Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Moduł CI+ dekodujący DVB-T2 - Moduł DVB-T2

rafles.pl 15 Feb 2020 16:58 38685 55
  • #1
    rafles.pl
    Level 2  
    Witam.

    Mam pytanie. W związku z przyszłym wdrożeniem telewizji naziemnej w standardzie DVB- T2 mam pytanie, czy ktoś spotkał się z modułem CI+ pod starsze TV z DVB-T dekodujące obraz H.265 z DVB-T2 ? Coś jak stosowane moduły CI+ Freenet TV w Niemczech?
    Czy może za wcześnie jest na to pytanie? :)
    Pozdrawiam.
  • #2
    irekr
    Moderator
    Stanowczo za wcześnie.
    Do dzisiaj nie ma decyzji na temat szczegółów samego kodowania DVB-T2. Najprawdopodobniej będzie to DVB-T2HD HEVC/E-AC3 - 64 lub (raczej) 256QAM i tryb 32k. No i odbiornik raczej powinien posiadać możliwość dekodowania H256. Niemiecki Freenet to jednak coś innego.
    Do końca br powinno być wszystko jasne w zakresie parametrów nadawania.

    W ostatnim rozporządzeniu jest taki zapis:
    " Dla DVB-T2 za podstawowe przyjęto parametry odbiornika cyfrowego zdefiniowanego w ETSI TS 101 154 [15] dla poziomu 4.1 HDTV: 50 Hz HEVC HDTV 8-bit (rozdzielczości 1920 x 1080 p50, 1280 x 720 p50) MPEG-2 Audio Warstwa 2 i E-AC-3 audio."
    Patrz: Rozporządzenie Ministra Cyfryzacji z dnia 7 października 2019 r. w sprawie wymagań technicznych i eksploatacyjnych dla odbiorników cyfrowych.
  • #3
    sigwa18
    Level 39  
    Odgrzewam kotleta czy jest karta CI bądź CI+ roszerzająca do odbiotu dvb-t2. Szkoda mi trochę oddać na złom mojego Panasonica tx-p42g20e .

    Niestety jeśli telewizor nie przygotowanej głowicy pod DVBT-2 to taka karta nie istnieje. Musiała by mieć w sobie głowicę i podłączenie do anteny. Niektóre telewizory maja wbudowany dekoder DVBT-2 (sytuacja gdy wykrywa kanały i jest tylko dźwięk) Wtedy wystarczy przeważnie zmienić region na Niemcy (nie język a region/kraj).
  • #4
    irekr
    Moderator
    Jak jesteś z Krakowa to możesz przetestować DVB-T2 - nadają z Chorągwicy na k.27 od kilku dni.
    Ja o takiej karcie nie słyszałem i mam podobny problem z plazmą Panasonic-a 46 cali z którą trudno się rozstać....
    Znajomi Niemcy spod Berlina postawili dodatkowy dekoder do podobnej plazmy u siebie.
  • #5
    sigwa18
    Level 39  
    Tylko jaką kartę kupić?
  • #6
    CodeBoy
    Level 28  
    Dołączam się do pytania, czy jest moduł C+.
    W trójmieście testowo włączyli już Polsat News w tym kodowaniu a Samsung z 2014 /15 roku i niestetypuszcza tylko dzwiek, obrazu nie ma.
    troche to slabe generowanie nastepnych elektrosmieci.
  • #7
    sigwa18
    Level 39  
    Niestety nie znalazłem modułu ,który by był wstanie dołożyć funkcje DVB T2. Z tego co się orientowałem to zmiany wymaga głowica bo jest inna modulacja.
  • #9
    kolys
    Level 20  
    Jeśli nie ma obrazu ale odtwarza dźwięk i EPG to oznacza że telewizor posiada nowszą głowicę T2 ale procesor lub oprogramowanie nie potrafi zdekodować wideo HEVC. Do niektórych takich telewizorów producent stworzył aktualizacje oprogramowania, która dodaje obsługę dekodowania HEVC więc warto sprawdzić i zaktualizować. Jeśli na najnowszym oprogramowaniu nie ma obrazu to pozostaje zakup dekodera lub wymiana TV. Rozwiązaniem mógłby być też moduł CI, który konwertuje wideo HEVC na MPEG4. Niestety wygląda na to że chyba nikt nie wpadł na pomysł aby wyprodukować takie moduły i wprowadzić je do sprzedaży. Kiedyś można było kupić moduł CI konwertujący wideo MPEG4 na MPEG2 ponieważ wiele telewizorów obsługiwały tylko MPEG2 a w Polsce działał tylko MPEG4.
  • #10
    CodeBoy
    Level 28  
    kolys wrote:
    Jeśli nie ma obrazu ale odtwarza dźwięk i EPG to oznacza że telewizor posiada nowszą głowicę T2 ale procesor lub oprogramowanie nie potrafi zdekodować wideo HEVC. Do niektórych takich telewizorów producent stworzył aktualizacje oprogramowania, która dodaje obsługę dekodowania HEVC więc warto sprawdzić i zaktualizować. Jeśli na najnowszym oprogramowaniu nie ma obrazu to pozostaje zakup dekodera lub wymiana TV. Rozwiązaniem mógłby być też moduł CI, który konwertuje wideo HEVC na MPEG4. Niestety wygląda na to że chyba nikt nie wpadł na pomysł aby wyprodukować takie moduły i wprowadzić je do sprzedaży. Kiedyś można było kupić moduł CI konwertujący wideo MPEG4 na MPEG2 ponieważ wiele telewizorów obsługiwały tylko MPEG2 a w Polsce działał tylko MPEG4.


