Witam mam problem z dyskiem Toshiba P300 1TB jest to już drugi egzemplarz tego dysku, bo pierwszy poleciał na gwarancje po 8 miesiącach tego, co mam teraz mam mniej więcej od 6 miesięcy i zaczynają się z nim niemal te same problemy, co z tym pierwszym, czyli wolne wczytywanie się chyba wszystkiego, czyli zdjęć, przycinanie się filmów oraz wolne ładowanie się gier lub chwilowe zwiechy zawsze towarzyszy temu odgłos jakby drapania, który wydobywa się z dysku dioda na obudowie wtedy cały czas się świeci, jeżeli to drapanie trwa krótsza chwile to dysk wtedy wydaje taki odgłos jakby całkiem się wyłączył, po czym ponownie się uruchamia i albo jest ok przez jakiś czas, albo znowu pojawia się drapanie i tak w kółko, dopóki nie zacznie działać czasami dysk też tyka, kiedy nic nie jest nawet z niego obecnie uruchomione. To co zauważyłem to, że na obu tych dyskach zarówno na tym, którego oddałem na gwarancje, jak i na tym którego mam teraz parametr SMART 01 potrafi np. spaść do 73 w zakładce bieżący i najgorszy oraz wyrzucić jakieś ogromne wartości w zakładce raw po czym, jeżeli przez jakiś czas nic się z dyskiem nie działo raw spada do 0 a bieżący i najgorszy wraca do 100 (myślałem, że to może Crystal Disk Info źle czyta, ale w HD Tune jest to samo) to się działo na obu dyskach od początku, ale nigdy nie powodowało problemów. Poza tym to, co jeszcze zauważyłem to, że 0C, C0 i C1 w wartości raw zawsze miały tę samą wartość a obecnie każdy stukot, który następuje po drapaniu, które opisałem wcześniej zwiększa C0 i C1 o 1 i teraz się zastanawiam czy te dyski Toshiba P300 są takie beznadziejne? Z tego, co widziałem mają dobre oceny, ale z drugiej strony podobno miały być ciche wg eksperta na morelach a każdy mówi, że buczą jak bombowce dodam tylko, że reszta PC, jak i same te nieszczęsne P300 przez te 8 i 6 miesięcy działały bez problemu nawet szybkość była bardzo dobra biorąc pod uwagę, że to HDD dodaje specyfikacje PC 3 screeny z SMART zrobione dzisiaj.
● CPU: Intel I5 9600K
● RAM: Kingston HyperX Predator 16GB (2x8GB)
● GPU: Geforce Palit GTX 1060 Super JetStream 6GB
● MoBo: MSI Z370 GAMING PLUS
● SSD: Goodram 120GB
● HDD: Toshiba P300 1TB
● PSU: SilentiumPC Supremo FM2 Gold 750W
● Cooler: SilentiumPC Fortis 3
● Case: SilentiumPC Gladius M35T
● Monitor: Benq VW2420H
● Windows: Windows 10 Pro 64-bit

● CPU: Intel I5 9600K
● RAM: Kingston HyperX Predator 16GB (2x8GB)
● GPU: Geforce Palit GTX 1060 Super JetStream 6GB
● MoBo: MSI Z370 GAMING PLUS
● SSD: Goodram 120GB
● HDD: Toshiba P300 1TB
● PSU: SilentiumPC Supremo FM2 Gold 750W
● Cooler: SilentiumPC Fortis 3
● Case: SilentiumPC Gladius M35T
● Monitor: Benq VW2420H
● Windows: Windows 10 Pro 64-bit