Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ekspres DeLonghi 22.110 - czas mielenia młynka

dani3lo1991 15 Feb 2020 06:13 10572 34
  • #1
    dani3lo1991
    Level 10  
    Witam
    Chciałbym was zapytać o ten ekspres. Chodzi mi o to, że posiadam taki sam ekspres co moi rodzice, De'Longhi Magnifica ecam 22.110. Ich ekspres przy dużej kawie mieli 8 i pół sekundy a mój przy dokładnie takich samych parametrach tj. moc kawy, rodzaj kawy, grubość mielenia kawy itp. mieli tylko 6 sekund. Od czego to zależy, że ich dłużej mieli a u mnie krócej?
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    #2
    nioop

    Home appliances specialist
    Długość mielenia urządzenie sam.obliczna na podstawie kilku parametrów , między innymi od stosowanych ziaren kawy czy kondycji napędu bloku zaparzajacego.

    Jeżeli ekspres wyrzuca ładne kostki kawy nie ma powodów do niepokoju, jednak brak ładnych ciastek czy głośna praca świadczy o konieczności konserwacji bloku i napędu.
  • #3
    dani3lo1991
    Level 10  
    Kostki kawy sa ladne pelne okragle. Zastanawiala mnie tylko skad ta roznica w czasie mielenia w 2 takich samych ekspresach. Tak samo zabardzo nie widze roznicy w mocy kawy miedzy min a max. Robilem test ekspresu i pokretlo dziala poprawnie.
  • Helpful post
    #4
    sorier
    Level 28  
    Jeżeli chcesz porównywać to nie czas mielenia a grubość pastylki i to przy użyciu tej samej kawy i mniej więcej tak samo ustawionej grubości mielenia (prawdziwej grubości a nie cyferek na pokrętle).

    O ile dobrze pamięta to te ekspresy przy maksymalnej mocy podwójnego espresso (czyli na jednym mieleniu) dają ok. 20mm pastylki (ok. 14g kawy).
  • #5
    dani3lo1991
    Level 10  
    Kawa i parametry dokładnie takie same na oby dwóch ekspresach. Co do grubości mielenia to ustawione na te same cyferki a jak to jest w rzeczywistości to ciężko powiedzieć. Ale dzięki Panowie za informacje. Po pracy sprawdzę grubość pastylki na max mocy podwójnej espresso.
  • #6
    dani3lo1991
    Level 10  
    sorier wrote:
    O ile dobrze pamięta to te ekspresy przy maksymalnej mocy podwójnego espresso (czyli na jednym mieleniu) dają ok. 20mm pastylki (ok. 14g kawy).

    Sprawdziłem i u mnie na max mocy podwojnego espresso kapsulka ma grubosci 15mm...
    Gdzie szukac przyczyny?
  • #7
    sorier
    Level 28  
    Ekspres reaguje (mniej więcej proporcjonalnie i powtarzalnie) na zmiane ustawienia pokrętła mocy kawy? Tzn na "min" pastylka cienka, na środkowym położeniu grubsza, ma "max" najgrubsza?

    Górny tłok sprawdzałeś (rozbiórka, czyszczenie, smarowanie itd)?
  • #8
    dani3lo1991
    Level 10  
    Tak jest reakcja miedzy min a max. W tescie rowniez pomretlo plynnie dziala. Co do górnego tloka to zabardzo nic nie robilem. Czyscilem tylko caly tlok zaparzacza prowadnice i winde. Do czyszczenia gornego tloka trzeba wyciagac go caly z grzalka? Czy tylko chodzi o ta uszczelke?
  • Helpful post
    #9
    sorier
    Level 28  
    Tak, trzeba go wymontować. Dobrze to czasem zrobić, bo wewnątrz jest kilka oringów które też dobrze gdy są czyste i nasmarowane.

