Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prosument - Faktura prognozowa

wmac27 07 Feb 2020 14:03 20037 63
    wmac27
    Level 10  
    Otrzymałem dzisiaj pismo z ENEA, że od roku 2020 będą wystawiane faktury prognozowe dla Prosumentów. Cytat z pisma:
    informujemy, że od 2020 r. Klienci będący prosumentami i rozliczani w okresach 6 lub 12 miesięcznych otrzymywać będą faktury prognozowe za energię elektryczną i usługi dystrybucji. Rozliczenie prognozowane zostało wprowadzone w oparciu o postanowienia § 32 ust. 4 Rozporządzenia Ministra Energii z dnia 6 marca 2019 r. w sprawie szczegółowych zasad kształtowania i kalkulacji taryf oraz rozliczeń w obrocie energią elektryczną, a także zgodnie z § 5 pkt 10 Ogólnych Warunków Umowy.
    Prosimy o regulowanie należności wynikających z prognoz na wskazany na fakturze numer konta bankowego zgodnie z podanymi terminami płatności.

O co chodzi? Jak oni to będą prognozować, na podstawie bieżącego zużycia?
    Na koniec 12 miesięcznego okresu rozliczeniowego byłem na plusie. Czy wezmą to pod uwagę?
    Ręce opadają. Niech dalej Zielona Energia się tak rozwija.
    hostii
    Level 25  
    Ja już dostałem, prognozują sobie zużycie pewnie do stanu z zeszłego roku, ale bez bilansowania.....i mam teraz do zapłaty niezłą sumkę, a w kwietniu mam rozliczenie roczne i będą mi musieli kasę oddać, co za bezsens

Dodano po 1 [minuty]:

Dodam że jak ktoś ma G11 to nie ma znaczenia.. Ja właśnie mam G12W i rozliczenie roczne jest bardzo ważne
    wmac27
    Level 10  
    hostii wrote:
    Ja już dostałem, prognozują sobie zużycie pewnie do stanu z zeszłego roku, ale bez bilansowania.....i mam teraz do zapłaty niezłą sumkę, a w kwietniu mam rozliczenie roczne i będą mi musieli kasę oddać, co za bezsens

Czy też ENEA?
    Czyli policzyli zużycie energii za cały rok +opłaty dystrybucyjne zmienne?
    Bezsens? Nie darmowy kredyt dla ENEA.
    Już się boję tej FV.
    Dodano po 1 [minuty]:

Quote:
    dodam że jak ktoś ma G11 to nie ma znaczenia.. Ja właśnie mam G12W i rozliczenie roczne jest bardzo ważne

Ja mam G11 ale czy to będzie pociechą?
    hostii
    Level 25  
    wmac27 wrote:
    Czy też ENEA?

TAK
    wmac27 wrote:
    Czyli policzyli zużycie energii za cały rok +opłaty dystrybucyjne zmienne?

TAK bez uwzględnienia PV
    wmac27 wrote:
    Bezsens? Nie darmowy kredyt dla ENEA.

W sumie ja teraz dostaję prąd na kredyt, ale jak zapłacę oni będą mieli więcej niż trzeba
    wmac27 wrote:
    Ja mam G11 ale czy to będzie pociechą?

Możesz sobie zrobić zrobić rozliczanie 2 miesięczne, bo bilans podobno teraz jest 24miesięcy, -taką informacje dostałem z kontaktu..
    noja102
    Level 24  
    Ja też jestem w ENEA i nic nie dostałem , jak przyślą przejdę na hybrydę i nie dostaną tych 20% może z 5kWh na rok. Nawet jeśli dołożę do interesu
    wmac27
    Level 10  
    noja102 wrote:
    ... jak przyślą przejdę na hybrydę ...

