Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VBA kopiowanie warunkowe wierszy Excel

minka_1 07 Feb 2020 18:18 576 8
    minka_1
    Level 5  
    Witam

Temat niestety oklepany - na swoje usprawiedliwienie powiem, że przeszukałam forum i usilnie staram się dopasować znalezione wskazówki i fragmenty makr do swoich potrzeb.

W pewnym stopniu mi się udało, ale gdzieś jest błąd którego nie potrafię namierzyć.

Zależy mi na tym, żeby wyszukiwana nazwa ulicy została znaleziona w Arkuszu "Baza" a następnie cały wiersz w zakresie kolumn C:K skopiowany w pierwszy wolny wiersz w arkuszu "Wizyty" w analogicznym zakresie kolumn.

Bardzo proszę o pomoc.

Code: text
    Log in, to see the code
    PRL
    Level 40  
    Code: vbscript
    Log in, to see the code
    minka_1
    Level 5  
    Hej,

Bardzo dziękuję za szybką reakcję! Jednak nowe makro za każdym razem zwraca info 'brak ulicy XXX' nawet jeśli wpisuję całą nazwę dokładnie tak, jak jest w Arkuszu "Baza".

Nie mam pojęcia o VBA i nie umiem również zmienić kodu tak, żeby wyszukiwał również po fragmencie nazwy, np. 'bieża' dla 'Bieżanowska 78C', a w przypadku 2 lub więcej rekordów o tej samej nazwie ulicy pozwolił wybrać właściwą.

Jak powinnam zmodyfikować kod żeby działał wg powyższych wytycznych?
    minka_1
    Level 5  
    Super, dziękuję Ci bardzo!

Powiedz mi tylko czy zawsze marko będzie blokowało możliwość edycji Arkusza "Baza"? Bo na bieżąco są tam dopisywane nowe rekordy i poprawiane te już istniejące...

Dziękuję raz jeszcze za pomoc :)
    PRL
    Level 40  
    Jak to blokowało edycję?
    Nic nie jest blokowane.
    minka_1
    Level 5  
    Źle się wyraziłam - dwukrotne kliknięcie w dowolny wiersz w kolumnie "Adres" w Arkuszu 'Baza' uruchamia makro, w związku z czym nie wiem jak edytować adres :)
    PRL
    Level 40  
    Musisz się zdecydować w jaki sposób przenieść znalezioną ulicę z Baza do Wizyty i napisz tutaj. Zawsze możesz do edycji użyć F2...

W załączniku przerobione na Ctrl-w.
    minka_1
    Level 5  
    Bardzo dziękuję raz jeszcze!