Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Grande Punto 2008 - Sterownik centralnego zamka

wd.aiden 10 Feb 2020 17:22 657 14
Relpol
    wd.aiden
    Level 5  
    Siema, zamontowałem sterownik zamka centralnego wszystko działa pięknie. Problem jest taki że przycisk od klapy daje za krótki sygnał, podłączałem do przewodu i w progu i do przycisku otwierania klapy, nic. Sygnał jest za krótki, nawet jak przyciskam przycisk w aucie od klapy to muszę przytrzymać 2 sekundy. Da radę coś zrobić aby wydłużyć sygnał w sterowniku Bloker 60?
  • Relpol
    decybel91
    Level 42  
    Zworka służy do wydłużenia czasu.
    DriverMSG
    Admin of Computers group
    wd.aiden wrote:
    Da radę coś zrobić aby wydłużyć sygnał w sterowniku Bloker 60?
    Możliwe, ale potrzebny by był schemat.
    Może lepiej podłączyć się bezpośrednio do wiązki siłownika zamka?

decybel91 wrote:
    Zworka służy do wydłużenia czasu.
    Dotyczy tylko pierwszego kanału.
    wd.aiden
    Level 5  
    Podłączalem bezpośrednio do siłownika. Nie pomogło
  • Relpol
    wd.aiden
    Level 5  
    Nadal nie wiem jak to zrobić. Szukałem jak wydłużyć impuls elektryczny i nic.
    castin
    Level 24  
    Kurde, a nie prościej było dorobić fabryczny pilot? Może nie taniej, ale bardziej "elegancko".
    Ale jak już coś, to podejrzewam, że źle się wpinasz. Guzik na desce to sygnał dla BSI i ono faktycznie oczekuje długiego wciśnięcia. Musisz zasterować bezpośrednio przewód z BSI do siłownika klapy.
    wd.aiden
    Level 5  
    Tak więc próbując podłączyć bezposrednio do silownika jest tak... pilot dziala ale tylko gdy odłączę od przycisku wewnątrz. Razem nie dziala. Myslalem moze przed przewodem dać diodę tak aby prąd ze tak powiem nie cofał się
    wd.aiden
    Level 5  
    Nie mam przekaznika czasowego. Bezposrednio do silownika sie podlaczylem. Wczesniej podlaczalem pod przewody w progu sugerując sie kolorami przewodów na forach. Okazalo sie ze przewod od klapy jest gruby i koloru bialego. Wpinając sie pod ten przewod bez odcinania od źrodla nie dziala sterownik. W poniedzialek kupie dwie diody i podlacze przed kazdym z przewodow bo mysle ze prąd zwrotny uniemozliwia dzialanie sterownika. Jakies zabezpieczenie chyba jest przed "nieautoryzowanym" wpinaniem sie w przewod.
    wd.aiden
    Level 5  
    Tak więc udało się, dwie diody prostownicze pomogły. Jako ze w trakcie bawienia się zaczął padać deszcz nie zdążyłem wszystkiego zrobić. Jutro zrobię schemat, zdjęcia i instrukcję jak podłączyć bagażnik do centralnego dla potomnych.
    web69
    Level 32  
    W mojej Lancii dedrze integrale kabel siłownika klapy był zwarty do masy, dopiero naciśnięcie przycisku w schowku podawało na 0.5s +12V. Dopiero po 3 bezpieczniku zorientowałem się że przycisk otwierania robi zwarcie... dioda 10A załatwiła sprawę.
    wd.aiden
    Level 5  
    https://imgur.com/MiFV4NU
    Tak wpiąłem się w przewód w progu. I działa. Robiłem różne kombinacje ale zawsze albo przycisk nie działał albo pilot. Btw. bezpieczników mi nie wysadzało, tylko raz gdy źle podpiętym woltomierzem mierzyłem napięcie xD. Ale uczymy się na błędach.