Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Wymiana kuchenki gazowej na płytę indukcyjną

S1aw3k 15 Feb 2020 11:32 10911 34
Bosch
  • #1
    S1aw3k
    Level 4  
    Cześć, proszę o pomoc. Chce wymienić płytę gazowa na indukcyjna. Mieszkam w starym bloku. Moc umowna mojego jednofazowego licznika to 4.5 kW i zabezpieczenie 25A. Jak robiłem remont 5 lat temu to wymieniłem cała instalacje. Pod indukcję przygotowałem 5 żyłowy kabel, gdyby kiedyś spółdzielnia zdecydowała się na wymianę instalacji pod siłe. Kabel ten jest na osobnym zabezpieczeniu B20. Jest chyba źle podpięty (instalacje robiłem sam ale skrzynkę spinał mi elektryk na etacie w spółdzielni), ponieważ na 3 z 5 kabelków mam prąd. A chyba powinien być na 1, a dwa pozostale nie podpięte do bezpiecznika? Do sedna jaka indukcja byłaby odpowiednia do mojej instalacji. Możecie coś polecić albo na co zwrócić uwagę przy wyborze?
  • Bosch
  • #2
    User removed account
    Level 1  
  • #3
    nuszek
    Level 29  
    my41s wrote:
    Jeżeli koniecznie indukcja musi być, to polecę Ci rozwiązanie wyśrodkowane, czyli indukcja + gaz: 2 palniki gazowe i 2 pola indukcyjne, a instalacja do przeglądu.
    To jest najgorsze rozwiązanie jakie znam.

    Mam kuchenkę elektryczną od 20 lat, nawet nie indukcyjną, która pobiera więcej od indukcyjnej. wszystko na zabezpieczeniu przedlicznikowym 25 A jednofazowym.
    Jak do tej pory jeszcze nigdy się nie zdarzyło by wyłączyło zabezpieczenie.
  • #4
    User removed account
    Level 1  
  • #6
    S1aw3k
    Level 4  
    Niestety na chwilę obecną nie ma możliwości zmiany na 3 fazy. Znalazłem dwie takie indukcję: Electrolux Slim-fit LIR60433B i Electrolux Slim-fit LIT60433, które kiedyś ewentualnie można by było podpiąć pod siłę... Producent podaje, że opcja flexi power. "Pozwala na instalację płyty nawet w starym budownictwie. Wystarczy ustawić moc płyty w zakresie od 1500 W do 7200 W i wybrać zasilanie z 1 lub 2 faz.” Mam jeszcze pytanie czy na jednej fazie będę mógł korzystać z wszystkich palników na raz (z mniejszą mocą) czy tylko z dwóch? Co do podpięcia tak jak pisałem wcześniej te dwa z 3 przewodów z prądem najlepiej zaślepic kostką i podpiąć tylko do jednego? Zdajemy sobie sprawę z tego, że czasami trzeba będzie ograniczyć ilość włączonych urządzeń w mieszkaniu ale na chwilę obecną nie mamy lepszego rozwiązania.
  • Bosch
  • #7
    User removed account
    Level 1  
  • #8
    S1aw3k
    Level 4  
    Do tej pory korzystaliśmy z kuchenki gazowej i przy eksploatowaniu piecyka/mikrofali/bojlera/żelazka nie zdarzyło się żeby wybiło bezpiecznik ale zdaje sobie sprawę że wszystkie te urządzenia na raz pewnie działały na skraju możliwości zabezpieczenia. Wiem, że decydując się na indukcję będę musiał mieć gdzieś z tyłu głowy żeby ograniczyć ilość włączonych urządzeń, co nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale możliwym do zrobienia/wytrenowania. Coś na temat tych dwóch płyt, które zaproponowałem możecie się wypowiedzieć?
  • #9
    User removed account
    Level 1  
  • #10
    S1aw3k
    Level 4  
    [quote="my41s"]
    S1aw3k wrote:
    bojlera

    Odnośnie tych podanych płyt, to nie znam, ale wybadaj temat pod kątem pracy pulsacyjnej na niskich poziomach, bo pulsacje mogą być bardzo uciążliwe, czyli - podczas grzania woda gwałtownie wrze, że aż kipi, po czym przestaje się gotować i tak na okrągło (to ekstremalne zjawisko, ale realne w tanich płytach).[/quote

    Coś czuję, że ciężko będzie to wyczaić... Nikt się tym nie chwali za bardzo :/
  • #11
    arekb81
    Level 27  
    A mnie w tym wszystkim najbardziej zastanawia cel takiej przeróbki, no i po co tak sobie komplikować życie? Podążanie za głupią modą i pseudo nowoczesnością?

