Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Junkers ZW 20 KE 23, ciepła woda z kranu leci jak by nie mogła

ReSSeTMTS 10 Feb 2020 21:55 738 6
    ReSSeTMTS
    Level 8  
    Witam. Mam pytanie dotyczące pieca Junkers ZW 20 KE 23. Czy jestem w stanie własnymi siłami podnieść ciśnienie ciepłej wody w kranie? Jak tak to proszę o jakąś informację bo nawet nie można normalnie prysznica wziąść. Pozdrawiam
    adamjur1
    Level 41  
    A coś więcej o systemie grzewczym - czy jest zasobnik CWU, jaki duży, ile lat to działa, jakie jest ciśnienie zimnej wody..
    Pozdr. J.
    ReSSeTMTS
    Level 8  
    Powiem tak to dom teściowej. Mówi że pięć ma 30 lat ile w tym prawdy niewiem. C.O działa jak należy. W kotłowni jest jeszcze jakiś baniak jest w piwnicy. Nieznam się na tym zbytnio. Dorzucę zdjęcia może coś u radzicie. Ciśnienie na piecu pokazuje 0,3 bara pewnie od co. Ale niby na tabliczce dopuszczalne cw jest 12 ale powiem tak jak ja to widzę wąż od prysznica "językiem" bez wysiłku można zatkać . Junkers ZW 20 KE 23, ciepła woda z kranu leci jak by nie mogła Junkers ZW 20 KE 23, ciepła woda z kranu leci jak by nie mogła

Dodano po 4 [minuty]:

adamjur1 wrote:
    A coś więcej o systemie grzewczym - czy jest zasobnik CWU, jaki duży, ile lat to działa, jakie jest ciśnienie zimnej wody..
    Pozdr. J.
    Jak bym wiedział jakie jest ciśnienie to bym powiedział. Zielony jestem gdzie szukać jakich kolwiek zaworów, dławików, czy zegarów żeby sprawdzić ciśnienie zimnej wody. Pozdrawiam
    adamjur1
    Level 41  
    Chodziło mi o to, czy ciśnienie wody zimnej jest też niskie czy wyraźnie wyższe.
    Ten zbiornik wygląda na zasobnik/ wymiennik cwu, jak jest zakamieniony ( 30 lat ?) to może utrudniać podgrzewanie i przepływ ciepłej wody..
    Pozdr. J.
    ReSSeTMTS
    Level 8  
    Zimna leci tak samo wolno. Podobno instalacja była przeglądana z pół roku temu. Gość powiedział że takie ma być ciśnienie. To albo ja jestem inny albo gość poprostu stwierdził że nie chce się tym bawić.
    Może jest gdzieś zawór od zimnej wody i jest wąski przepływ. Nwm w kuchni np jest wyraźnie większe ciśnienie zimnej wody
    adamjur1
    Level 41  
    No jeżeli zimna też leci słabo to szukaj wąskiego gardła wspólnego dla obu mediów czyli
    -zawór zimnej przed rozdziałem na zimną i do wymiennika
    -może jest jakiś filtr
    - reduktor ciśnienia ?
    - a może rury zimnej zarosły kamieniem
    Pozdr. J.