Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Volkswagen SHARAN 2004r szyby, centralny zamek nie działa

Hodlix 13 Feb 2020 12:50 4452 5
    Hodlix
    Level 2  
    Cześć,
    Jestem tu nowy lecz forum obserwuje od 6 lat. Potrzebuję u was pomocy a mianowicie.
    Jestem posiadaczem Sharana 1.9 tdi 131hp 2004r FL od pewnego czasu mam problem z szybami oraz centralnym zamkiem... Czytałem na forum inne posty lecz sie troche różnią od moich a nawet zdecydowanie...
    Zaczęło sie od tego że tylne lewe okno przestało wgl. reagować na otwieranie i zamykanie z kierowcy jak i z pasażera. A tydzień temu przestało działać okno lewe przednie prawe przednie oraz tylne... Centralny działa tylko z pilota a z środka z panelu kierowcy nic nie reaguje...
    Sprawdzałem już bezpieczniki, oglądałem kable, sprawdzałem panel od kierowcy czy nie jest zalany lub ma zaśnieżone ścieżek - ale to na nic bo wszystko OK
    Czytałem coś że to może być wina przekaźnik "cewki" lecz ja u siebie w modelu nie moge nic takiego znaleźć...
    Proszę o pomoc bo już mnie to drażni i nie mam więcej pomysłów
    [center]
    sigwa18
    Level 41  
    Najczęstsze usterki to kable w przelotkach (szczególnie drzwi kierowcy ) Uszkodzony/zalany moduł przy silniku podnoszenia szyby w drzwiach kierowcy (jak i pozostałe modułu). Uszkodzenia wiązki pod dywanikami (zgniłe od wilgoci). Ja w takich wypadkach odpalam VCDS i łącze się modułem komfortu .Pierwsze błędy potem stan magistrali cyfrowej czy widzi modułu poszczególnych drzwi plus czy w blokach pomiarowych reaguje na przyciski i stan krańcówek zamków jest prawidłowy.
    Hodlix
    Level 2  
    Próbowałem tam sie dobrać wcześniej ale strasznie jest słaby dostęp... Jak już wypnę przewody od karoserii to jak zdjąć tego "kondona" z przewodów? Trzeba rozcinać gumę czy jakoś to sie rozłącza?
    sigwa18
    Level 41  
    Zaraz z gumą w karoserii masz wtyczki przeważnie trzy. Ja żeby sobie nie dodawać roboty najpierw diagnoza VCDS bloki pomiarowe odczyt parametrów i machanie drzwiami jak mechanik zmienia wartości (bez zamykania otwierania) to wiem że tam jest problem i niestety trzeba grzebać.
    Hodlix
    Level 2  
    Szyby ogarnięte, a teraz problem z centralnym... A mianowicie blokuje się że nie idzie go otworzyć z pilota i trzeba ręcznie z kluczyka go otwierać, lecz nieraz też sie blokuje tak że reaguje tylko z zamka bagażnika... Jak dioda przy drzwiach miga na czerwono to zamek normalnie działa, a gdy nie świeci to centralny szwankuje...
    sigwa18
    Level 41  
    Kabelki w przelotce miedzy zawiasami drzwi do przeglądu.