    Miałem okazję korzystać różnych kuchenek i gazową kuchenkę uważam za najlepsze pod względem komfortu gotowania, najmniej zawodne i najtańsze rozwiązanie.

    A w tym przypadku nie dosyć, że trzeba będzie pilnować mocy, to jeszcze uważać, żeby czasem garnka zbyt gwałtownie nie postawić, bo się potłucze.

    Boisz się wybuchu gazu?
    To nadal się bój, bo sąsiedzi dalej będą mieli gaz, a i gaz potrafi wybuchnąć w budynku bez instalacji gazowej.
  • #12
    Janusz_kk
    Level 34  
    arekb81 wrote:
    Miałem okazję korzystać różnych kuchenek i gazową kuchenkę uważam za najlepsze pod względem komfortu gotowania, najmniej zawodne i najtańsze rozwiązanie.

    Dokładnie, też uważam że przeróbka bez sensu, a jeśli jeszcze ze dwóch sąsiadów z pionu podobnie zrobi to albo pion pójdzie z dymem albo będą mieli dyskotekę w mieszkaniach.
  • #13
    User removed account
    Level 1  
  • #14
    pikarel
    Level 35  
    Masz instalację gazową a chcesz mieć płytę indukcyjną?
    Po co? Płyta indukcyjna to alternatywa dla płyty oporowej/ceramicznej.
    To się nazywa być "trendi i kul", tylko nie ma to nic wspólnego z przemyślanym czy racjonalnym działaniem.
    Kocioł gazowy centralnego ogrzewania pewnie też niedługo zmienisz na elektryczny, kiedy przyjdzie taka moda...
  • #15
    bigmaster
    Level 15  
    pikarel nie zgodzę się z twoja opinia,
    Pyty indukcyjne obecnie kosztują tyle samo co gazowe.

    ale kilka praktycznych względów przemawia za płyta,

    -brak przeglądów gazu,
    -łatwość w utrzymaniu czystosci
    -nie brudzi/osmala garnków
    -znamienniejsza ryzyko oparzenia
    -auto wyłączenie po 3 godzinach << choć tu dobrej klasy gazowe tez maj ta opcje
    -płyty 230v możliwość montażu samemu.
  • #16
    S1aw3k
    Level 4  
    Zmieniam ponieważ korzystam z butli z gazem. Tak wiem, że pewnie niektórzy sąsiedzi będą korzystać dalej z takiego rozwiązania... Nie mniej jednak miałem sytuację, że po około miesiącu od wymiany butli zaczął ulatniać się gaz. Nie chcę podążać za trendem, chce uniknąć takich sytuacji. No i to co mnie zawsze irytowało - gaz w butll zawsze się kończy, gdy go potrzebujesz😀
  • #17
    Janusz_kk
    Level 34  
    Czyli nie masz gazu w mieszkaniu, trzeba było tak od razu napisać. To faktycznie wymiana ma sens ze względów bezpieczeństwa. Tym bardziej że mieszkania najczęściej nie są przystosowane wentylacją doi gazu ziemnego i użytkowanie butli to duże ryzyko.
  • #18
    Szyszkownik Kilkujadek
    Level 37  
    @S1aw3k proponuję Ci rozważyć jeszcze inną opcję.
    Zostać przy gazie, ale kupić przenośną indukcję z dwoma polami grzewczymi. Koszt to max 500 zł.
    Jakoś niedawno widziałem takie w popularnym markecie w cenie 350 zł. Ustawisz sobie na blacie i podłączysz po prostu do gniazdka.

