Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Beretta Quadra Green 26 RSI - kocioł gorący a woda w c.o. zimna

07 Feb 2020 10:03 429 2
  • Level 1  
    4 lata temu do otwartej instalacji grawitacyjnej zamontowałem kocioł Beretta Quadra Green 26 RSI. Układ c.w.u. jest niepotrzebny więc został spięty krótką rurką elastyczną. Instalacja jest na tyle duża, że na piecu było ciśnienie 0,7 bara, co umożliwiało prawidłową pracę.

    W tym roku zaczęły się problemy z 1 z 4 pionów (najdalszym), spadło ciśnienie na kotle i piec zgłaszał błąd A06. Zamknąłem instalacje, podbiłem ciśnienie do 1,4 bara - błąd przestał się pojawiać, jednak nadal działały 2 czasami 3 piony. Serwisant stwierdził, że jest to problem zapchanego wymiennika (w tym czasie kocioł nagrzewał się, woda na wyjściu z pieca była gorąca jednak powrót bardzo długo się nagrzewał).

    Do instalacji dolałem 6l octu (na ok 116l wody w instalacji), za pomocą pieca i regulatorów na kaloryferach wymusiłem obiegi na każdym pionie osobno, po ok. 9 godzinach przepłukałem 3-krotnie instalacje. Po tym zabiegu wieczorem działały 3 piony, rano 2, a kolejnego dnia żaden.

    Przez sitko na powrocie spuściłem trochę wody z układu, początkowo była czarna, jednak teraz jest już przezroczysta. Prędkość spuszczania wody przez piec jednak sugeruje że jest przepływ przez piec. Pompa pracuje, wirnik jest czysty, wygląda na sprawną. Mimo to po uruchomieniu pieca i ustawieniu na 40 stopni, temperatura rośnie do 90, piec się wyłącza, a tempo opadania wskazuje na brak wody. Co mnie bardziej zastanawia, wpuściłem wodę przed piecem (odcinając powrót z instalacji) i za piecem dałem wyjście wody na zewnątrz, ustawiłem tempo dodawania wody tak by mieć stałe ciśnienie ok 1 bar, a mimo to temperatura nie spadła. Podejrzewałem, że woda nie przechodzi przez wymiennik tylko przebija się przez układ c.w.u., jednak zaślepienie nic nie pomogło.

    Nie mam pojęcia czemu kocioł się przegrzewa, a woda jest zimna, jednak diagnoza serwisanta Beretty wydaje się nieprawidłowa.
  • Level 25  
    Możliwe, że masz zapowietrzoną pompę. Otwórz kocioł i z pompy wykręć centralnie umieszczoną śrubę do momentu aż poleci woda. W razie potrzeby powtórz czynność. Sprawdź filtr przed pompą. Ewentualnie sprawdź/wymień inne odpowietrzniki i filtry w kotle i na pionach w instalacji jeśli masz.
  • Level 18  
    Zrób test, na wychłodzonej instalacji uruchom kocioł, po włączeniu palnika obserwuj temperaturę powrotu i zasilania, czy się coś zmienia. Wsłuchaj sie w pracę pompy i zwróć uwagę czy rusza, czy nie słychać jej buczenia a może pracuje zapowietrzona. W jakiej pozycji jest zawór trójdrożny? czy aby nie jest w pozycji CWU a spięta rurka elastyczna nie ma ma przepływu?
    W ostateczności wymiennik na warsztat i podłącz węża ogrodowego z jednej strony i zobacz czy ma przepływ.
    Rozkręć pompę i uruchom kocioł sprawdzając czy wirnik się kręci (nie tylko oś). te pomp elektroniczne znacznie częściej się psują niż stare.
    W przyrodzie nic nie ginie.
    Powdozenia.