Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Electrolux ESL4131 - wypompowuje wodę, a potem błąd 20

fuser 09 Feb 2020 15:53 2904 18
  • #1
    fuser
    Level 23  
    Witam,
    Zmywarka pracowała bezawaryjnie 12 lat i w końcu się zepsuła :)
    Początkowo objawy były takie, że często zamiast wypompowywania na początku programu była kilkuminutowa cisza, potem wszystko działało poprawnie. Któregoś dnia w trakcie prania wywaliło różnicówkę, aczkolwiek nie skojarzyłem tego ze zmywarką. Drugiego dnia to samo, ale po załączeniu prądu, gdy doszła do funkcji wypompowywania wody, robiła to tak długo, że w końcu pokazał się błąd 20. Teraz już każde uruchomienie dowolnego programu kończy się tym błędem po kilku minutach pracy pompki. O dziwo pompka działa, bo gdy zaleję wodę do komory to ją wypompowuje w całości. Zdjąłem dolną frontową blachę, na tacy ociekowej było trochę wody, ale jej osuszenie nic nie pomogło. W tym momencie nie bardzo wiem co dalej. Szukałem jakiegoś sevice manuala, ale z mizernym skutkiem :( Teraz czy jest w ogóle szansa, żeby tego emeryta przywrócić jeszcze do pracy?
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • Helpful post
    #2
    Robo-technical
    Home appliances specialist
    Sprawdź grzałkę. Czy ma przejście i czy nie ma upłynności (przebicia do masy). Sprawdź stan wtyczek, również przy module. Zweryfikuj stan wiązki kablowej, szczególnie w drzwiach
  • #3
    fuser
    Level 23  
    Dzięki za zainteresowanie. Jakbyś jeszcze mógł podpowiedzieć, z której strony dostanę się do tej grzałki, żebym wszystkiego niepotrzebnie nie rozkręcił oraz o który moduł chodzi ? Dzięki za zrozumienie, w końcu to dział dla początkujących, różne sprzęty już naprawiałem, ale zmywarki jeszcze nie :)
  • #5
    Robo-technical
    Home appliances specialist
    Też różne sprzęty naprawiałem ale z drukarkami mam akurat złe wspomnienia:-)
    Do wszystkich bebechów najlepszy dostęp będzie miał jak położysz ją na plecach (w pozycji rodzącej kobiety). Wtedy zdejmujesz podstawkę (tackę dna zmywarki).
    Moduł masz w drzwiach. Pamiętaj o sprawdzeniu okablowania i wtyczek - piszę o tym dlatego, że jak byśmy się spotkali żeby nie było gadane: "czego mi Pan o tym nie napisał" :D

    Dodano po 3 [minuty]:

    meaverick wrote:
    Kolego popatrz tutaj za czym zaczniesz szukać grzałki. https://manuall.pl/electrolux-esl4131-zmywarka/ strona 31


    Niby po co?
    Zmywarka Electrolux ESL4131 - wypompowuje wodę, a potem błąd 20

    Skoro sam autor pisze że:
    fuser wrote:
    O dziwo pompka działa, bo gdy zaleję wodę do komory to ją wypompowuje w całości.
  • #6
    fuser
    Level 23  
    OK, dzięki, tak zrobię i na plecy z nią :lol: Mam nadzieję, że nie zaleję wszystkiego w koło. Wyciągnąłem strzykawką wodę ile się dało z pojemnika na sól jeśli to ma jakieś znaczenie. Całkiem możliwe, że to coś z grzałką skoro wyrzucało różnicówkę. Podejrzałem na zdjęciach jak to wygląda, ale bardziej myślałem, że to coś takiego ma być jak w pralce. :)
  • Helpful post
    #7
    Robo-technical
    Home appliances specialist
    fuser wrote:
    Wyciągnąłem strzykawką wodę ile się dało z pojemnika na sól jeśli to ma jakieś znaczenie.

    To było niepotrzebne... Pamiętaj aby zalać tam wodę przed ponownym uruchomieniem!
  • #8
    fuser
    Level 23  
    Sytuacja wygląda następująco:
    1. Pęknięty krótki wąż łączący pompę spustową ze zbiornikiem. Chyba jest osadzany na klej, bo nie mogę go zsunąć, wszystko się lepi i kruszy.
    2. Pęknięty wąż odpływowy w miejscu przejścia przez korpus zmywarki.
    3. Dodatkowo mam połamane zaczepy na filtrze oraz rozszczelnione dolne śmigło.

