Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CLIO III 1.2 16V, gaz - Nie odpala zimny na benzynie. Odpala na gazie. Ciepły

videoradarek 13 Feb 2020 13:38 789 4
    videoradarek
    Level 6  
    CLIO III 1.2 (55KW) 16V + gaz. Rok 2007.
    Od pewnego czasu nie odpala zimny na benzynie. Równolegle uławnił się brak cisnienia na jednym cylindrze.
    Do tej pory zrobiłem:
    1. Kompletną naprawę głowicy
    2. Wymiana paska rozrządu (kpl)
    3. Wymiana pompy paliwa w zbiorniku
    4. Wykasowano wszelkie stare błędy. Obecnie nie wykazuje żadnych błędów .
    5. Nie pomaga zamknięcie gazu i jazda na benzynie.
    Po uruchomieniu na gazie oraz po złapaniu temperatury pracuje idealnie również na benzynie. Również dobrze odpala.
    DriverMSG
    Admin of Computers group
    videoradarek wrote:
    Równolegle uławnił się brak cisnienia na jednym cylindrze.
    Do tej pory zrobiłem:
    1. Kompletną naprawę głowicy
    Ciśnienie wróciło do normy? Co było uszkodzone?

Wymień filtr paliwa i powietrza.
    Wymień świece zapłonowe na dedykowane dla tego silnika. Champion REA8MCL.
    Sprawdź, czy jest poprawa gdy masz odkręcony wlew paliwa w zbiorniku. Mogą być problemy z jego odpowietrzaniem.
    Sprawdź, czy nie zatkało wtryskiwaczy. Mają na wejściu malutkie sitka.
    Sprawdź ciśnienie paliwa na listwie wtryskowej. 3.5 bar +/- 0.6.
    Sprawdź wydajność pompy paliwa. Minimum 1.3 litra na minutę.

Link
    videoradarek
    Level 6  
    DriverMSG wrote:
    Ciśnienie wróciło do normy? Co było uszkodzone?

Tak, ciśnienie jest na poziomie 13 atm na każdym. Uszkodzony (wypalony) był zawór na cylindrze od strony sprzegła. Miał niespełna 3 atm.

Zdarza się iż zimny odpali na benzynie, ale po ok. 5s. gaśnie. Zdarzy się iż odpala i gaśnie kilka razy pod rząd. Nawet jak uda się go utrzymać na chodzie to do momentu aż złapie lekką temperaturę to silnik ma "zadyszkę".

Wtryskiwaczy, ciśnienia, pompy nie sprawdzałem. Ale dzis po raz pierwszy po naprawie głowicy sie przejechałem. Oczywiście odpalenie na gazie, następnie gaz wyłączyłem. Bez problemu na autostradzie wkręcił się na 130km/h. Ogólnie wydaje mi się bardzo żywy (kilka lat nie jeździłem tak małymi pojemnościami). Wiec domniemam (nie wiem czy słusznie) że gdyby był problem z paliwem to miałby odczuwalny spadek mocy. Na ten moment nie bardzo mam możliwość sprawdzenia cisnienia/pompy. Pompę załozyłem co prawda z odzysku, ale musiałbym mieć pecha iż stara i wymieniona jest dokładnie tak samo kiepska.

Muszę jeszcze raz zdjąć pokrywę zaworów gdyż mam mały wyciek oleju od strony paska (simmering jest OK) to obejrzę wtryskiwacze.
  • Helpful post
    genek1000
    Level 35  
    Może być rozjechana mapa wtrysku benzyny z powodu nieprawidłowych korekcji przy pracy na LPG .
    Wykasować i przyuczyć na nowo.
    videoradarek
    Level 6  
    Rozjechana mapa wtrysku. W Auto Gaz Witt Mosina opanował temat w 15 min. Teraz odpala aż miło.
    Co prawda ma jeszcze jakąś dolegliwość, ale chyba iż z innej przyczyny. Jak chwilę popracuje to zaczyna nierówno chodzić, tak jak by wypadał jeden cylinder/zapłon. Jak tylko złapie temperaturę to jest ok. Na gazie jak odpalę to tego nie ma...