Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odtwarzacz "Osioł 2" czyli termoglut, przydasie i taśma klejąca...

Grzegorz Markowski 09 Feb 2020 11:02 9906 31
  • Cel: wykorzystać szpargały walające się po szufladach, dołożyć kilka nowych i stworzyć odtwarzacz sieciowy, który posłuży do reprodukcji treści muzycznych zawartych w serwisach strumieniowych, na lokalnym dysku twardym i dyskach sieciowych. A co jest grane ma być pokazywane na wyświetlaczu OLED 2x16.

Główne elementy składowe:
    - Raspberry Pi3 B+,
    - Arduino Nano (klon),
    - HDD 500GB,
    - moduł przekaźnika,
    - wyświetlacz OLED 2x16 Winstar, pomarańczowy, zgodny z HD44780,
    - zasilacz Mean Well 5V/7A.
    - obudowa z Modushop,
    - różne inne pozwalające na dopełnienie całości.

W zasadzie wszystko będzie widać na zdjęciach poniżej, a kilka niuansów jest takich:
    - zasilacz pomocniczy, zasilający Arduino i moduł przekaźnika, to stara "wtyczka" 5V/1A przyklejona taśmą dwustronną do ściany obudowy,
    - Arduino odbiera sygnały włącz/wyłącz z czujnika IR oraz monostabilnego wyłącznika umieszczonego na przednim panelu,
    - program wgrany do Arduino, pozwala na wyłączenie systemu operacyjnego RPi zanim zostanie wyłączone jego zasilanie,
    - włączenie i wyłączenie zasilania RPi odbywa się przez moduł przekaźnika, który podaje/odcina napięcie sieciowe zasilające główny zasilacz 5V/7A,
    - złącze karty microSD zostało "przedłużone" na tylny panel odtwarzacza. Raz, że system zainstalowany na karcie, w tym przypadku Volumio, lubi się czasem "wywalić" bez powodu, a dwa, można zainstalować na karcie inny system, np. Moode, bez konieczności otwierania obudowy,
    - RPi zostało wyposażone w radiatory przyklejone do procesora, sterownika USB/LAN,
    - łączność ze światem przez LAN, gniazdo na tylnym panelu, lub WiFi,
    - Arduino oraz moduł przekaźnika zostały przyklejone do kawałków laminatu "termoglutem", a następnie do obudowy taśmą klejącą,
    - dysk jest podłączony do RPi bezpośrednio przez USB, z opcją podłączenia przez hub USB dodatkowo zasilany z 5V,
    - zewnętrznej karty dźwiękowej na razie brak, ale jest na nią miejsce. Na razie RPi wydaje sygnał ze złącza audio bezpośrednio na wzmacniacz i autor nie ma za bardzo na co narzekać.

Odtwarzacz "Osioł 2" czyli termoglut, przydasie i taśma klejąca... Odtwarzacz "Osioł 2" czyli termoglut, przydasie i taśma klejąca...

Odtwarzacz "Osioł 2" czyli termoglut, przydasie i taśma klejąca... Odtwarzacz "Osioł 2" czyli termoglut, przydasie i taśma klejąca...

Cool? Ranking DIY
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    About Author
    Grzegorz Markowski
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Pomogłem? Nie przekazuj mi punktów. Kliknij w coś innego.
    Nie odpowiadam na pytania zadane przez PW.
    Gramiaki, gramki, wzmaki, ampliki i drapaki... NIE ISTNIEJĄ! Poza drapakami dla kotków.
    Grzegorz Markowski wrote 5193 posts with rating 655, helped 874 times. Live in city Częstochowa. Been with us since 2005 year.
    khoam
    Level 42  
    Ten "patent" mnie rozbawił :lol: Mogłeś dokleić tranzystor "wierzchem" na scalak - płytkę wtedy można byłoby zmniejszyć :lol:

trol.six
    Level 31  
    Grzegorz Markowski wrote:
    Odtwarzacz "Osioł 2"

A jest może wersja "Osioł 1" ? :)

A jak z oprogramowaniem? Ten sprzęt ( Raspberry Pi3 B+ ) ma wszystko czy coś trzeba pisać samemu bądź odnajdywać w necie?
    .
    thereminator
    Conditionally unlocked
    Fajna konstrukcja, sam od jakiegoś czasu zastanawiam się nad podobną.

Zwykle wyłączanie "na chama" jest najczęstszą dolegliwością tego typu konstrukcji, więc duży plus za sterowanie wyłączaniem RPI przez Arduino.