    Próbowałeś resetować ekspres?
  • #10
    dani3lo1991
    Level 10  
    Tak resetu probowalem i nic nie pomogl. Jesli mowa o procedurze ktora wykonalem tzn na wylaczonym zasilaniu wcisnalem i trzymalem dwa przyciski jednoczesnie power i mala espresso i w tym momencie wlaczylem glowny wlacznik.
    Jedynie co pomoglo to wywolanie bledu o zbyt duzej ilosci kawy. Wtedy kolejna kawe robi dobrze ale nastepna juz znowu slaba
  • Helpful post
    #11
    sorier
    Level 28  
    Zrób inaczej. Dosyp małą ilość kawy, tak żeby ekspres normalnie ją zaparzył. Zrób tak kilka razy mierząc czy młynek skraca czas pracy. Potem zrób kilka kaw bez dosypywania znów mierząc. Tym sposobem upewnisz się że elektronika reaguje na zmiany ilości kawy w zaparzaczu i problem może być gdzieś w mechanizmie zaparzacza.
  • #12
    dani3lo1991
    Level 10  
    Ok tak zrobie i dam znać co się dzieje tylko dopiero po godzinie 18 jak wróce z pracy. Rozumiem że mam dosypać kawy mielonej tak?
  • #13
    sorier
    Level 28  
    Tak, ale niedużo, np płaską łyżeczkę.
  • #14
    dani3lo1991
    Level 10  
    Ok sprawdze i dam znać. Ale cos kojarze ze chyba caly czas mieli tak samo bo jak probowalem wywolac kiedys blad zbyt duzo kawy i wsypalem dodatkowo 2 lyzeczki kawy mielonej i dodatkowo sobie domielil to wyszla mega gruba kapsulka fusów po kawie. Wydaje mi sie ze to bedzie problem z elektronika.
  • #15
    sorier
    Level 28  
    Dlatego musisz powtarzać dosypywanie kilka kaw pod rząd żeby korekcja miała okazje zadziałać.
  • #16
    dani3lo1991
    Level 10  
    Ok zrobilem test który mowiles i wyszlo tak:
    Ogolnie test przeprowadzalem na max mocy kawy na podwojnym espresso. Pierwsze uruchomienie ekspresu i pierwsza proba mielenia tylko ziarnistej wyszlo 7.5sekundy. Do nastwpnego zaparzania kawy dosypalen 1 lyzeczke mielonej i mielil rowniez 7.5 sekundy. Z kazdym kolejnym dosypywaniem tej samej ilosci kawy mielonej stopniowo zmniejszal czas mielenia kawy az do 5 sekund. Pozniej juz nie dosypywalem kawy i z kazsa kolejna kawa wydluzal czas mielenia i tak po 5 normalnych zaparzaniach wrocil spowrotem do 7.5 sekundy mielenia kawy.
  • #17
    sorier
    Level 28  
    Czyli elektronika sprawna, tylko źle "odczytuje" objętość kawy w zaparzaczu.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Tłok w komorze zaparzacza (to ten wyjmowany element do mycia) schodzi na sam dół, nic go nie blokuje?

    Dodano po 2 [minuty]:

    Pastylka na najsłabszej kawie jest zbita, trzyma się w calości?
    Ekspres DeLonghi 22.110 - czas mielenia młynka
  • #18
    dani3lo1991
    Level 10  
    Tlok o ktorym mowisz byl wyciągnięty wymyty i dobrze nasmarowany. Sitko rowniez wyczyszczone i kazda dziurka drozna. Dziala plynnie. Pastylki wlasnie sa w 2 czesciach a jak probuje wziąść w reke to rozpadaja sie. Ale sa wilgotne ale kruche. I nie wazne czy zrobiona na max czy min mocy kawy

    Dodano po 1 [godziny] 48 [minuty]:

    Dodam jeszcze ze posiadam 2 kompletny zaparzacz i jest dokladnie to samo. Ponizej pare fotek jak wyglada kapsulka po zrobieniu najmocniejszej podwójnej espresso. I kilka fotek zaparzacza

    Ekspres DeLonghi 22.110 - czas mielenia młynka Ekspres DeLonghi 22.110 - czas mielenia młynka Ekspres DeLonghi 22.110 - czas mielenia młynka Ekspres DeLonghi 22.110 - czas mielenia młynka Ekspres DeLonghi 22.110 - czas mielenia młynka
  • #19
    sorier
    Level 28  
    Robiłeś test potencjometru pokrętła macy kawy? Jeżeli masz dostęp do dwóch identycznych ekspresów to możesz porównać położenie pokrętła przy którym włączają się poszczególne kontrolki podczas testu

    Dodano po 4 [minuty]:



  • #20
    dani3lo1991
    Level 10  
    Tak przeprowadzałem ten test i kontrolki zapalają się w tym samym położeniu. Czemu u mnie kapsułki są kruche a w drugim ekspresie są twarde
  • #21
    sorier
    Level 28  
    Inna kawa, inna grubość mielenia, źle działający zaworek cremy (brudny, nieszczelny), brudne dolne sitko, przytkany wylot kawy, nieszczelny zawór w górnym tłoku lub ogólnie jakiś problem z górnym tłokiem.
  • #22
    dani3lo1991
    Level 10  
    No dobra to wyciagam górny tlok i caly do czyszczenia leci. Zaworek creamy to masz na mysli ten pod sitkiem w dolnym tloku?
  • #24
    dani3lo1991
    Level 10  
    sorier wrote:
    Tak to ten pod sitkiem

