Jestem tu nowy i nie chciałem nikomu się wcinać na indywidualny temat dlatego założyłem nowy.
Potrzebuje pomocy przy utworzeniu i konfiguracji domowej sieci z dostępem zewnętrznym.
Poniżej zamieszczam to jak narazie wygląda sieć od strony hardwareowej lecz nic jeszcze nie jest skonfigurowane a niczym to się stanie chcę być pewien że obecna struktura jest poprawna.
Dostawcą internetu jest Multimedia światłowód chyba 300Mb/s o zmiennym adresie IP.
Wszędzie są już przewody kat5e tylko na dluższe odległości ( +25m) kat6e do domofonu i kamer IP.
Na chwilę obecną w domu działa tylko drukarka wifi, ogólny dostęp do internetu poprzez wifi oraz telewizja z tego samego routera Multimedia.
Oba switche IP są PoE dla zasilania kamer i tabletów 2N.
Docelowo:
- podgląd do monitoringu poprzez WEB wraz z nagrywaniem na dysku zewnętrznym w zintegrowanym switchu IP NVR.
- podgląd do intercomu podczas wywołania na przycisku IP verso ( przez android app- firma 2n dostarcza. Ten sam intercom wywołuje tabletu 2N)
- sterowanie yamaha musiccast multiroom dla 6 stref( poprez android app w tabletach 2N)
- w przyszłości sterowanie KNXem z poziomu serwera Maestro( ale to dopiero po uruchomieniu intercomu, monitoringu oraz multiroomu)
Potrzebuje pomocy czy obecna infrastruktura jest wystarczająca i jeśli tak to od czego zacząć dalsze działanie.