    Nie wiem czy to jest sens naprawiać, bo już wychodzi za części coś koło 300zł :(
  • Helpful post
    #9
    meaverick
    Level 24  
    fuser wrote:
    Nie wiem czy to jest sens naprawiać, bo już wychodzi za części coś koło 300 zł.
    Aż chciałoby się powiedzieć, a nie mówiłem? Jeśli nie wejdą jeszcze żadne koszty, no i pytanie iluletnia jest zmywarka? Naprawiałbym.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • #10
    fuser
    Level 23  
    meaverick wrote:
    ... i pytanie iluletnia jest zmywarka?

    Tak jak napisałem na początku - ma 12 lat.

    Wąż ze zbiornika do pompy dorobiłem z kawałka węża od chłodnicy samochodowej :) Wyrzucanie różnicówki najprawdopodobniej spowodowane było zalewaniem pompy spustowej, bo gdy ją wcześniej odpiąłem to nie było już zwarcia.

    W każdym razie jestem znowu na początku, bo nadal są te same objawy - pompuje do czasu błędu 20. Wygląda to tak jakby jej się cały czas zdawało, że ma wodę w zbiorniku.
    To są te same objawy co w tym temacie tyle, że tam zmywarka ruszyła nieoczekiwanie po wyschnięciu 8-O
  • Helpful post
    #11
    Ryszard49
    Level 37  
    Też miałem zmywarkę w tym "wieku". Próbowałem naprawiać ale w porę zorientowałem się że nie jest to naprawa a bezsensowna reanimacja. Usterka taka jak u autora tematu. Oczywiście kupiłem nową, tej samej firmy ale z bardziej zaawansowaną technologią.
  • #12
    fuser
    Level 23  
    Tak, wiem, że to jest odgrzewanie trupa. Chciałem ją ocucić jeszcze na chwilę, bo akurat budżet słaby w tym miesiącu na zakup nowej. Wyjąłem sterownik, ale nic poza przegrzanym miejscem w okolicy przekaźnika nie znalazłem niepokojącego. Przekaźnik jest sprawny.

    Może jakiś reset ustawień, czy przywracanie fabrycznych. Jest w ogóle taka funkcja ?
  • #13
    Robo-technical
    Home appliances specialist
    fuser wrote:
    ale nic poza przegrzanym miejscem w okolicy przekaźnika nie znalazłem niepokojącego. Przekaźnik jest sprawny.
    Niech zgadnę, przekaźnik od grzałki?
    fuser wrote:
    Może jakiś reset ustawień, czy przywracanie fabrycznych. Jest w ogóle taka funkcja ?

    Rada kolegi BUBU nieraz mi pomogła, może i Tobie pomoże:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=15200574#15200574
    fuser wrote:
    bo akurat budżet słaby w tym miesiącu na zakup nowej.

    Wielu serwisantów (różnej branży) z Wrocławia narzeka że stycz-luty to po prostu zapaść...
  • #14
    fuser
    Level 23  
    Robo-technical wrote:
    Niech zgadnę, przekaźnik od grzałki?

    Skoro mówisz, że to od grzałki to Ci wierzę :)

    Wykonałem tę procedurę co wskazałeś, czyli

    1 - przeprowadziłem najpierw procedurę kasowania błędu w następujący sposób:
    Naciskamy licząc od lewej pierwszy i trzeci przycisk ,następnie włączamy przycisk ON/OFF. Puszczamy przyciski i czekamy, w tym czasie mrugają trzy diody od lewej. Naciskamy drugą diodę od lewej i zaczynają mrugać wszystkie diody.
    Po kilkunastu sekundach mruganie się kończy i świecą się tylko diody wyboru programów:) Przyciskiem ON/OFF odłączamy zasilanie.
    2 - następnie przeprowadziłem procedurę testową w ramach której jest też procedura kalibracji.
    Naciskamy ponownie przyciski pierwszy i trzeci i włączamy przycisk ON/OFF.
    Trzy pierwsze diody licząc od lewej mrugają.Następnie naciskamy trzeci przycisk od lewej i zaczyna się procedura testowa.Trzecia dioda wciąż mruga, a zmywarka w tym czasie wykonuje szybki program testowy trwający ok. 15 minut. Po zakończeniu znowu przyciskiem ON/OFF wyłączamy zasilanie.


    ale to nic nie zmienia. Podczas rozpoczynania kalibracji dalej ten sam efekt czyli 3 min pompuje - przerwa - 3 min pompuje - error 20.
    Wyciągałem hydrostaty, według mnie są sprawne - wystarczy delikatnie dmuchnąć i się załączają, jest przejście. Zresztą to chyba błędny trop, bo zmywarka podczas uruchamiania dowolnego programu powinna przez chwilę pompować wodę nawet gdy tej wody nie ma w zbiorniku czyli hydrostat nie bierze wtedy udziału. Trzeba by wiedzieć jaka procedura powinna dalej nastąpić po spełnieniu jakiego warunku i wtedy można coś dedukować dalej.

