Microsoft niby od czasu do czasu wspiera edukację. Czy obecnie nauczyciel szkolny może otrzymać legalną licencję na pakiet Office? Najlepiej wersja tzw. dożywotnia (nie 365). Pozdrawiam.
Kolego, na swój użytek mam OO od wielu lat, ale dostałem zapytanie od znajomej na temat M$ Office. I koniec pieśni. Zresztą pracuj w szkole na OO, zobaczysz miny innych nauczycielek.
https://www.microsoft.com/pl-pl/education/products/office Jednak te "szkolne" maile nie koniecznie działają - trzeba mieć określoną domenę czy coś w ten deseń. Jest też dreamspark (szkoła musi uczestniczyć w programie) - ale tutaj nie ma office'a.
Imo nie warto się pchać w ten pakiet - tnie się to przy większych plikach.
No to spróbowałem tego linka i otrzymałem komunikat:
"To nie zadziałało. Niestety, musisz użyć adresu e-mail przypisanego Ci przez szkołę.
Nie masz go? Poznaj inne sposoby uzyskiwania pakietu Office".
Ktoś wie, o co chodzi? Sztuczki Micro$oftu, psiakrew...
Dodano po 21 [minuty]:
Spróbowałem przejść całą procedurę rejestracji szkoły. Oto finłowy komunikat:
"Przykro nam. Twoja instytucja nie spełnia naszych wymagań dotyczących uprawnień akademickich do uzyskania usługi Office 365 bezpłatnie. Poznaj inne niedrogie plany pakietu Office."
Dla potomnych! Za$rany Micro$oft, była taki 20 lat temu i został do dzisiaj. Kiedyś przynajmniej inwestowali w edukację...
Z tego co kojarzę to office nigdy nie dawali, dawali systemy i visuala dla szkół i uczelni, teraz wywalili z dreamsparka starsze systemy Właśnie dlatego te "szkolne" dałem w cudzysłów. Na studencki mail z politechniki nie da rady się na wspomniany program załapać (przynajmniej kiedyś się nie dało) więc nie ma się łudzić że Polak dostanie coś z tej platformy. Pewnie tylko ichnie uczelnie się na to łapią i to pewnie nie wszystkie.
Generalnie nie ma czego żałować, a pieniądze wydane na office to kasa stracona. Podstawowy edytor docx / pptx / xlsx jest na onedrive, a wszystko bardziej skomplikowane strasznie muli, ba - nawet się wysypuje. Może zatrudnili studentów do tego, bo kiedyś to lepiej śmigało.