego zmieniłem trochę podejście. Włączyłem jednak sterowanie ustawiłem odpowiednie parametry , wyjąłem wtyczkę od podajnika i teraz już nie ma niebezpieczeństwa przegrzania bo sterownik nad tym czuwa i zmniejsza a nawt wyłącza nadmuch. Oczywiście nie zwalnia mnie od częstego dokładania drewna. Nie zostawiłem włączonego podajnika bo jest w nim ekogroszek i mogę w razie czego szybko przejść na pracę całkowicie automatyczną.
    Sterownik włącza obie pompy po osiągnięciu 40 st. ale nie kontroluje różnicy CO / CWU, więc po przestudzeniu kotła wymiennik jest też chłodzony. Ten mój sterowniczek zabezpiecza przed spadkiem poniżej nastawionej ale to nie to samo. Muszę więc nabyć taki termostat różnicowy i wpiąć go w miejsce dotychczasowego.