Jedna uwaga - RPi jest znany z tragicznej jakości dźwięku na wyjściu audio, więc nawet po podpięciu byle karty USB za 5PLN powinno zagrać lepiej.
    Grzegorz Markowski
    Więc po kolei.

Gdybym kupił moduł przekaźnika, w którym przekaźnik uruchamiany jest stanem wysokim, ta płytka

byłaby zupełnie zbędna. :-)
    Tranzystor, zwierający odpowiedni pin złącza GPIO RPi do masy, aby wyłączyć system, wisiałby sobie w powietrzu.
    Ponieważ jednak moduł przekaźnika jest sterowany stanem niskim i nie potrafiłem przerobić programu wgranego do Arduino, układ 4069 zastosowałem.

Dlaczego nie "Osioł 1"? Bo ta nazwa była już zajęta przez poprzednika. :-)

RPi ma wgrane na kartę Volumio, które stanowi fragment dystrybucji Linuxa o nazwie Jesse i reszty odpowiedzialnej za odtwarzanie itd. https://volumio.org/
    Doinstalowałem jedynie program do obsługi wyświetlacza, skrypty zamykające system i zmodyfikowałem plik config.txt w taki sposób, aby "wyprowadzić" diodę ACT na jeden z pinów złącza GPIO i dalej na przedni panel.

Jakość dźwięku nie jest, powiedzmy, nie do przyjęcia, dlatego obecnie zewnętrznej karty nie ma. W pierwszym modelu jest zainstalowana Maya U5, chyba najtańsza karta na USB z tych poważniejszych. I może się na nią zdecyduję ponownie.
    Grzegorz Markowski
    hetm4n wrote:
    Czy jestes w stanie odtwarzac kanaly z serwisow strumieniowych np open.fm?

Chyba tak.

Jeśli o to Ci chodziło.
    Anonymous
    Level 1  
    prosiak_wej
    Level 38  
    A dlaczego nie zaizolowałeś całych terminali przy ~230V, tylko część zagniataną?
    Grzegorz Markowski
    acctr wrote:
    ... Ale dlaczego wejścia tego układu "wiszą w powietrzu"? To jakiś magiczny układ anten?

Dokładnie tak jest. Ponieważ układ scalony 4069 zawiera w swojej strukturze 6 (słownie sześć) niezależnych od siebie inwerterów, a wykorzystałem tylko jeden, wyprowadzenia pozostałych pięciu stanowią anteny wykrywające pole elektryczne PLC2020.

prosiak_wej wrote:
    A dlaczego nie zaizolowałeś całych terminali przy ~230V, tylko część zagniataną?

Ponieważ... w chwili wykonywania izolacji, nie posiadałem rurki termokurczliwej o takiej średnicy, która pozwoliłaby na zaizolowanie całości konektorów.
    I między innymi stąd właśnie, zbudowane urządzenie wzięło swą szlachetną nazwę. :D
    prosiak_wej
    Level 38  
    nie posiadałem rurki termokurczliwej o takiej średnicy

No weeeź... Podaj mi cynk na paczkomat, to wyślę Ci parę kilo termokurczliwego scrapu poprodukcyjnego :)
    Grzegorz Markowski
    Teraz powinno być lepiej. :-)

Przy okazji wprowadziłem małą modyfikację zasilania twardego dysku.
    Ponieważ przejściówka SATA - USB ma po stronie USB dwa wtyki, jeden zasilanie i sygnał, drugi tylko zasilanie, więc aby "ulżyć" RPi, do drugiego wtyku doprowadziłem zasilanie bezpośrednio z zasilacza +5V.

adversus
    Level 32  
    RPi ma wgrane na kartę Volumio, które stanowi fragment dystrybucji Linuxa o nazwie Jesse i reszty odpowiedzialnej za odtwarzanie itd. https://volumio.org/
    Doinstalowałem jedynie program do obsługi wyświetlacza, skrypty zamykające system i zmodyfikowałem plik config.txt w taki sposób, aby "wyprowadzić" diodę ACT na jeden z pinów złącza GPIO i dalej na przedni panel.

Czy kolega może się podzielić co instalował by uruchomić wyświetlacz ??? Też korzystam z Volumio ale miałem jakiś kłopot z uruchomieniem wyświetlacza 2x16 LCD i korzystam obsługując telefonem lub z kompa, a taki wyświetlacz to miły dodatek...
    Grzegorz Markowski
    adversus wrote:
    ...
    Czy kolega może się podzielić co instalował by uruchomić wyświetlacz ??? Też korzystam z Volumio ale miałem jakiś kłopot z uruchomieniem wyświetlacza 2x16 LCD i korzystam obsługując telefonem lub z kompa, a taki wyświetlacz to miły dodatek...

