Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat doblo cargo 2003 1.9d skacze na obrotach i gasnie

Tom0977 08 Feb 2020 20:10 1536 7
    Tom0977
    Level 4  
    Witam, od kilku dni mam problem z fiatem doblo cargo 1.9d 2003 skacze na obrotach i gasnie, na autostradzie przy wysokich obrotach niema problemu natomiast przy niskich ponizej 2000 lub stojac na swiatlach czy w korku czasami gasnie i zaswieca sie kontrolka "sprawdz silnik" ale nie zawsze. Potrafi przejechac bez problemu 20km a czasami gasnie juz po 1km jazdy.
    Mial ktos z was juz taki problem i wie jaka jest przyczyna i od czego zaczac naprawe?
    procsa
    Level 31  
    Sprawdzone błędy na kompie? Może na wolnych obrotach zapowietrza się układ paliwowy, albo lewe powietrze ? Przyczyn może być wiele.
    dabu
    Level 32  
    Tu zapewne przyczyną będzie pompa lucasa. Oddaj komuś do sprawdzenia kto miał do czynienia z tą pompą.
  • Helpful post
    procsa
    Level 31  
    Tak jak pisałem, przyczyn może być wiele, podpinasz komputer patrzysz w dane rzeczywiste i oglądaj co się dzieje, ciśnienie powietrza, paliwa, temperatury itp. Nie mówiąc już o sprawdzeniu szczelności kolektora dolotowego...
  • Helpful post
    Millaka
    Level 22  
    Miałem kiedyś takie same problemy z moim Doblo i też wymieniałem pompę, niestety problem okazał się banalny i nie watry tej kasy.
    Kiedy problem powrócił przy „mowej” pompie Lucas, znalazłem tutaj na forum temat jak można szybko wyeliminować wiele wyimiganowanych usterek.
    1 – założenie przezroczystych przewodów paliwowych, jeśli pojawiają się w nich bąbelki powietrza to w zależności czy w dolocie czy powrocie szybko można znaleźć usterkę.
    2 – żeby całkowicie wyeliminować pompę należy zamontować butelkę z paliwem, w której montujesz przewody paliwowe i jeśli autko śmiga to masz problem z powietrzem w przewodach.
    U mnie winowajcą był filtr paliwa, który zasysał powietrze przez jakiś śmieszny odpowietrznik.
    Tom0977
    Level 4  
    Filtr paliwa juz sprawdzalem i jest ok. ale z przezroczystymi przewodami to b.dobry pomysl. Dzieki za pomoc

Dodano po 2 [minuty]:

Filtr paliwa juz sprawdzalem i jest ok. ale z przezroczystymi przewodami to b.dobry pomysl. Dzieki za pomoc