Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Hyundai i20 - Dobra kamera cofania.

loginiarz 11 Feb 2020 12:43 3915 13
Eltrox Hurton
    loginiarz
    Level 13  
    Witam,

Przymierzam się do zakupu tego radyjka do mojego autka:
    https://pl.aliexpress.com/item/33046264187.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.24e91c965GnJjj&algo_pvid=b383407e-183a-4a3a-a949-2e3afb4ba032&algo_expid=b383407e-183a-4a3a-a949-2e3afb4ba032-5&btsid=e345875c-c6df-4e17-822e-396a853e42b5&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_6,searchweb201603_53

W konfiguracji 4GB RAM i tu się waham czy 32G czy 64G.

Inne pytanie które mnie nurtuje kilka razy już zakładałem chińczyka radyjka ogólnie są ok, ale z kamerami cofania zawsze problem, obraz skacze, migocze nie jest tak płynny i elegancki jak w fabrycznej kamerze cofania. Co radzicie jaką dobrą kamerę należało by zakupić, aby uzyskać efekt najbardziej zbliżony do fabryki?
  • Eltrox Hurton
    gradek83
    Level 42  
    loginiarz wrote:
    obraz skacze, migocze nie jest tak płynny i elegancki jak w fabrycznej kamerze cofania

Fabryczne kamery cofania zasilanie pobierają z jednostki multimedialnej czyli z radia/nawigacji i zazwyczaj napięcie tam jest około 5V. W tych kamerkach z Chin zasilanie zazwyczaj pobierane jest z lampy wstecznej gdzie niekiedy zasilanie jest po PWM i wychodzą z tego przez to i nie tylko zakłócenia z którymi często ludzie się spotykają ale są na to sposoby nie raz już opisywane na naszym forum.

Przed zakupem poproś chińczyka o zdjęcie przewodów jakie ci podeśle w zestawie pod twój konkretny model samochodu widząc wtyczki będziesz miał pewność że po porównaniu będą pasować do twojej wiązki kabli.

Polecam zakup na alledrogo sa dostępne i czekać nie trzeba i jak coś nie będzie działać to po prostu zwrócisz.

Jakie masz tam fabryczne radio z nawigacją ? jaki to rocznik ?
  • Eltrox Hurton
    loginiarz
    Level 13  
    Rocznik 2016, fabrycznie takie zwykłe radio.

Zdjęcie poglądowe - nie jestem autorem.
    Hyundai i20 - Dobra kamera cofania.

Martwię się że w moim przypadku nie będzie w ogóle instalacji fabrycznej pod kamerę.
    Z tego co doczytałem u chińczyka to wtyk jest to RCA.
    Specjalnie wybrałem też najdroższą opcję u nich, żeby kiepski sprzęt nie przyszedł.
    Miałem styczność z takimi radyjkami i było naprawdę ok.

gradek83 wrote:
    Polecam zakup na alledrogo sa dostępne i czekać nie trzeba i jak coś nie będzie działać to po prostu zwrócisz.

Szukać radia czy jakiegoś urządzenia co wspomaga kamerę?
    gradek83
    Level 42  
    loginiarz wrote:
    Szukać radia czy jakiegoś urządzenia co wspomaga kamerę?

Chodzi o radio z androidem.
    Tak patrze to pod ten Twój model są fabryczne radia z nawigacją i oczywiście fabryczne kamerki cofania / parkowania. Otwierając drzwi od chyba kierowcy albo pasażera masz na framudze plakietkę informującą o dokładnym modelu pojazdu wyszukując fabrycznych części warto się tym posiłkować.
    loginiarz
    Level 13  

Oto dokładne zdjęcie modelu.
    Autko jak było kupowane w salonie to miało oznaczenie go!

Na nawigacji mi w ogóle nie zależy i tak wole Google maps.

Gdzie mogę sprawdzić czy takie oryginalne radio będzie pasować?
    https://allegro.pl/oferta/hyundai-i20-ii-radio-nawigacja-antena-gps-2014-8665181803
    I tylko to jedno jest na alledrogo.
    Dzwoniłem sprzedawca nie ma kamery cofania do tego...
    https://allegro.pl/oferta/kamera-cofania-hyundai-i20-ii-14-18-95890-c8600-8819485018
    lub
    https://allegro.pl/oferta/kamera-cofania-95760-c8000-hyundai-i20-ii-14-18-8769541968
    Coś takiego udało mi się wykopać.

Nie ukrywam że wizja oryginału duże bardziej mnie przekonuje.
    gradek83
    Level 42  
    NLHB351BAGZ178383

loginiarz wrote:
    Coś takiego udało mi się wykopać.

Ta pierwsza kanciasta to kamera asystenta pasa ruchu więc to cię nie interesuje.

Model kamery jaki cię ma interesować to 95750L kolor RED PASSION kod lakieru X2R
    numery partii:
    95760C8000X2R
    95760C8001X2R
    95760C8100X2R

Oczywiście kupno kamerki pod kolor karoserii może być kłopotliwe dla tego co najwyżej możesz dać jej obudowę do lakierowania.

Co do radia aktualnie masz zestaw AUDIO 96140W numer części: 96170C8250SDH
    Hyundai i20 - Dobra kamera cofania. Hyundai i20 - Dobra kamera cofania. Hyundai i20 - Dobra kamera cofania.