    Tak przeczekać aż do czasu możliwości przyłącza 3-fazowego.
  • #19
    Janusz_kk
    Level 34  
    Szyszkownik Kilkujadek wrote:
    Zostać przy gazie,

    Absolutnie NIE!! szczególnie jak ma kratki u góry.
  • #20
    bigmaster
    Level 15  
    używam 230v Amici 3.6kw pod zwykła wtyczkę, płyta przychodzi z normalna wtyczka. cena 1110zl.(https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=3660621&highlight=)

    nie musiałem instalacji przerabiać w bloku, po prostu podłączyłem pod gniazdko. a i tak nigdy nie będę mial 3 faz.
    a indukcję 400V/230v działają trochę inaczej i do 230v potrzebne zabezpieczenie 32A plus 3x4m2
  • #21
    pikarel
    Level 35  
    Kol @S1aw3k, nalezało zaznaczyć, że gaz masz z butli, to nie byłoby mojego postu.
    S1aw3k wrote:
    (...) No i to co mnie zawsze irytowało - gaz w butll zawsze się kończy, gdy go potrzebujesz😀

    Dorosły, zdrowy i racjonalnie myślący człowiek pustą butlę natychmiast wymienia na pełną, żeby uniknąć tego, o czym piszesz w cytowanym fragmencie.

    Po wymianie w kuchni pieca kaflowego z płytą żeliwną (w 1995 roku) na kuchnię gazową, przy b.częstych awariach linii zasilającej (w jednym roku kilkanaście awarii w ciągu letnich burz i kilkanaście w zimie) doceniłem gaz "z rury". Przez 25 lat- awarii gazu było chyba 3 (konieczność "resetu" reduktora w skrzynce).
    Rozpalenie "pod blachą" w środku lata, dla zagotowania wody na kawę/herbatę, zamiast włączenie kuchenki elektrycznej - to była dopiero jazda :)
    Rodzice mojej żony mają taki piec do dziś, przebudowany przez zduna w 2005 roku. Dlaczego? Bo mają las, a w ich rozumieniu debilizmem jest płacenie za coś, co ma się własne i to "pod nosem".
    Ich proste i praktyczne podejście do życia i natury obnaża głupotę współczesnych "gretynizmów"; nie szkodzą nikomu, są jednak samowystarczalni (także w jedzeniu; kury, króliki, mąka, ziemniaki, owoce, wino itd.), a samowystarczalność "gryzie" dostawców energii oraz producentów urządzeń do wytwarzania OZE.
  • #22
    bigmaster
    Level 15  
    kolega S1aw3k pytał jako płytę. A post rozwija się na teorie spiskowe.

    Tak jak pisałem wyżej kup Amica PI6509PLU i będziesz zadowolony.
    Nie wyskakują mi korki a mam c16, dział ciut głośniej niz 3F i może podgrzewa dłużej 3f na durzym 'palniku',
    ale porównując do gazu to i tak szybciej.

