Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

radiotelefon TopCom Twin Talker 1100-tryb odbioru

bone_dragon 27 Sep 2005 12:33 1167 5
    bone_dragon
    Level 2  
    witam!
    Moze ktoś mi pomoże......
    Ostatnio dostałem dwa radiotelefony TopCom Twin Talker 1100 i mam drobny problem. Wszystko działa w porządku, ale jeden z radiotelefonów samoistnie włącza sie w tryb odbioru. Objawia się to tym, że co kilka, kilkanaście sekund zaczyna szumieć jakby coś chciał odebrać ale nic oprócz szumów nie słychać. Działa to tak samo na wszystkich kanałach, drugi radiotelefon nawet jeśli stoi obok nie zachowuje się tak.
    Stwierdziłem że ten problem pojawia się przy dotknięciu anteny, albo nawet obudowy radiotelefonu.
    Coś można z tym zrobić ?
    medicb
    Level 28  
    Możliwe, że jeden radiotelefon ma niżej ustawiony próg squelcha i szumi ponieważ potrzebny jest mniejszy sygnał na jego rozblokowanie.
    bone_dragon
    Level 2  
    Ok, ale jak go zmniejszyć ??
    sp5wcx
    Level 33  
    Jak będziesz używał tonowej blokady szumów CTCSS to ten problem Ci odpadnie.
    Co do regulacji poziomu ustawienia blokady szumów - popatrz w instrukcji obsługi. Powinno być coś na ten temat napisane. Ja niestety nie znam tego radia
    bone_dragon
    Level 2  
    Ok, ale jak go zmniejszyć ??
    medicb
    Level 28  
    Zwiększyć kolego, zwiększyć. W menu pewnie nie ma takiej opcji, ale za to jest potencjometr na płycie głównej radyjka. Trzeba by za pewne je rozebrać, ale to zadaie dla serwisu lub dobrego fachowca.