Co masz na myśli, pisząc hybryda? Off-grid? Nie bardzo jestem w temacie hybryd nieautomobilnych.
    ksysju
    Level 15  
    Ja w Tauronie.
    Ale jak dostałem zaliczki na spore kwoty to zadzwoniłem do BOKu i poprosiłem o zmniejszenie i stanęło, że zaliczki będą tylko na stałe opłaty czyli jakieś 20zł.
    Reszta w rozliczeniu rocznym.
    Swoją produkcje i zużycie ogarniam ;-) więc jakiś wielki kwot się nie spodziewam.
    noja102
    Level 24  
    Bo nie lubię wydawać własnych pieniędzy na sponsoring jakiś pajaców , a z przyjemnością dołożę aby móc pokazać im środkowy palec
    wmac27
    Level 10  
    noja102 wrote:
    Bo nie lubię wydawać własnych pieniędzy na sponsoring jakiś pajaców ...

Nikt nie lubi. Sponsoring to rzecz dobrowolna, a tu mamy do czynienie ze zwykłym drenowaniem naszych kieszeni. Chciałem ostrzej, ale się nie udało. :cry:
    Quote:
    ... a z przyjemnością dołożę aby móc pokazać im środkowy palec

Jak im dołożyć?
    ixi55
    Level 10  
    Ja podobnie jak kolega Ksysju w Tauronie,
    Otrzymałem prognozę na pierwsze półrocze, ale po telefonie do BOK obniżyli mi rachunki do wysokości opłat stałych...
    Bilans będzie oczywiście po pierwszym półroczu. Mam nadzieję, że bez dopłat.
    Leon444
    Level 26  
    Wydaje mi się ze prognozy są zawsze do zmiany i trzeba tylko zgłosić to ze się chce płacić same opłaty stałe bez energii, muszą to przyjąć i wystawiać takie prognozy...
    madamsz1
    Level 39  
    G11 w PGE miałem z tego roku rachunek, bez żadnych dodatków. Mam nadziej, że tak zostanie i nie wymyślą nic głupiego jak u Was
    gucioguci
    Level 14  
    U mnie tak samo w PGE G12W tylko opłaty stałe. Licznik bilansuje Czyli jak na razie najbardziej normalny ZE zobaczymy jak długo.
    kazekele
    Level 9  
    Ja też dostałem fakturę z prognozowanym zużyciem 198 kWh na ponad 10 miesięcy. Ciekawy jestem jak będzie gdy będę miał nadwyżkę.
    Damian Kostrowski
    Level 9  
    Ja nie płace fv prognozowych enei dlatego ze byłem u radcy prawnego i jest to nie zgodne z umowa a rozliczenie mam roczne czyli 12 miesiecy
    Z tego co wiem wszystkie firmy które zakładaja fotowoltaike składaja pisma do sadu na enea, bo wymyslila tzw fv prognozowe
    kazekele
    Level 9  
    Wyszło Rozporządzenie Ministra Energii z dnia 6 marca 2019 r.; art.32 to reguluje i tego raczej nie przeskoczymy.
    noja102
    Level 24  
    No tak i jest tam że : Rozliczeń z odbiorcami za dostarczaną energię elektryczną i świadczone usługi przesyłania lub dystrybucji
    energii elektrycznej albo usługi kompleksowe dokonuje się w okresach rozliczeniowych określonych w taryfie i uzgodnionych w umowie czyli jak mam umowę kompleksową z nimi podpisaną na okres rozliczeniowy roczny to raczej nie mogą wystawiać FV prognozowanych co 2 miesiące. bo w punkcie 2 :Jeżeli przedsiębiorstwo energetyczne ustala w taryfie kilka okresów rozliczeniowych dla danej grupy taryfowej,
    odbiorca ma prawo wyboru okresu rozliczeniowego oraz jego zmiany, jednak nie częściej niż raz na 12 miesięcy.
    hostii
    Level 25  
    Damian Kostrowski wrote:
    z umowa a rozliczenie mam roczne czyli 12 miesiecy

