Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] AUDI A3 8P - Kodowanie VSCAN mini/ air bag błąd, Wyłacznik poduszki pasażera

djn1tr0 13 Feb 2020 19:52 1953 5
    djn1tr0
    Level 8  
    Witam,
    Mam problem mianowicie, po wymianie sterownika poduszek powietrznych w moim audi a3 8p 1.9tdi 2004. Sterownik zakupiłem o identycznych numerach seryjnych, jakie poprzednio. Po podpieciu skanera diagnostycznego VSCAN VAG mini wyskakują mi następujące błedy.
    01578 - lampka ostrzegawcza odłaczenia poduszek powietrznych pasażera (K145)
    02137 - przekaźnik odłaczenia akumulatora (J655)
    01228 - włacznik odłączenia poduszek powietrznych po stronie pasażera (E224)

I tu mam problem gdyż nie posiadam w swoim aucie owego włącznika odłaczenia poduszek nie mam. I nie mogę pozbyć się tego błedu. Znalazłem na forum niemalże identyczny problem, rozwiązaniem jego była zmiana kodowania. Czy potrafi ktoś z was wykonać kodowanie skanerem VSCAN mini? Poniżej zamieszcze informacje o sterowniku. W skanerze po wejściu w opcję kodowania w menu poduszek powietrznych pojawia się Kodowanie> Proszę zapisać orginalne wartości przed próbą zmiany czegokolwiek ( 00411602)> kod WorkShop wejście (006435)>liczba importer wejście (0000) > liczba urządzenia Wejściowe (00000000)
    Link do tematu o tym problemie ( rozwiązany)

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1796390.html

Informacje o sterowniku
    VAG: 8P0959655D
    Składnik AirBag 8.4ED H00 140
    Shop#Imp: 000
    WSC: 06435
    Extra: Geraet 00000
    COD: 0411602
    Są to informacje ze skanera.
    Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem i odpowiedź.
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    migmig85
    Level 26  
    Jeśli masz stary sterownik airbagu to odczytaj z niego kodowanie i przepisz do tego nowego będziesz miał zakodowany zgodnie z wyposażeniem.
    specjalistasamochody
    Level 20  
    kodowanie zrobisz tylko raz na nowym sterowniku
    co się stało ze starym
    djn1tr0
    Level 8  
    Stary sterownik mam zdemontowany, gdyż posiada bład crash data, czyli uważacie Panowie, że odczytanie wartości kodowania starego sterownika i przepisanie go nowego powinno zadziałać?
    djn1tr0
    Level 8  
    Dziekuję migmig za podpowiedz, zakodowanie nowego pomogło. Usunietę wszystkie błędy.
    djn1tr0
    Level 8  
    Dziekuję migmig za podpowiedz, zakodowanie nowego pomogło. Usunietę wszystkie błędy.

Dodano po 1 [minuty]:

Zakodowanie nowego sterownika pomogło. Błedy usuniete. Dzieki za pomoc.