Z tego co udało mi się dowiedzieć masz trzy warianty:
    System audio/nawigacja 96560F
    Numery Parti:
    96560C8700RDR
    96560C8701RDR
    96560C8751RDR
    Ale obstawiam że to jedno i to samo a jedynie numer partii pokazuje okres wydania produkcji danego zestawu.
    Hyundai i20 - Dobra kamera cofania. Hyundai i20 - Dobra kamera cofania. Hyundai i20 - Dobra kamera cofania.

To co znalazłeś na alledrogo to dosyć ciekawy zestaw zwłaszcza z tym okablowaniem.
    loginiarz
    Level 13  
    gradek83 wrote:
    96560C8701RDR
    To dokładnie ten model co znalazłem, po Twojej wypowiedzi zaryzykowałem i kupiłem teraz kwestia montażu.

Czyli kamera taka jak ta:
    https://allegro.pl/oferta/kamera-cofania-95760-c8000-hyundai-i20-ii-14-18-8769541968 - lakierowania się nie boję.
    A montaż to coś takiego (chyba) https://allegro.pl/oferta/kamera-cofania-w-klape-hyundai-i20-ii-2015-2018-8309443058

Czekam aż dojdzie radyjko (powrzucam zdjęcia), a potem popatrzę jak to spiąć wszystko....
    gradek83
    Level 42  
    loginiarz wrote:
    A montaż to coś takiego (chyba)
    Masz u siebie pod znaczkiem jakąś zaślepkę po zdjęciu której możesz kamerę zamontować ?
    Jest niby jeszcze wersja kamerki pod model LIFT https://allegro.pl/oferta/hyundai-i20-ii-lift-18r-kamera-cofania-95760-c8600-7929690520 Ale nie wiem czy to wersja dla ciebie zapewne montowana przy tym miejscu co się otwiera drzwi od bagażnika.
    95760-c8600
    Hyundai i20 - Dobra kamera cofania. Hyundai i20 - Dobra kamera cofania.

Ale raczej masz wersję 95750L ta powyżej montowana była od modeli 2018 Lift
    Ale to już sam musisz sprawdzić.
    loginiarz
    Level 13  
    Zasadniczo tył w tych hyundaiach sporo się różni przedlift-polift
    U mnie tył wygląda tak:

Co prawda w tych modelach jest rejestracja w całkiem innym miejscu, ale myśle że nawet po drobnych modyfikacjach to było by fajne rozwiązanie, tyle że czy kamera wtedy nie będzie za nisko? I cały obraz się za bardzo nie rozjedzie (chodzi o te linie z odległością)?
    gradek83
    Level 42  
    loginiarz wrote:
    Co prawda w tych modelach jest rejestracja w całkiem innym miejscu, ale myśle że nawet po drobnych modyfikacjach to było by fajne rozwiązanie, tyle że czy kamera wtedy nie będzie za nisko? I cały obraz się za bardzo nie rozjedzie (chodzi o te linie z odległością)?

Tego już ci nie jestem w stanie powiedzieć ale skoro po liftingu kamerę tam umieszczają to pewnie działa to ok. Czyli u ciebie nie ma zaślepki pod znaczkiem i wychodzi na to że musiał byś wycinać to co raczej odpada inna opcja to wymiana całej klapy co tez się raczej nie kalkuluje. Ta opcja z liftingu chyba nie podejdzie ale widzę że zapewne u chińczyka można kupić opcję gdzie podświetlanie tablicy podmieniasz na opcję z kamerką. I to chyba najrozsądniejsze w tym przypadku.

Hyundai i20 - Dobra kamera cofania. Hyundai i20 - Dobra kamera cofania.

Możesz sobie sprawdzić dodatkowo okablowanie w drzwiach bagażnika jaką masz tam wiązkę o czi są jakieś wolne wtyki gniazda. W przeciwnym wypadku będzie trzeba przeciągać kabel.
    loginiarz
    Level 13  
    Radyjko dotarło, próba montażu została podjęta.
    I dopiero teraz wiem, jak długa droga mnie czeka aby to zadziałało.
    1. Ramka do radia ciężko dostępny element, czy da się gdzieś wyciągnąć numer tej ramki?
    2. Kostki do kamery cofania - podobnie jak wcześniej, czy jest realne żeby znaleźć numer części i co ważniejsze jakiś schemat jak to podłączyć? Na chwilę obecną po wrzuceniu wstecznego brak reakcji na radiu, mam nadzieje że to będzie właśnie w tej kostce.
    3. Trzeba drzeć całą podsufitkę ponieważ antena jest inna.
    4. Nie chce wyjść na leniwca ale nie mogę znaleźć numeru wiązki co idzie z radia do kamery.

Z plusów radio się uruchamia i działa na standardowych kostkach bez żadnych modyfikacji.

Teraz już wiem że trzeba było kupić chińczyka, a ja nie potrzebnie uparłem się na jakość oryginału.
    gradek83
    Level 42  
    Okablowanie do anteny czyli to co kupiłeś to antena radio i w tym też GPS. Dwa kawałki 96230G / 96280F i 96220W.

Ramka o ile się nie mylę
    84710B
    84740C8AC04X
    84740C8AA04X
    Na alledrogo ktoś sprzedawał taką ale to w 2018.
    loginiarz wrote:
    Teraz już wiem że trzeba było kupić chińczyka, a ja nie potrzebnie uparłem się na jakość oryginału.
    Zawsze możesz sprzedać to co kupiłeś tak czy siak kupując chińczyka też na 100% pewny nie będziesz że ci to ruszy z kopyta.
    loginiarz
    Level 13  
    Ramka praktycznie nieosiągalna do tego modelu.
    Zakupiłem w miarę dobrego chińczyka + w miarę dobra kamera.
    Innego rozwiązania niestety nie ma.