W którym miejscu umowy jest to napisane, bo też mam Enea ?
    Damian Kostrowski
    Level 9  
    Jest w umowie napisane przynajmniej u mnie rozliczenie zostało ustalone na 12 mesiecy a nic nie ma o fakturach prognozowych
    i
    noja102
    Level 24  
    Pani na info linii w Enea mocno trzymała się § 32 punkt 4 Rozporządzenia Ministra Energii z dnia 6 marca 2019 r . :4. Jeżeli okres rozliczeniowy jest dłuższy niż miesiąc, w okresie tym mogą być pobierane opłaty za energię elektryczną oraz za usługi przesyłania lub dystrybucji energii elektrycznej w wysokości określonej na podstawie prognozowanego
    zużycia tej energii w tym okresie, ustalonego na podstawie zużycia wyznaczonego w oparciu o rzeczywiste odczyty urządzeń pomiarowo-rozliczeniowych, dokonane w analogicznym okresie poprzedniego roku kalendarzowego. Ale punkt 5 mówi :5. W prognozach, o których mowa w ust. 4, należy uwzględniać zgłoszone przez odbiorcę istotne zmiany w poborze
    energii elektrycznej.
    Oceńcie sami na co się powoływać
    kazekele
    Level 9  
    Moim zdaniem jedno nie wyklucza drugiego, trzeba po prostu zgłosić zastrzeżenia i powinni uwzględnić sugestie. Ja mam prognozowanego zużycia 198 kWh i chciałbym coś około tego zużyć.
    wmac27
    Level 10  
    Ja już otrzymałem z ENEA aż 3 FV za część (10 m.)okresu rozliczeniowego 12 miesięcznego z płatnościami w marcu, kwietniu i w czerwcu. Opłaty są: za stałą sieciową 3-faz i abonament w sumie jakieś 80 zł. Prognozowane zostały więc tylko opłaty stałe. Za ostatni okres miałem lekką nadwyżkę.
    Jak tak będą liczyć to OK. Zobaczymy co życie przyniesie.
    ghajduk
    Level 12  
    Witam,
    Chciałbym podpiąć się do tematu. Zużycie roczne mam na poziomie 5000 kWh, w tym tygodniu na dachu wylądowało 10 kWp (dach skośny na południe), czekam na wymianę licznika. Za rok może dwa planuje montaż PC. Do czasu montażu PC nadmiar produkcji chcę puścić w grzałkę w buforze.

Obecnie mam taryfę G12 w TAURON i taką planuję zostawić.
    Mam jeszcze jedną niejasność i pytanie do tych co przed zainstalowaniem PV rozliczali się podając co miesiąc lub dwa rzeczywiste zużycie z licznika.
    Czy występowaliście o zmianę okresu rozliczeniowego na 6-12 miesięczny wg prognoz?

Z tego co dowiedziałem się na infolinii to okres rozliczeniowy w Tauron przechodzi na umowę prosumencką, czyli w moim przypadku 2 miesięczny, w efekcie czego:
    - co dwa miesiące Tauorn będzie wysyłał fakturę, na bazie zdalnego odczytu zużycia/produkcji.
    - aby to zmienić trzeba zmienić okres rozliczenia na 6 lub 12 miesięczny (koszty stałe są wtedy mniejsze o ok. 35zł rocznie, bo nie ma opłaty handlowej co te dwa miesiące).

