Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung Galaxy A510F 2016 nie reaguje na ładowarkę

piotrf6 08 Feb 2020 12:40 462 7
    piotrf6
    Level 15  
    Witam znawców tematu.
    Mam telefon j/w.
    Zakupiony w Polsce.
    Sprawował się super.
    Aż do czasu lekkiego upadku.
    Szybka lekko pękła, ale działał kilka dni dobrze.
    Po czym przestał reagować na ładowarkę.
    po kilku minutach ładowania trochę grzeje się panel zaznaczony czerwoną strzałką na zdjęciu.
    Telefon nie ma już gwarancji.
    Nie chcę dużo w niego inwestować.
    Nie wiem co może być przyczyną takiego stanu rzeczy:
    - płytka zasilania
    - płyta główna
    - wyświetlacz
    - czy może być kilka przyczyn, to wtedy naprawa czy zakup kilku rzeczy sie nie opłaca.
    Może ktoś miał taki przypadek i udało się telefon "niewielkim" kosztem ożywić.
    Proszę o porady.
  • Helpful post
    sylweksylwina
    Moderator of Computers service
    Jak dla mnie telefon to złom.
    Za dużo rzeczy by trzeba było wymienić.

Jeżeli masz pewność że telefon nie staruje (czy nie wchodzi w download mode?) to pewnie pęknięcie na płycie głównej.
  • Helpful post
    Ghanzi
    Level 13  
    Mógł trzasnąć do końca wyświetlacz amoled i wtedy nic nie będzie widać, nawet jak niedawno działał,ale wtedy podczas włączania powinny zaświecić dolne klawisze. Telefon ma prawo trochę się nagrzewać podczas ładowania lub pracy. Zmierz napięcie na baterii powinno być 3.7v~3.8v. Ewentualnie odkręć i wyjmij płytę od baterii, poczekaj z minutę i ponownie ją podłącz i spróbuj włączyć lub naładować.
  • Helpful post
    bogdan2491
    Level 22  
    Na początek polecałbym sprawdzić napięcie na baterii i ewentualnie czy pobiera prąd podczas ładowania. W miejscu które zaznaczyłeś są ekrany które trzeba zdjąć/ rozlutować aby dostać się do elementów i układów które są pod spodem. Być może jest tam jakieś zwarcie, które powoduje wymienione przez Ciebie objawy. Przy uszkodzonym wyświetlaczu powinien dawać objawy życia- dioda wibracje, bo podświetlania dolnych przycisków chyba w tym modelu nie ma.
    piotrf6
    Level 15  
    Witam. Po odłączeniu płyty głównej od baterii, odczekaniu paru minut, poskładałem wszystko i telefon reaguje na przycisk POWER, na ładowarke. Słychać dźwięk uruchamiani, zaświecają się dolne pprzyciski, lecz brak obrazu. Teraz wiem , że wyświetlacz do wymiany.
    Dziękuje koledzy za podpowiedzi.

jak widać, nie zawsze jest na złom,
    warto nieraz pobawić się troszeczkę.
    Teraz będzie oczekiwanie na zakupiony wyświetlacz.
    Pozdrawiam.
    Piotr
  • Helpful post
    sylweksylwina
    Moderator of Computers service
    Jak płyta uszkodzona to złom. Jak nie to można ratować.
    Mikropęknięć po upadku wciąż nie można wykluczyć
  • Helpful post
    bogdan2491
    Level 22  
    Czyli interes nieopłacalny, chyba że kupisz odstający paździerz LCD, jak do normalnego użytku tylko oled oryginał.
    piotrf6
    Level 15  
    Witam. problem rozwiązany.
    Uszkodzony był wyświetlacz. Kupiłem w okazyjnej cenie samsunga z uszkodzoną płytą główną. Podmieniłem swoja i wszystko OK.
    Zamykam temat.
    ą