Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

OTVC Elemis 1955TN PRIMA chassis PT90

Krzysztof T 26 Sep 2005 23:55 2069 3
    Krzysztof T
    Level 21  
    TV nie przechodzi ze stanu stand by do stanu pracy. Jest to chassis prawdopodobnie z serii PT90 (lub PT91). Napięcie B+ w stanie stand by +115V. Po podłączeniu żarówki 60W w obwód B+ napięcie nie zmienia się, jest +115V i TV może wystartować do trybu pracy. Stwierdziłem, iż obwód zasilania +8V pracuje niedokładnie. Napięcie za diodą D11 z przetwornicy wynosi:
    Bez obciążenia żarówką - stand by = 7,6V
    Z obciążeniem żarówką - stand by = 11V, praca = 10V
    Sprawdziłem elektrolity oraz podstawiłem TDA16846, TCDT1101, LM317 - bez rezultatu.
    Proszę o sugestie.
    zdzich42
    Level 41  
    Zobacz czy procesor ma poprawne zasilanie. Sprawdż czy jest reakcja na polecenie startu (pin off, on). O ile dobrze pamietam w tym typie nasiedziałem się nad podobnym uszkodzeniem uszkodzony był rezonator przy procesorze.
    Krzysztof T
    Level 21  
    Zasilanie procesora +5V prawidłowe i stabilne. Sygnał on/off prawidłowy zarówno z pilota jak i start z klawiatury lokalnej.
    Krzysztof T
    Level 21  
    W obwodzie +8V wymieniłem diodę prostowniczą na diodę schotkiego i TV wystartował. Lecz nie jest to koniec problemów. Obraz śnieży bez sygnału antenowego natomiast przy sygnale brak synchronizacji poziomej. Stwierdziłem silne nagrzewanie się układu procesora sygnałowego STV2246E X20 NR. (Prawdopodobnie to było związane z obciążaniem linii +8V) Zamówiłem i wstawiłem nowy taki sam układ i po włączeniu całkowity brak obrazu. Po zwiększeniu napięcia siatki kineskopu, obraz świeci z liniami powrotów. Podejrzewam iż nowy układ może być uszkodzony. Może wymaga zaprogramowania w trybie serwisowym. Czy można zastosować w jego miejsce np. z końcówką H zamiast E?