Dzień dobry
Zadałem też pytanie do Panasonica o CI kartę dekodującą ,odpowiedzi na razie nie otrzymałem,otrzymałem tylko info na wcześniejsze pytanie o HEVC ,czy będzie aktualizacja programowa do telewizorów z 2014 treść pytania:
"Dzień dobry"
Czy telewizor LED TV VIERA TX-47AS750E 2014 r. i inne otrzymają aktualizację systemową do kodeka DVB-T2/HEVC , która ma być standardem nadawania telewizji naziemnej?
Z poważaniem Tomasz P.
,oto odpowiedź
:
Szanowny Panie Tomaszu,
dziękujemy za kontakt z Biurem Obsługi Klienta Panasonic Polska.
Modele telewizór sprzed 2016 roku obsługują tylko standard DVB-T2 z kodekiem MPEG4 (H.264).
Modele telewizorów sprzed 2016 roku nie obsługują standardu telewizji DVB-T2 nadawanej kodekiem HEVC (H.265).
Dopiero od roku 2017, kiedy wszystkie wymogi standardu DVB-T2 zostały finalnie opisane dla EU, nasze odbiorniki zaczęły wspierać ten standard.
Przy obecnie obowiązujących standardach TV naziemnej, model ten nie wspiera DVB-T2 HEVC, i nie ma też możliwości skorygowania tego programowo (przy pomocy nowego oprogramowania układowego telewizora).
Zaimplementowanie tego standardu (DVB-T2 HEVC) wymaga zmian sprzętowych w urządzeniu.
Polecamy skorzystanie z zewnętrznego tunera.
W kwestii kompatybilności tunerów polecamy kontakt ze sprzedawcą lub jednym z centrów serwisowych Panasonic.
To tyle ze strony Panasonica.
Jestem trochę rozgoryczony,nie jestem elektronikiem ,niech fachowcy się wypowiedzą,ale to forum już mi pomogło w kwestii np. oglądania filmów nagranych na dysku podłączonego do TV ,i niby też się nic nie da ,a jednak jeden z panów na forum znalazł sposób,i się da ,nie bezpośrednio z dysku, a le się da, i to mnie wkurza że płaci się za sprzęt,i tak jak wcześniej kolega wspomniał trzeba znowu coś nowego kupować.Nie wiem czy do sprawy coś wniosłem,czekam na odpowiedź w sprawie karty CI, co do HEVC jakiś kanał znalazło jest dźwięk obrazu niema . Daję jeszcze treść mojego zapytania w sprawie CI,tylko proszę się nie śmiać bo fachowiec to ja nie jestem na wszystkim znać się nie muszę:
'Już kiedyś też dałem zapytanie i oczywiście odpowiedź prosta ,nie da się ,trzeba sobie nowe kupić lub ,dekodery dostawki i inne rzeczy które zbędnie będą zalegać na półce i 100 pilotów do tego.To tak jak z telefonami starszej generacji no nie da się ,bo nie wspiera producent i takie tam,a jednak da się,bo sam takie coś robiłem,niby do starego telefonu nie da się wgrać nowego oprogramowania, a jednak ja jakoś wgrałem i telefon działa nawet lepiej niż na oryginale ,wystarczy że ktoś udostępni instrukcję i oprogramowanie i wiele problemów znika.Przykład Lenovo Vibe K5 ,który firmowo ma AN 5, a ja wgrałem mu AN 9, który najlepiej do gustu mi przypadł, a i jest nawet AN 10 ,albo stary laptop jednordzeniowiec IBM T43, niby złom kto by tam na nim działał nie ta epoka,a jednak mail który piszę to z niego,działa znakomicie,nowsze laptopy powysiadały a on działa nadal,wystarczyło mu Linuxa wgrać .To tak firmy dbają o ekologię ,byle nowe kupować , a starszy sprzęt to elektrozłom.To że procesor jest troszkę słabszy nie oznacza że ,nie pociągnie kodeka h265, głos jakoś pociągnął w tym HEVC,wystarczy aktualizację kodek dodać h265, nie musi być w 4K tylko FULL HD ,tyle co obsługuje telewizor,przecież taka firma jak Panasonic ma zaplecze techniczne żeby próby przeprowadzić, a może do złącza CI (Common Interface) kartę wypuścić na starsze telewizory, zamiast płatnej telewizji przystawka z kodekiem HEVC,też by to było jakieś rozwiązanie, jeżeli już mówimy o zakupieniu czegoś osobnego do telewizora. Chodzi oto żeby to było zintegrowane z telewizorem nie osobno,bo osobno to zawsze można sobie coś innego dokupić. Czy ,też nie da się wyprodukować czegoś takiego,a może jest to proszę o informację,czy do złącza CI (Common Interface) jest możliwość dokupić kartę z kodekiem HEVC.Wiem ,że była kiedyś taka opcja jak ,wchodziło DVBT i był problem z kodekiem MPEG to właśnie,przez CI było takie rozwiązanie.
Z poważaniem Tomasz P.
To tyle pozdrawiam forum elektroda
Dodaję jeszcze następującą treść dnia 03.10.2021, nadal nie otrzymałem odpowiedzi od Panasonica w sprawie CI i chyba już nie otrzymam .Z ciekawości pojechałem do teściowej,której ostatnio popsuł się telewizor, po naprawach w ramach gwarancji z ubezpieczenia zamieniliśmy z JVC na model 40BL3EA SHARP ,nowy TV ,przeskanowałem kanały i znalazło kilka kanałów w HEVC dodaję odnośniki do zdjęć.To co mnie zastanawia to to że żaden nie nadaje w 4K ,tylko w FD i nawet w SD i jestem tego zdania, że starsze telewizory typu mój AS750E Viera po dodaniu kodeka też raczej by to dźwignął ,lecz to zostaje w kwestii producenta,który raczej nie wyda już aktualizacji i będę skazany na zakup zewnętrznego dekodera.
Pozdrawiam forum i forumowiczów elektroda.Jeśli któryś z panów miał by jakieś info o karcie CI z HEVC proszę o info w tym temacie.
https://obrazki.elektroda.pl/9952706200_1633259209.jpg
https://obrazki.elektroda.pl/2698617900_1633259206.jpg
https://obrazki.elektroda.pl/8323531700_1633259274.jpg
https://obrazki.elektroda.pl/8905689800_1633259307.jpg
https://obrazki.elektroda.pl/3679631100_1633259363.jpg