Chciałbym uniknąć durnych sytuacji, że muszę dopłacać za okres zimowy skoro wiadomo, że i tak nadrobię to produkcją energii wiosną i latem.
    Bitterjack
    Level 10  
    Też dzisiaj otrzymałem fakturę prognozowaną z Enea, powołują się na rozporządzenie Ministra... par. 32 ust. 4. Zaraz zgłosiłem reklamację, ale chyba to nic nie da, ponieważ mam jeszcze jedną instalację, gdzie zgłaszałem reklamację przed dwoma tygodniami, niestety rozpatrzyli negatywnie. Dzwoniłem też do Urzędu Regulacji Energetyki, każde województwo ma swój, u mnie w Lubuskim jest odział w Szczecinie, Pani z tego urzędu powiedziała, żebym napisał do nich pismo, oni zadadzą pytanie Enei dlaczego tak postępują. Zamierzam też napisać do Ministerstwa Energii, to rozporządzenie nie było wydane ekstra dla prosumentów, oni podciągnęli pod nas to rozporządzenie. Rachunki prognozowane wymyślono, żeby nie odczytywać co miesiąc liczników i żeby rozłożyć ludziom ewentualne duże rachunki po okresie zimowym. W naszym przypadku mamy liczniki radiowe, przynajmniej ja mam, można odczytać na bieżąco, np. w lipcu i zwrócić klientowi pieniądze ,he, he. Reasumując ta firma nie jest do nas w porządku, przez większość miesięcy w roku więcej energii wprowadzamy do sieci niż pobieramy, oddajemy im 20%. Ja tak jak pisałem złożę pismo do URE i wyślę maila do Ministerstwa Energii, zachęcam innych żeby robić to samo. Enea powołuje się tylko na wygodne im przepisy, W tym samym paragrafie 32 jest ust. 5 , który mówi że można im zgłosić zmianę prognozy zarówno w dół jak i w górę, czyli można im zgłosić np. że zamierzacie zużyć dokładnie w tym roku tyle mniej energii co oni naliczyli i płacić mniej, a po roku jeżeli zużyjecie więcej zapłacie na koniec rozliczenia. Na podstawie tego paragrafu można żądać zmniejszenia prognozy. U mnie była zawyżona, ale oni tak liczą ponieważ to jest dla nich korzystniej, nie dawać się, jeżeli nie zgadzasz sie z tymi praktykami pisz do Urząd Regulacji Energetyki. Północno - Zachodni Oddział Terenowy 71-617 Szczecin ul. Żubrów 3. Dyrektor: Elżbieta Rejmanowska. tel.: 91 887 62 01. fax: 91 881 27 02. e-mail: szczecin(malpa)ure.gov.pl , wysyłajcie listy lub maile, wielkopolskie ma oddział w Poznaniu, jeżeli się zorganizujemy to wygramy
    noja102
    Level 24  
    § 32. 1. Rozliczeń z odbiorcami za dostarczaną energię elektryczną i świadczone usługi przesyłania lub dystrybucji
    energii elektrycznej albo usługi kompleksowe dokonuje się w okresach rozliczeniowych określonych w taryfie i uzgodnionych w umowie.
    2. Jeżeli przedsiębiorstwo energetyczne ustala w taryfie kilka okresów rozliczeniowych dla danej grupy taryfowej,
    odbiorca ma prawo wyboru okresu rozliczeniowego oraz jego zmiany, jednak nie częściej niż raz na 12 miesięcy.
    3. Okres rozliczeniowy dla grup przyłączeniowych I–IV nie powinien być dłuższy niż dwa miesiące, a dla odbiorców
    zaliczanych do V grupy przyłączeniowej nie może być dłuższy niż rok. Okresy rozliczeniowe ustalone w taryfie przedsiębiorstwa świadczącego usługę kompleksową są skorelowane z okresami rozliczeniowymi przedsiębiorstwa świadczącego
    usługę dystrybucji dla jego odbiorców.
    4. Jeżeli okres rozliczeniowy jest dłuższy niż miesiąc, w okresie tym mogą być pobierane opłaty za energię elektryczną oraz za usługi przesyłania lub dystrybucji energii elektrycznej w wysokości określonej na podstawie prognozowanego
    zużycia tej energii w tym okresie, ustalonego na podstawie zużycia wyznaczonego w oparciu o rzeczywiste odczyty urządzeń pomiarowo-rozliczeniowych, dokonane w analogicznym okresie poprzedniego roku kalendarzowego.
    5. W prognozach, o których mowa w ust. 4, należy uwzględniać zgłoszone przez odbiorcę istotne zmiany w poborze
    energii elektrycznej.