    UWAGA!!! jak masz bajpas, lub pompę insulinowa lub jakieś inne ustrojstwo wspomagające organizm to nie możesz sie do niej zblizac jak jest wloczona
  • #23
    User removed account
    Level 1  
  • #24
    S1aw3k
    Level 4  
    Dzięki za podpowiedzi. Ostatecznie zdecydowałem się na ELECTROLUX EIT61443B Slim-fit. Jutro powinna być u mnie. Można w niej ustawić moc. Nie wiem czy przyjdzie z wtyczką czy do łączenia na kostki. Dam znać po jakimś czasie jak wygląda gotowanie na 1 fazie w użytkowaniu z innymi urządzeniami. Przełącznik priorytetowy to dobry pomysł spinając na nim bojler i indukcję. Tylko że pod bojlerem mam automat i nie jestem pewny czy bojler i automat są na osobnych kablach czy poszedłem na łatwiznę i spielem wszystko na jednym. Musiałbym rozkręcić gniazdko. W skrzynce na pewną są na jednym bezpieczniku. Ale ogarnę to jak będzie taka potrzeba.
  • #26
    User removed account
    Level 1  
  • #27
    bigmaster
    Level 15  
    Mi spółdzielnia oznajmiła ze, na własny koszt, proszę bardzo może pan się podłączyć do glownej rozdzielni
    Enea prace wyceniła na 7000zl.
  • #28
    niezaradek
    Level 2  
    Z góry przepraszam że piszę bardzo ogólnikowo bo:
    - nie jestem elektrykiem,
    - jestem bardzo daleko od domu i nie mogę podejść do skrzynki bezpiecznikowej i spisać co tam jest.
    Jednak piszę bo analogiczną sytuację miałem w mieszkaniu syna.
    Rozwiązanie problemu i wykonanie od elektryka instalatora (nie fucha, firma z polecenia Spółdzielni)
    z fakturą, gwarancją i pisemnym zezwoleniem Spółdzielni.
    Takich instalacji, jak się okazało, w osiedlu jest na pęczki.
    Jasne że gaz, szczególnie w małej kuchni i niewielkim mieszkaniu to syf.
    Gaz przy spalaniu wydziela jakiś lepki syf (nie jest to tłuszcz z gotowania), wszystko osiada na szafkach ścianach i suficie. Koszmar.
    Gaz daje lepszą kontrolę, fakt, ale jak nie jesteś mistrzem patelni i nie gotujesz na 20 osób
    to więcej udręki niż pożytku. Wiem co piszę. ze 20 lat miałem gaz. W bloku a potem we własnym domku.
    Jak się przesiadłem na prąd to odetchnęliśmy.
    Ale do brzegu!
    Jedna faza na całe mieszkanie, przydział mocy chyba nawet mniejszy niż u Ciebie, główne zabezpieczenie bodajże 20A.
    Kupic trzeba indukcję dedykowaną na jedną fazę. Są takie Bosch i Amicy co najmniej.
    Łatwo je rozpoznać bo mają kabel zasilający zakończony zwykłą wtyczką. Moc bodajże 3500-3700 W.
    Gadanie o płycie na 3 fazy którą można podłączyć na 1 fazę to pomyłka - chyba żeby skarpetki suszyć.
    Dowcip w zabezpieczeniu.
    Ma taką charakterystykę że pozwala na pobór większego prądu niż nominalny w zależności od czasu.
    Tak jakby czas zwłoki zależał od natężenia prądu.
    Przepuści 180% prze 15 min, ale 150% już przez pól godziny a 120% przez dwie godziny.
    Płyta indukcyjna też nie pobiera max tylko przez krótki czas po włączeniu.
    W mieszkaniu syna hula płyta indukcyjna, piekarnik elektryczny "pełnowymiarowy", czajnik, sam komputer to ze 700 W i reszta drobiazgu
    AEG - jak to w domu.
    Przez rok czasu nie wyłączlo ani razu!
    Fakt że za darmo nie ma - takie zabezpieczenie kosztowało kilka stówek.
    No ale takiej inwestycji nie robi się co roku.
    Znajdź sobie DOBREGO i KUMATEGO elektryka który już takie rzeczy robił,
    Boże broń jakiegoś taniego papudraka i do dzieła Płyty jednofazowe - Wujek Google, informacje - Wujek Google.
    Oczywiście okablowanie musi być mocne, jak pod 40 A a nie 25. Ale ocena Twojej instalacji to broszka wykonawcy.
    Bezpiecznik musi być najsłabszym elementem systemu!!!!!
    Powodzenia
  • #30
    Janusz_kk
    Level 34  
    niezaradek wrote:
    Wiem co piszę. ze 20 lat miałem gaz. W bloku a potem we własnym domku.
    Jak się przesiadłem na prąd to odetchnęliśmy.

    No nie wiesz :) gaz z butli a gaz z rury to zupełnie dwa różne gazy i inaczej się zachowują, kuchnia a szczególnie wentylacja musi być dostosowana do rodzaju gazu, autor ma mieszkanie w starej kamienicy które na pewno nie było dostosowane do gazu ziemnego.
    Popatrz ile wybuchów jest z butli z gazem a ile gdzie gaz jest z rury.