Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Urządzenie do ogrzewania żywnośći itp

spyderix 08 Feb 2020 07:21 378 11
    spyderix
    Level 2  
    Hej,

Mam nadzieję że dobrałem w miarę odpowiednio forum. Od jakiegoś czasu borykam się z dylematem bo potrzebuję urządzenia konstrukcji które efektywnie trzymałoby temperaturę 30 -39 stopni. Czytałem że piekarniki elektryczne mają funkcję gdzie po osiągnięciu ustawionej temperatury włączają się lub wyłączają automatycznie. Najlepszym rozwiązaniem wydaje się być szczelna komora plus instalacja grzewcza. Najbardziej zbliżone wydają się dehydratory. Może ktoś zna i jest w stanie polecić coś tego typu? Może są osoby które doradzą konstrukcję lub złożenie z dostępnych elementów czegoś takiego. Jestem za składakiem bo wtedy mógłbym łatwo zmieniać konstrukcję zależnie od rodzaju przeznaczenia np troszke inaczej ogrzewałbym kiełki a inaczej ciasto i zakwas na chleb czy utrzymywał ciepłe jedzenie.

Dzięki wielkie pozdrawiam.
    karolark
    Level 42  
    Tu wystarczy zwykły termostat
    Problem,em może być pobór mocy skoro to do samochodu, jaka pojemnośc tego pojemnika
    Tommy82
    Level 41  
    Zabudowa chłodnicza z agregatem z funkcją grzania.
    karolark
    Level 42  
    Autor jak to nowy zaczął w samochodowym a teraz tu więc nie wiadomo jak z zasilaniem?
    bratHanki
    Level 34  
    Lodówka termoelektryczna z funkcją grzania z termostatem i zasilaniem 12/230V, ewentualnie samoróbka z pojemnika termoizolacyjnego stosowanego w kateringu z grzałkami PTC (jak w glue gun), wentylator , termoregulator.
    Ryszard49
    Level 38  
    Wpisz w wyszukiwarce, bemary gastronomiczne.
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    spyderix wrote:
    potrzebuję urządzenia konstrukcji które efektywnie trzymałoby temperaturę 30 -39 stopni.

Kiedyś zrobiłem inkubator do wylęgu jaj. Ze starej lodówki, takiej małej o pojemności 60 litrów. Po nagrzaniu wnętrza poduszką elektryczną wystarczyło zamknąć drzwiczki i później temperatura utrzymywała się przez trzy tygodnie dzięki pracy małego silniczka z wentylatorkiem, mieszającego powietrze (aby temperatura była jednakowa w całej objętości). Histerezę ustawiłem na jeden stopień Celsjusza i wystarczało.
    Kurczęta się wylęgły, bo z poradników wyczytałem, że koniecznie trzeba jajka przewracać. Ja większość przewracałem i te były normalne. Dwa kontrolne nie były przewracane i kurczęta były zdeformowane, nie dały rady rozbić skorupki.

Aha, temperatura była ustawiona coś około 37 stopni, teraz dokładnie nie pamiętam.
    spyderix
    Level 2  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pomysły. Dużo mi pomogły. Przykładowo pomysł z ogrzewaną lodówką jest naprawdę dobry, Widziałem ciekawe rozwiązanie gdzie duży garnek kobieta obkłada tkaninami a w środku umieszcza dwa termofory. Również ciekawe rozwiązanie. Szukam dużej precyzji ale oczywiście od czegoś trzeba zacząć. Wszelkie kolejne pomysły się przydadzą.
    spyderix
    Level 2  
    Naprawdę świetna wskazówka. Niesamowicie ciekawa innowacja. Dzięki