    @sorier jestem Ci mega wdzieczny za pomoc przy ogarnieciu tego problemu. A co masz na mysli zapchany wylot kawy? Gdzie się dokladnie przyjrzeć? Zaraz biore sie za rozbiorke

    Dodano po 1 [godziny] 32 [minuty]:

    Ok gorny tlok wyciagniety. Srodek wyglada nawet ok. Czy te wszystkie male. Oringi w srodku smarowac je smarem spozywczym czy sklada sie je na sucho?
    Ekspres DeLonghi 22.110 - czas mielenia młynka
  • #25
    sorier
    Level 28  
    Tak, smarujesz wszystko co się porusza, oczywiście z umiarem.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Wylot kawy to droga którą płynie zaparzona kawa, od komory zaparzacza do wylewki.
  • #26
    dani3lo1991
    Level 10  
    Poskladalem wszystko elegancko to co mozliwe to wyczyszczone i nasmarowane. Żadnych przeciekow nie ma wszystko dziala lekko bez oporow no ale... Zmian w mieleniu i zaparzaniu kawy nie bylo. Dopiero zacząłem bawic sie mlynkiem i na ustawieniu grubosci mielenia na 1czyli najdrobniej słychać jak. Mlynei wolniej mieli. Czas mielenie wydluzyl. Sie do ok 8sekund i pastylka jest cala i nie kruszy sie. Kawa jest mocna... Ehhh duzo osob sugerowalo ze na najdrobniejszym mieleniu kawy ekspres nie bedzie mial sily zaparzyc kawy przez zbyt drobne zmielenie. U mnie leci plynnie bez oporow. Czyżby juz mlynek sie konczyl? Dodam ze u rodzicow w tym samym ekspresie jest na "4" i mieli tak jak teraz u mnie gdzie mam na "1"
  • #27
    sorier
    Level 28  
    Zmniejszenie grubości mielenia zawszę trochę wydłuża czas mielenia. A jak z grubością pastylek?

    Cyferki na pokrętle młynka nic nie znaczą i nie można ich porównywać między ekspresami. Pare postów wyżej napisałem Ci:
    sorier wrote:
    Jeżeli chcesz porównywać to nie czas mielenia a grubość pastylki i to przy użyciu tej samej kawy i mniej więcej tak samo ustawionej grubości mielenia (prawdziwej grubości a nie cyferek na pokrętle).

    Młynek przeważnie ustawia sie tak żeby czas parzenia (czyli pracy pompy) wynosił 25-30s. Powyżej tego czasu z kawy uwalniają se dziwne smaki. Poniżej kawa będzie lurą.
  • #28
    dani3lo1991
    Level 10  
    Witam ponownie. Ostatnio nie mialem chwili aby kontynuowac temat. Grubosc pastylki na max ustawieniu mocy kawy to 15mm.. Post wczesniej pisalem ze kawa leci mocna... Tak mi sie tylko wydawalo. Caly czas leci slabej mocy kawa... Hmm co radzicie dalej?

    Dodano po 22 [minuty]:

    Witam ponownie. Ostatnio nie mialem chwili aby kontynuowac temat. Grubosc pastylki na max ustawieniu mocy kawy to 15mm.. Post wczesniej pisalem ze kawa leci mocna... Tak mi sie tylko wydawalo. Caly czas leci slabej mocy kawa... Hmm co radzicie dalej?
  • #29
    sorier
    Level 28  
    Sprawdź żarna młynka. Przed rozebraniem zaznacz położenie zębatki (dużej) górnego żarna, żeby składając było w tej samej pozycji.
  • #30
    dani3lo1991
    Level 10  
    Ok w najblizszym czasie sprawdze. A co odpowiada za ilosc mielenia kawy? Jest jakis czujnik co waży fusy?

    Dodano po 10 [godziny] 43 [minuty]:

    Czy moge podmienic elektronike (modul zasilajacy) z magnifica ecam 22.110sb w celu wyeliminowania jej usterki? Nawet dla sprawdzenia z czystej ciekawosci jakie pastylki bedzie wyrzucal na elektronice od ekspresu od rodzicow. Jest jakas roznica miedzy modelem 22.110b a 22.110sb?