Najpierw musisz uruchomić połączenie ssh z Volumio. Aby to zrobić, wpisujesz w pasek adresu przeglądarki numer IP Volumio łamany przez dev. Czyli np. 192.168.1.40/dev.

Klikasz "Enable" na

Załączony plik pydPiper.zip trzeba rozpakować i katalog pydPiper wgrać do katalogu /HOME/VOLUMIO znajdującego się na karcie pamięci z zainstalowanym Volumio.
    Do wgrania tego katalogu na kartę, możesz użyć połączenia WiFi lub sieciowego z Volumio poprzez program np. WinSCP.

I teraz trochę zabawy z programem PuTTY po połączeniu się przy jego pomocy z Volumio. Najpierw musisz się zalogować do Volumio.

W oknie terminala wpisujesz komendy podane w załączonym pliku terminal.txt
    Uwaga! Po uruchomieniu ostatniego polecenia przed gwiazdkami czyli sudo ./install_volumio.sh
    zobaczysz w oknie terminala, pojawiające się linie pokazane pod gwiazdkami.
    Potwierdzasz je enterem, za wyjątkiem:
    display_driver = tu wpisujesz hd44780
    source_type = tu wpisujesz volumio

Po ostatniej linii volumio_port = 3000 wrócisz do linii poleceń. Wtedy dajesz sudo reboot i po kilku chwilach...

Wyświetlacz podłączasz do RPi standardowo, z wykorzystaniem takich pinów GPIO i złącza wyświetlacza.

Wyświetlacz - GPIO
    1 - GND
    2 - +5V
    3 - kontrast
    RS - GPIO 7
    RW - GND
    E - GPIO 8
    D4 - GPIO 25
    D5 - GPIO 24
    D6 - GPIO 23
    D7 - GPIO 27
    A - poprzez rezystor 150 ohm do 5V
    K - GND

Numeracja pinów GPIO to nie jest numeracja fizycznych pinów złącza.

I polecam raczej OLED.

A już zupełnie prosto, podłącza i instaluje się w Volumio "postawionym" na RPi, taki wyświetlacz OLED:

Cztery przewody i ten https://github.com/antiprism/mpd_oled/blob/master/INSTALL_VOLUMIO.md poradnik.
    adversus
    Level 32  
    Wielkie dzięki, pełen szacunek dla kolegi, widzę że będzie trochę zabawy ale efekt jest wart tego. Ten mały wyświetlacz mam ale jest za mały :) szukam czegoś konkretnego, taki duży 2x16 najlepiej oled jest genialny, ale duży oled też trochę kosztuje... ac czy kolega ma właśnie wyświetlacz oled czy zwykły amber ????
    Grzegorz Markowski
    adversus wrote:
    Wielkie dzięki, pełen szacunek dla kolegi, widzę że będzie trochę zabawy ale efekt jest wart tego. Ten mały wyświetlacz mam ale jest za mały :) szukam czegoś konkretnego, taki duży 2x16 najlepiej oled jest genialny, ale duży oled też trochę kosztuje... ac czy kolega ma właśnie wyświetlacz oled czy zwykły amber ????

Zapomniałem o bardzo ważnej rzeczy. To co napisałem, stanowi "kompilację" dyskusji jaką przeprowadziłem z Kolegą mmaker rok temu. Udzielił mi on wielu cennych wskazówek, pomocnych w uruchomieniu wyświetlacza w moim pierwszym odtwarzaczu.
    Ponadto, plik pages_lcd_16x2.py, który zawarty jest w zip'ie, został przez Kolegę mmaker zmodyfikowany i dlatego wyświetlacza pokazuje taki zestaw znaków jak na zdjęciach w tym wątku. Ten plik można modyfikować w celu uzyskania znaków wedle uznania użytkownika.
    Mam wyświetlacz OLED, żółty, zgodny z HD44780.

U92 wrote:
    Przepraszam, ale nie rozumiem jaką rolę pełni w tym projekcie dysk twardy SATA, czy ktoś mógłby mi przybliżyć jego cel?

Dysk twardy pełni w tym urządzeniu rolę potrójną.
    1. Można na niego wgrać np. pliki mp3 utworzone przez użytkownika i odtwarzać je później przy użyciu programu obsługującego RPi czyli w tym przpadku Volumio.
    2. Można na niego wgrać system operacyjny dla RPi czyli Volumio i z niego będzie uruchamiane RPi/Volumio.
    3. Ponieważ ten dysk jest widziany w sieci lokalnej jako zasób sieciowy, można go użyć np. jako jeden z nośników do archiwizacji danych.
    adversus
    Level 32  
    2. Można na niego wgrać system operacyjny dla RPi czyli Volumio i z niego będzie uruchamiane RPi/Volumio.