    Zastanawia mnie jeszcze dlaczego jakiś czas przed awarią miewała takie odpały, że w ogóle nie uruchamiała odpompowania na starcie, albo dopiero po pewnym czasie...

    Jeszcze jedno ze wskazanego tematu
    problem z odprowadzaniem wody, jeżeli pompa spustowa działa to pewnie grzałka do wymiany
    Co to ma do rzeczy ? Grzałka ma 26 ohm czyli ~2000W.
  • #15
    mrice
    Home appliances specialist
    fuser wrote:
    zmywarka podczas uruchamiania dowolnego programu powinna przez chwilę pompować wodę nawet gdy tej wody nie ma w zbiorniku czyli hydrostat nie bierze wtedy udziału.

    Oczywiście, ze bierze, cały czas przekazuje info do elektroniki o stanie rzeczy z wodą.

    fuser wrote:
    Trzeba by wiedzieć jaka procedura powinna dalej nastąpić po spełnieniu jakiego warunku i wtedy można coś dedukować dalej.

    Z założenia po załączeniu pompy na określony czas i odczycie stanu pustego powinna przejść do poboru wody. Jeszcze musi być rozłączony czujnik przeciw zalaniowy, ale tu błędy były by inne.

    fuser wrote:
    Zastanawia mnie jeszcze dlaczego jakiś czas przed awarią miewała takie odpały, że w ogóle nie uruchamiała odpompowania na starcie, albo dopiero po pewnym czasie...

    Bo to Electrolux, a electrolux to czasem stan umysłu ;-) Niewykluczone jest też, że mógł się posypać soft i trzeba będzie wgrać nowy.

    fuser wrote:
    Jeszcze jedno ze wskazanego tematu
    problem z odprowadzaniem wody, jeżeli pompa spustowa działa to pewnie grzałka do wymiany
    Co to ma do rzeczy ? Grzałka ma 26 ohm czyli ~2000W.

    Zostaw to w spokoju.

    Jak drożność węży łączących miske myjącą z hydrostatami ? Zdemontuj ten plastik z hydrostatami, odepnij węże i fest dmuchnij w jeden i drugi.
  • Helpful post
    #16
    Robo-technical
    Home appliances specialist
    Grzałka może mieć upłynność do masy. Albo moduł nie widzi grzałki. Podobno są tam jakieś nadpalenia. Sprawdziłeś moduł pod kątem zimnych lutów? Wiązka kablowała CAŁA? Sprawdzona? Nie mogę sobie przypomnieć jak sprawdzić błędy (serwisowe) bo i10 i20 i30 to są wyświetlane tylko dla użytkownika. Ta zmywarka jest w miarę prosta. Szkoda żebyś na tym etapie kogoś wołał bo serwisant więcej Ci nie stwierdzi niż to co sam zrobiłeś. Uwierz mi ale znam poziom AGDowców we Wro
  • #17
    fuser
    Level 23  
    Grzałka nie ma upływności, przekaźnik wylutowałem, sprawdziłem (załącza) i wlutowałem na nowo. Wiązki nie przedzwaniałem. To chyba najgorsza robota, organoleptycznie nie wykazuje uszkodzeń. Serwisu nie będę wzywał, prędzej kupię nową, ta naprawdę się wysłużyła. Obliczyłem, że zrobiła spokojnie 5000 prań.

    Pisałem wcześniej, że sprawdzałem hydrostaty i załączają jak się dmuchnie. W stanie obecnym oba są rozwarte.

    Bardziej obawiam się, że jednak sterownik się wykrzaczył.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1783938.html
  • Helpful post
    #18
    mrice
    Home appliances specialist
    fuser wrote:
    Bardziej obawiam się, że jednak sterownik się wykrzaczył.

    Nie są to częste przypadki, ale zdarza się, w większosci przypadków nowy soft pomagał.
  • #19
    fuser
    Level 23  
    Dziękuję wszystkim za czas i zaangażowanie, ale zdecydowałem jednak, że zakupię nową zmywarkę.