Punkt 1 i 2 . Jak to się ma do umowy w której sam osobiście wybierałem okres rozliczeniowy roczny
    Punkt 3 . § 2 pp:''e'' czyli my Prosumenci
    Punkt 4 . Enea naciąganie prawa
    Punkt 5 . Czyli taki okres jaki mamy w umowie

Dodano po 3 [minuty]:

PS.
    § 2. Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:
    1) grupa przyłączeniowa – grupę podmiotów, których urządzenia, instalacje i sieci są przyłączane do sieci, sklasyfikowaną w następujący sposób:
    a) grupa I – podmioty, których urządzenia, instalacje i sieci są przyłączane bezpośrednio do sieci o napięciu znamionowym wyższym niż 110 kV,
    b) grupa II – podmioty, których urządzenia, instalacje i sieci są przyłączane bezpośrednio do sieci o napięciu znamionowym 110 kV,
    c) grupa III – podmioty, których urządzenia, instalacje i sieci są przyłączane bezpośrednio do sieci o napięciu znamionowym wyższym niż 1 kV, lecz niższym niż 110 kV,
    d) grupa IV – podmioty, których urządzenia, instalacje i sieci są przyłączane bezpośrednio do sieci o napięciu znamionowym nie wyższym niż 1 kV oraz o mocy przyłączeniowej większej niż 40 kW lub prądzie znamionowym
    zabezpieczenia przedlicznikowego w torze prądowym większym niż 63 A,
    e) grupa V – podmioty, których urządzenia, instalacje i sieci są przyłączane bezpośrednio do sieci o napięciu znamionowym nie wyższym niż 1 kV oraz mocy przyłączeniowej nie większej niż 40 kW i prądzie znamionowym
    zabezpieczenia przedlicznikowego nie większym niż 63 A,
    f) grupa VI – podmioty, których urządzenia, instalacje i sieci są przyłączane do sieci poprzez tymczasowe przyłącze, które będzie, na zasadach określonych w umowie, zastąpione przyłączem docelowym, lub podmioty, których
    urządzenia, instalacje i sieci są przyłączane do sieci na czas określony, lecz nie dłuższy niż rok;

http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20190000503/O/D20190503.pdf

