Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regulacja obrotów szlifierki kątowej

pjpyrus 10 Feb 2020 23:49 1383 13
Buderus
    pjpyrus
    Level 4  
    Witam serdecznie,

Zamierzam wykonać pompę, jako napęd zakupiłem szlifierkę stołową. W sklepach internetowych wyszukałem różne regulatory obrotów do większości silników. Chciałem zlecić wykonanie układu regulacji jednak otrzymałem odpowiedź, że nie mogą czegoś takiego złożyć.

Parametry szlifierki:
    Zasilanie: 230V~50Hz
    Moc: 1800W
    Obroty bez obciążenia: 2950rpm

No i nie wiem co mógłbym zrobić. W większości tematów wyczytałem że to silnik indukcyjny, znalazłem chociażby regulator do takowych :
    układ miękkiego startu - softstart
    płynną regulację obrotów od 0% do 99%
    dla silników jednofazowych 230V AC max 3500W
    Czy spełniłby swoje zadanie?

Czy taki silnik wogóle nadaje się do pracy pod obciążeniem ?
  • Buderus
    ToJestNick
    Level 31  
    Hm.. A nie lepszy do tego celu byłby silnik od pralki? Fabrycznie przystosowany do pracy pod obciążeniem na różnych obrotach. Zależy w sumie od wielkości i wydajności pompy.

Szlifierka stołowa ogólnie nie nadaje się do długiej pracy. Po kilkunastu minutach zazwyczaj jest już mocno ciepła.
  • Buderus
    Michelson
    Level 26  
    A możesz napisać jaka to szlifierka?
    Bo jestem prawie pewien, że 1800W ma tylko na papierze.
    pjpyrus
    Level 4  
    ALBG18 1800W
    przemoo24
    Level 14  
    Witam, moimi zdaniem szlifierka nie nada się do tego celu. Po pierwsze prawdopodobnie nie została przystosowana do pracy długotrwałej, po drugie nie dobierzesz regulatora. Jeśli to jest silnik z rozruchem kondensatorowym to regulacja prędkości powinna być zrealizowana poprzez zmianę częstotliwości a nie napięcia. W niektórych przypadkach reguluje się napięcie, ale są to urządzenia o małym obciążeniu np. wentylatory. Podejrzewam, że ten regulator, stosuje się do sterowania silnikiem szczotkowym (uniwersalnym). Poza tym do silników szczotkowych i indukcyjnych kondensatorowych stosuje się inne regulatory- inne charaktery obwodu i silnik może utknąć w trakcie pracy czy rozruchu.
    Pan.Kropa
    Level 32  
    pjpyrus wrote:
    ALBG18 1800W
    Jak ona ma 1800W to ja mam trzy metry wzrostu.
    ak44
    Level 27  
    Wszystkie regulatory do silników jednofazowych indukcyjnych, które widziałem, dobrze pracowały tylko z obciążeniem wentylatorowym.

Silnik pracuje z dużym poślizgiem i z obciążeniem innym niż wentylatorowe będzie niestabilny.
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    pjpyrus wrote:

Zamierzam wykonać pompę, jako napęd zakupiłem szlifierkę stołową.

Do czego pompa i dlaczego właśnie taki napęd? To nielogiczne.
    pjpyrus
    Level 4  
    Pompa perystaltyczna posuwając rolki po wężu w komorze wytwarza ciśnienie, więc ta osłona stalowa tarczy była idealna. Nareszcie myślałem że już mam ten napęd ale prawdopodobnie wywaliłem kase bez sensu. Może ktoś mi w miare rozsądnie pomóc wybrać napęd który może pracować długo pod zmiennymi parametrami, ktore mógłbym jakąś prostą aparaturą modfikować. Jedynym moim wymogiem jest to, że użyte części muszą być fabrycznie nowe. Mam do tej konstrukcji wszystko naokoło: zbiornik, mieszadło, węże ale no nie będe ukrywał, że moge przerobić jakieś elektronarzędzie (czy wiertarka sie nada?) lub zlecić zrobienie jakiegos układu komuś. Zajmuje się tym od dłuższego czasu i chyba czas zapytać na elektrodzie bo błądze.

Widziałem też szlifierki stołowe z wbudowana regulacją obrotów, czy one też by się grzały lub chodzily niepoprawnie?
    przemoo24
    Level 14  
    A nie lepiej kupić gotową niż kombinować? Nie wiem jakie chcesz otrzymać parametry, ale najtańsze zaczynają się od 60 zł...
    pjpyrus
    Level 4  
    Wydajność takich jest bardzo niska, zdecydowanie za niska na to co potrzebuje, a wydajniejsze są juz ciezko dostepne i drogie a i tak nie maja regulacji
    przemoo24
    Level 14  
    Zostaje jedynie napęd silnikiem komutatorowym (z jakiejś wiertarki/ szlifierki), silnikiem indukcyjnym przez przemiennik częstotliwości lub silnik prądu stałego.
    pjpyrus
    Level 4  
    Troche poszukałem jeszcze inaczej i mam coś takiego:

Silnik elektryczny DC szczotkowy przeznaczony do skuterów, quadów elektrycznych oraz maszyn przemysłowym.

Typowy silnik do skuterów 24V.

Dane techniczne:

zasilanie: 24VDC
    moc: 250W
    obroty bez obciążenia: 3250 +/- 5%
    obroty pod obciążeniem 2600-2750 obr./minute.
    pobór prądu bez obciążenia: 0,6-1,4A
    pobór prądu pod obciążeniem: <13,5A
    moment: 0,84-0,92 N.m.
    waga silnika: 1,90 kg.
    Typ pracy S2

Chciałbym podłączyć do niego dwa regulatory

1. Źródło sygnału wyzwalania: (3.0 V ~ 24.0 V),
    2. Maksymalne obciążenie wyjściowe: DC 30 V 10A i AC 220 V 5A.
    3. Prąd statyczny: 15mA prąd roboczy: 50mA.

Napięcie robocze: 3.3 ~ 30 V
    Zakres częstotliwości: 1Hz ~ 150 KHz

Czy jak podłącze to zasilacz>timer>regulator obrotow> silnik to wszystko ładnie zadziała i silnik bedzie regulowany prawidłowo? Czy potrzebuje jeszcze czegoś do tego układu?
  • Helpful post
    przemoo24
    Level 14  
    Chwila. Pierwszy regulator jest na prąd stały, a drugi z tego co widzę na zmienny. Na pierwszym zadziała, na drugim nie.