Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Prophete Citystar - Silnik pracuje ale nie napędza przedniego koła.

13 Lut 2020 22:34 72 4
  • Poziom 12  
    Witam.
    Przejrzałem całe forum dotyczące problemów z rowerami elektrycznymi i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem, który wygląda następująco.
    Silnik (w przednim kole) pracuje ale nie napędza koła ani podczas jazdy ani podczas symulacji jazdy bez obciążenia. Kupiłem rower już tą wadą. Ogólnie w stanie bardzo dobrym. Bateria około 50-60%. Rozebrałem ten silnik i poza śladami korozji na obudowie magnesów wygląda dobrze. Podłączyłem samo wnętrze silnika pod sterownik i działa dobrze, tj. ręką nie mogłem zatrzymać obracającej się obudowy z magnesami. Przekładnia planetarna cała i działa. Wieniec w obudowie silnika (kole) również cały. Przy okazji wymieniłem oba łożyska (6003 i 6003 2RS) były zużyte. Po usunięciu rdzy i nasmarowaniu przekładni złożyłem całość i niestety nadal nie napędza koła. Oczywiście sprawdzałem napędzając lekko rower pedałami.
    Silnik wyraźnie słychać (równomierny szum) ale zachowuje się tak jakby przekładnia planetarna nie zazębiała z wieńcem ale to raczej nie możliwe?

    Pozdrawiam i proszę kolegów o pomoc.

    Prophete Citystar - Silnik pracuje ale nie napędza przedniego koła.


    [img]https://obrazki.elektroda.pl/1958821900_1581629264_thumb.jpg[/img
  • Poziom 33  
    Jak kręcisz kołem w przód powinno się lekko kręcić a jak w tył powinien być opór. JEST?
    Jeśli jest to przekładnia jest dobra tylko silnik kręci się w drugą stronę. W takim przypadku albo ustawiasz w sterowniku o ile ma taka funkcję albo zamieniasz kolejności 2 kabli fazowych i 2 halli
  • Poziom 12  
    Witaj.
    Niestety mimo, że słychać włączający się silnik to kołem mogę lekko kręcić w przód. W tył trochę hamuje. Zatrzymane koło nie wznawia ruchu po uruchomieniu silnika. Oczywiście silnik pracuje tylko po uruchomieniu pedałów i natychmiast zaprzestaje po ich zatrzymaniu. Muszę ponownie zdjąć koło, odkręcić pokrywę i spróbować uruchomić silnik w imadle bez pokrywy. Dla mnie ewidentnie nie przekazuje momentu obrotowego na dużą zębatkę w obudowie mimo, że wzrokowo wszystko jest OK.
    Dzięki za odzew.
    Pozdrawiam

    Dodano po 2 [godziny] 36 [minuty]:

    Rozebrałem silnik ponownie. Wszystko wygląda dobrze. Zdjąłem również przekładnię planetarną. Zero luzów. Klin cały. Po włożeniu silnika w koło pokręciłem tylko obudową z magnesami i niestety napęd nie jest przekazywany :( Tak jakby przekładnia planetarna nie przekazywała momentu na przekładnię na obudowie. Sprawdziłem głębokość osadzenia i jest dobra tzn. wg pomiaru zębatki planetarne zazębiają.
    Po przyjrzeniu się przekładni, analizie przekazania ruchu oraz obejrzeniu kilku filmów na YouTube doszedłem do wniosku, że poluzował się element B względem obudowy A z poniższego obrazka. Powinny być połączone (sprasowane) a obracają się względem siebie i dlatego nie ma przekazania momentu na zębatkę obudowy silnika.
    Na razie nie mam pomysłu na ich połączenie. Ale jak je roznituję to może wymyślę jak to zrobić.
    Dziękuję za konstruktywną podpowiedź. Na szczęście problem wydaje się czysto mechaniczny.
    Nadmienię, że ponownie uruchomiłem silnik bez obudowy i magnesy kręcą się w kierunku przeciwnym do właściwego kierunku ruchu koła. Silnik zmienia obroty zgodnie z regulacją manetki.

    Prophete Citystar - Silnik pracuje ale nie napędza przedniego koła.

    Pozdrawiam
  • Poziom 12  
    Witam ponownie.
    W końcu udało się naprawić napęd. Musiałem połączyć trwale elementy A i B. Chciałem to zrobić dobijając nity łączące obie blachy ale nic to nie dało. W związku z tym delikatnie, tak aby nie naruszyć płaszczyzny ślizgowej elementu B, zespawałem w trzech punktach oba elementy. Rower ożył :) Nawet z tym małym silnikiem (250W) mocno wspierał w jeździe.
    Jeszcze raz dziękuję slawko_k za próbę pomocy i zamykam temat.

    Prophete Citystar - Silnik pracuje ale nie napędza przedniego koła.
  • Poziom 12  
    Witam ponownie.
    W końcu udało się naprawić napęd. Musiałem połączyć trwale elementy A i B. Chciałem to zrobić dobijając nity łączące obie blachy ale nic to nie dało. W związku z tym delikatnie, tak aby nie naruszyć płaszczyzny ślizgowej elementu B, zespawałem w trzech punktach oba elementy. Rower ożył :) Nawet z tym małym silnikiem (250W) mocno wspierał w jeździe.
    Jeszcze raz dziękuję slawko_k za próbę pomocy i zamykam temat.

    Prophete Citystar - Silnik pracuje ale nie napędza przedniego koła.

    Dodano po 2 [minuty]:

    P.S. Chcę podziękować Panu Andrzejowi z Lublina, który prowadzi warsztat naprawy rowerów za telefoniczne potwierdzenie moich przypuszczeń co do konieczności trwałego połączenia obu elementów.
    Pozdrawiam