I całość
    Bitterjack
    Level 10  
    Witam ponownie,
    Nie jest tak różowo jak myślałem, walka z ENEA to "walka Dawida z Goliatem", piszę do Enea kolejną reklamację, zadaję pytania, odpowiadają tylko na część, tekst wygląda na zredagowany przez radcę prawnego, standard, zmieniamy system rozliczeń, będziemy wystawiać faktury prognozowe. Nie odnoszą się w cale do wcześniejszej podpisanej umowy na 15 lat, gdzie jest zapis że mamy rozliczać sie po roku, podpierają się tylko rozporządzeniem Ministra Energii z dnia 6 marca 2019 roku, w sprawie szczegółowych zasad kształtowania rozliczeń.... Napisałem też do URE, myślałem że zajmą się sprawą z urzędu w imieniu nasz wszystkich prosumentów, niestety nie, otrzymałem maila z prośbą o podanie wszystkich danych, zgody na przetwarzanie moich danych i kopi umowy z Enea (umowa ma ponad 15 stron), wszystko trzeba po skanować, wcześniej podpisać i przesłać do URE. Urząd Regulacji Energetyki wystąpi do Enea tylko w mojej sprawie o wyjaśnienia, zaznaczyli że jeżeli Enea nie odpuści to pozostaje droga sądowa. Tylko ze Skarb Państwa ma udziały w tej firmie, jestem ciekawy czy w obecnej sytuacji Sąd stanie po stronie obywatela, nie wspominając o straconym czasie, kosztach.
    Jedynie można skorzystać z zapisów rozporządzenia na które powołuje się Enea, a mianowicie na podstawie § 32 ust.5 „ W prognozach, o których mowa w ust. 4, należy uwzględniać zgłoszone przez odbiorcę istotne zmiany w poborze
    energii elektrycznej.”
    . Tak uczyniłem, wysłałem wczoraj na maila, ale raczej lepiej zostawić pismo fizycznie z potwierdzeniem odbioru w BOK. W piśmie zwróciłem się o skorygowanie naciągniętej faktury prognozowej, podając oczywiście podstawę prawną. Zobaczymy co będzie, będę informował, czy uwzględnią moje żądanie. Tak na marginesie, jak ktoś by mię się zapytał, czy wierzę że system rozliczeń prosumenta 80 % będzie utrzymany przez 15 lat, to nie wierzę. Jesteśmy jeleniami którzy mają podciągnąć miks energetyczny naszego kraju, potem wyda się kolejne rozporządzenie i będziemy rozliczać się np. z opustem 50 %. Tak że lepiej nie zakładać dużych instalacji, tylko mniejsze z bateriami, dołożyć 10 tyś. i wtedy konsumpcja własna wzrośnie do 30-50 %, oczywiście tylko dla ludzi którzy nie mają dużych odbiorników i nie grzeją prądem. Ja na szczęście nie dałem się nabrać na pompę ciepła i założyłem kocioł na pellet i chyba wygrałem, wychodzi taniej niż pompa ciepła z dużą instalacją PV.
    mariuszbox
    Level 10  
    Hej Bitterjack. Napisz jak rozwinęła się sprawa. Co udało się zdziałać. Jestem w takiej samej sytuacji jak Ty. Pozdrawiam.
    Bitterjack
    Level 10  
    Witam!
    Otrzymałem odpowiedź od ENEA, nie uwzględnili reklamacji jeśli chodzi o jedną fakturę w roku, ale zmniejszyli mi cztery prognozowane wpłaty 4 x 125 zł, czyli razem około 500 zł, resztę mam ewentualnie zapłacić po odczycie licznika. Wcześniej w prognozach była kwota prawie 1200 zł. W tym roku będę bardziej rozsądnie używał urządzeń, wtedy kiedy świeci słońce, dołożyłem też kilka modułów, więc produkcja będzie większa, po za tym zauważyłem że raczej licznik bilansuje, więc to też jest korzystne dla klienta.
    Ogrzewam też dom pelletem, energią elektryczną dodatkowo, więc dokupię trochę więcej pelletu. Moim zdaniem uzależnianie się tylko od prądu jest błędem, ponieważ kiedyś będzie tak jak w Wielkiej Brytanii lub w Niemczech, jak założymy dużo instalacji PV , za dwa trzy lata ruszą projekty wielkich farm wiatrowych na wybrzeżu , będzie za dużo energii około południa i wtedy Rząd zmieni rozporządzenie na mniej korzystne rozliczenia. Myślicie że to nie możliwe, zapytajcie się ludzi na zachodzie Europy oni też tak myśleli, teraz likwidują część instalacji lub zakładają nowe z systemem magazynowania energii, tylko ze oni zarabiają kilka razy tyle co Polacy a ceny za urządzenia są często niższe.
    Do Urzędu Regulacji Energetyki nie złożyłem wymaganych dokumentów, ponieważ doszedłem do wniosku że nic nie wskóram, a roboty z kserowaniem i skanowaniem jest trochę. Tak na marginesie są plusy i minusy tych faktur prognozowanych, nie będę się wdawał w dyskusję których plusów jest więcej "ujemnych czy dodatnich" wspominając klasyka. Chodziło mi tylko o zasady, umówiłem się wcześniej na jedną fakturę w roku, a oni zmienili zasady.
    mariuszbox
    Level 10  
    Dzięki za szybką informację. Proszę o więcej :) Czyli założeniem Enei były 4 faktury prognozowane w ciągu roku czy by to przedmiot negocjacji? Jaki był klucz określenia kwoty na f-rze prognozowanej w wysokości 125zł?
    Bitterjack
    Level 10  
    Proszę przeczytać post z 28 lutego, tu wklejam kawałek: Jedynie można skorzystać z zapisów rozporządzenia na które powołuje się Enea, a mianowicie na podstawie § 32 ust.5 „ W prognozach, o których mowa w ust. 4, należy uwzględniać zgłoszone przez odbiorcę istotne zmiany w poborze
    energii elektrycznej.”.

Operator musi uwzględnić uwagi klienta, trzeba to uzasadnić, można a nawet trzeba się powołać na § 32 ust.5, że ze względu na ten przepis proszę o zmniejszenie prognozy i tu należy to uzasadnić.....
    Operator powinien to uwzględnić, oczywiście jeżeli zużycie będzie większe w następnym roku nie uda się już, będą wzorować się na rzeczywistym zużyciu.