Z tego co się orientuję to Volumio działa tylko z karty, i jest zoptymalizowane właśnie pod pracę na karcie SD i jak najmniejsze jej zużycie. Sam mam dysk SSD 256GB z RPi jako magazyn dla zbiorów muzyki i sprawuje się to wyśmienicie. Mam też kopie systemu aby w razie awarii karty tylko wgrać skonfigurowany system na nową kartę.
    Ale ostatnio gdy zmieniłem kartę na taką specjalna 32GB Sd Purple firmy WD optymalizowana pod systemy monitoringu (ciągły zapis) od roku karta chodzi i nic się nie wywaliło.
    Anonymous
    Level 1  
    adversus
    Level 32  
    acctr wrote:
    Można by jeszcze upchać w obudowie jakiegoś gainclone. Tylko pytanie czy termoglut by nie puścił od emitowanego ciepła.

To zamiast Gainclona można włożyć wzmacniacz o lepszych parametrach na TPA3116 (2x50W na 4 omach, do tego pojedyncze zasilanie do 26V DC),
    który praktycznie się nie grzeje, więc termoglut nie puści :).
    Grzegorz Markowski
    adversus wrote:

Z tego co się orientuję to Volumio działa tylko z karty, i jest zoptymalizowane właśnie pod pracę na karcie SD i jak najmniejsze jej zużycie. Sam mam dysk SSD 256GB z RPi jako magazyn dla zbiorów muzyki i sprawuje się to wyśmienicie...

Masz rację, mój błąd. Znalazłem jakiś stary HDD 2,5", zainstalowałem na nim Volumio i czapka. System się nie uruchamia.
    Po chwili sobie uświadomiłem, że z dysku uruchamiałem kiedyś Raspbiana, a nie Volumio.
    Joseph
    Level 12  
    Mógłbyś napisać jak odtwarzasz strumienie z open fm ?. Masz jakąś wtyczkę, czy ręcznie dodałeś linki do strumieni.
    Grzegorz Markowski
    Joseph wrote:
    Mógłbyś napisać jak odtwarzasz strumienie z open fm ?. Masz jakąś wtyczkę, czy ręcznie dodałeś linki do strumieni.

Może się pomylę, ale strumienie z openFM są na liście stacji radiowych.

Joseph
    Level 12  
    Dziękuję
    Znalazłem,jakoś źle szukałem. Wpisywałem open fm , zamiast openfm. Choć szkoda ,że są tylko te cztery stacje.
    fred114
    Level 12  
    Mam takie małe pytanka:
    1.Czy plugin pydPiper obsługuje wyświetlacze LCD LED 20x4 oczywiście w standarcie hd44780
    2.Po instalacji tego pluginu gdzie go można znaleź w pluginach Volumio ?
    Grzegorz Markowski
    fred114 wrote:
    Mam takie małe pytanka:
    1.Czy plugin pydPiper obsługuje wyświetlacze LCD LED 20x4 oczywiście w standarcie hd44780
    2.Po instalacji tego pluginu gdzie go można znaleź w pluginach Volumio ?

1. Tak, pydPiper obsługuje wyświetlacz 20x4 i posiada plik znaków pages_lcd_20x4.py
    2. Plugin nie jest widoczny we wtyczkach z poziomu interfejsu użytkownika Volumio.
    Konfiguruje się go przy instalacji jak napisałem wcześniej.
    Anonymous
    Level 1  
    lechoo
    Level 39  
    W pierwszym modelu jest zainstalowana Maya U5, chyba najtańsza karta na USB z tych poważniejszych. I może się na nią zdecyduję ponownie.

Nie lepiej użyć DAC-a na I²S? Nie będziesz wtedy ograniczony próbkowaniem do 48kHz i będziesz mógł odtwarzać "gęste" pliki audio.
    Grzegorz Markowski
    lechoo wrote:
    ...
    Nie lepiej użyć DAC-a na I²S? Nie będziesz wtedy ograniczony próbkowaniem do 48kHz i będziesz mógł odtwarzać "gęste" pliki audio.

Hmmm... Wprawdzie już przykleiłem Mayę do obudowy

ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować Twoją sugestię.
    Czy możesz mi podpowiedzieć jakiś sprawdzony DAC?