Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Epson V600 - nie skanuje, miga czerwona dioda.

łajka 11 Feb 2020 15:17 498 3
  • #1
    łajka
    Level 9  
    kupiłem epsona v600 niby nowy z allegro. od pierwszego uruchomienia skaner nie działa. po podłączeniu do komputera system windows wyświetla dymek, że urządzenie jest podłączone. w panelu sterowania pojawia się odpowiednia ikonka skanera. jednak po chwili skaner próbuje ruszyć lampy (świeci się niebieska dioda skanowania) i lampy przesuwają się kilka centymetrów, po czym wracają i zielona dioda zaczyna migać na czerwono. przy próbie uruchomienia epson skan wywala komunikat o braku połączenia ze skanerem. vuescan widzi skaner, ale po kliknięciu w skanuj nic się nie dzieje, a czerwona dioda na skanerze zaczyna migać szybciej.
    próbowałem uruchomić na win 7 i 10, wgrałem najnowsze sterowniki i próbowałem resetować różne usługi windows (takie rozwiązania znalazłem na google). Zmieniałem kable i porsty usb. bez rezulatatu. ktoś ma pojęcie co może być przyczyną lub gdzie to można wysłać? w serwisie w bydgoszczy powiedziano mi, że sprawdzanie skanera rozpoczynają od wymiany płyty głównej, więc troszkę droga opcja.
  • #2
    sosarek

    Level 43  
    Jeśli jest nowy na gwarancji to kontaktuj się ze sprzedawcą.
  • #3
    łajka
    Level 9  
    Nie mam dowodu zakupu. Zresztą skaner przeleżał w szafie i już po ptakach.
  • #4
    Wojtek W
    Level 12  
    Podejrzewam ,że jesteś początkującym użytkownikiem. Ja tez ale miałem już troche przebojów ze swoim skanerem.
    Czy masz założoną prawidłową ramkę do tego skanere. (jeżeli nie to przygotuj jakiś szablon ramki. Kazde skanowanie zaczyna się kalibracją a do tego potrzebne są odpowiednie pola które głowica skanera musi odnaleźć.