Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Antena do radioteleskopu - mikrofale i KF

lkozs 07 Feb 2020 16:50 495 4
    lkozs
    Level 6  
    Witajcie

ja trochę z nietypowym tematem :) Chcę wykonać amatorski radioteleskop na początek na następujące częstotliwości:
    - 20MHz, 1,42GHz, 8,66GHz, 22,2GHz

Wymagania: jako-taki zysk, maksymalna kierunkowość, jak najmniejsze listki boczne. Przenośna, nie za duża. Musi wejść na montaż paralaktyczny o nośności 6-10kg, i się na nim obracać.

I mam następujące problemy z doborem anten:

- na 20MHz jedyną o sensownych parametrach jest antena ferrytowa, logarytmiczno-periodyczne są za duże. Mam pręt ferrytowy L=18cm d=8mm, nie znam jego wsp. przenikalności magnetycznej. Czy ja z tym coś ugram? Z jakimi kątami promieniowania mogę się liczyć w takich antenach? A może są jakieś lepsze anteny kierunkowe długości ok. 1-2m? A może po prostu walnąć v-kształtny dipol?

- mikrofale do ~15GHz - tu kłopot jest w braku anten parabolicznych. Siatkowe są za małe, oczka za duże, i nie pójdą na kilkunastu GHz. Lite metalowe >100cm w sprzedaży są same offsetowe, które mają gorsze charakterystyki. Myślę nad przerobieniem offsetowej na paraboliczną i zmieniać jej tylko LNB, ale czy to na pewno jest pełna, symetryczna paraboloida, a nie wycinek kuli albo inny kształt? Alternatywą jest wydrukowanie paraboloidy na drukarce po kawałku, ale zrobić czaszę >100cm z dokładnością do 2mm... noo wyzwanie

- mikrofale ponad 15GHz - tu chyba lepsza od parabolicznej będzie antena tubowa stożkowa. Wydrukuję ją na drukarce w kawałkach. Dla 20GHz wychodzi d=20cm, L=88cm, i całkiem fajna charakterystyka kierunkowa. Z paraboliczną robiąc samemu nawet na drukarce po kawałku, nie zejdę z dokładnoścą grubo poniżej 1mm. Z innych, to helikalna, yagi-uda mają gorsze własności. Czy może się mylę? A może są jakieś lepsze?

Z góry dzięki za pomoc
    Włodzimierz Wojtiuk
    Level 32  
    lkozs wrote:
    Myślę nad przerobieniem offsetowej na paraboliczną

No nijak się nie da, bo to jest wycinek parabolicznej tak dobrany by nie przesłaniał apretury konwerter.
    lkozs wrote:
    Musi wejść na montaż paralaktyczny o nośności 6-10kg,

To ze styropianu przyjdzie rzeźbić, nie widzę opcji czegokolwiek przy takiej nośności.

Na 1,42 GHz to może coś takiego:
    https://www.cyberteam.pl/produkt/5866_antena-atk-log-lte-10m-wtyk-fme-800-2170mhz-mimo-2x2
    lkozs
    Level 6  
    Włodzimierz Wojtiuk wrote:
    No nijak się nie da, bo to jest wycinek parabolicznej tak dobrany by nie przesłaniał apretury konwerter.

Dzięki za odpowiedź. Tak mi się właśnie wydawało...

Włodzimierz Wojtiuk wrote:
    To ze styropianu przyjdzie rzeźbić, nie widzę opcji czegokolwiek przy takiej nośności.

Jeśli miałbym sam robić, to drukować :) Jeszcze liczę, że znajdę jakąś konstrukcję aluminiową, one są dość lekkie, albo siatkową o drobnych oczkach. Może wiesz gdzie można jeszcze dostać czaszę paraboliczną > 100cm, najlepiej 180cm?

Co do podlinkowanej anteny... kąt 90 stopni... dużo za dużo.
    Włodzimierz Wojtiuk
    Level 32  
    lkozs wrote:
    Co do podlinkowanej anteny... kąt 90 stopni... dużo za dużo.

To "Poradnik ultrakrótkofalowca" i DiY , antenę Yagi można na wąską wiązkę zaprojektować (i wykonać).

lkozs wrote:
    Może wiesz gdzie można jeszcze dostać czaszę paraboliczną

Złomowiska (niestety najczęściej już po "kompresji" wstępnej, a więc nieprzydatne), lokalne telewizje kablowe może mają zamiar coś złomować, Emitel, Wojsko, ebay.com
    Lub przejechać po wschodniej Polsce i sprzątnąć komuś z podwórka (za zgoda tego kogoś).

Albo:
    https://www.olx.pl/oferta/antena-sat-paraboli...icy-140cm-biala-CID99-IDvlJYR.html#eae7f5f0fd

https://www.olx.pl/oferta/duza-antena-satelitarna-reklama-CID99-IDsZlcN.html#bf9132dd28
    lkozs
    Level 6  
    Też początkowo myślałem o używce albo złomowisku, ale przy dziesiątkach GHz te anteny mogą mieć już za duże zniekształcenia powierzchni. Na podlinkowane aukcje trafiłem oczywiście, ale stan techniczny nie licuje z ceną :) W ostateczności można jeszcze kupić na zagranicznych portalach...

Co do samoróbki yagi-uda - przeanalizowałem to jeszcze raz, i miałem problem z określeniem kąta promieniowania. Wdało mi się ustalić, że jest to na tyle skomplikowana konstrukcja, że można jedynie numerycznie szacować. Wzorów nie ma. Programy xnec2c lub 4nec2 są... mało intuicyjne, tak to nazwijmy :D
    Idąc od drugiej strony... dla częstotliwości 1420MHz długość wziąłem około 2m, kilkadziesiąt elementów. Narzędzia online kapitulują przy około 20, ale podają kąty promieniowania dla tych wartości. Przybliżyłem sobie więc na ich podstawie wartość kąta hiperbolą 2*(12+120/x) i wychodzi, że granicą dla tej konstrukcji i częstotliwości wydaje się być koło 20 stopni (dla porównania Słońce ma rozmiar 0.5 stopnia kątowego). Dodatkowa wada - antena nadawałaby się tylko na pasmo 1420 i nic poza tym, bo wokół jest masa promieniowania pochodzenia ziemskiego i kolejne "okienka" są bardzo daleko. Wychodzi, że antena paraboliczna jest niestety bezkonkurencyjna bo LNB można łatwo wymieniać i opłaca się kupić jedną dobrą czaszę... i chyba przy niej zostanę

A trochę z innej beczki - sygnały które mam zamiar odbierać mają charakter szumowy i zastanawiam się co na to LNB - czy one są zwykłymi heterodynami ze wzmacniaczami, stosującymi czyściutką przemianę częstotliwości, bez filtrowania, demodulatorów, ARCz i innych modyfikacji sygnału? I czy w ogóle są LNB na częstotliwości około 80GHz?