    Samsunga mam podpiętego pod Internet, ale nie wiem czy on sam umie się zaktualizować czy trzeba ściągać z neta na pena, Sony umie sam, ale to starszy model i on nie ma nawet dźwięku, ale tam nie mam problemu bo mam Canal+ z dekodera.

    sprawdzę jutro dokładnie model i poczytam, dziękuje za sugestie :)
  • #11
    Prof. SpecMiernik
    Level 27  
    CodeBoy wrote:
    Samsunga mam podpiętego pod Internet, ale nie wiem czy on sam umie się zaktualizować czy trzeba ściągać z neta na pena

    Większość TV co ma gniazdo eth potrafi zaktualizować soft "samemu". Trzeba mu to tylko "zlecić" pilotem.
    A nawet gdyby nie to co za problem ściągnąć soft na pena?
    Spróbować nie zaszkodzi aczkolwiek wątpię, że HEVC jest a tylko został "wyłączony" programowo i update go "włączy".
  • #12
    CodeBoy
    Level 28  
    Moduł CI+ dekodujący DVB-T2 - Moduł DVB-T2 Niestety ostatnia aktualizacja jest z 2017 roku, zrobił sam, było zaznaczone aby robił automatycznie. a nie sadze aby Samsung nagle po 6 latach dodał obsługę. w załączeniu mój model TV
  • #13
    kolys
    Level 20  
    Na stronie producenta jest najnowsza aktualizacja z listopada 2019 roku. "Uprgrade file (USB type)" Wersja 2900.0
    https://www.samsung.com/pl/support/model/UE40H6400AWXXH/#downloads

    W instrukcji obsługi jest informacja o obsługiwanych formatach i jest na liście HEVC ale ta informacja dotyczy odtwarzacza plików wideo. Nie wiadomo czy dotyczy też TV naziemnej.

    Prof. SpecMiernik wrote:
    wątpię, że HEVC jest a tylko został "wyłączony" programowo i update go "włączy".
    To nie jest tak że został wyłączony bo to nie miałoby sensu. Chodzi o to że go tam nie ma w ogóle lub jest ale w przestarzałej, niedopracowanej wersji, która może nie działać poprawnie. Kodek ten powstał w 2013 roku i był aktualizowany/poprawiany co kilka lat. Kilka lat temu stosowanie HEVC w całej unii nie było wymuszane tak jak dzisiaj dlatego producenci niektórych starszych modeli TV (ale już z głowicą T2) nie zwracali szczególnej uwagi na braki lub błędy w oprogramowaniu związane z HEVC a teraz oprogramowanie jest poprawione. Ja też wątpię że aktualizacja umożliwi odbiór HEVC bo starszych telewizorów spełniających te warunki jest kilka procent ale warto zaktualizować i sprawdzić aby później na przykład nie żałować.
  • #15
    misiek1111
    Level 29  
    CodeBoy wrote:
    generowanie nastepnych elektrosmieci.

    Zawsze można kupić dekoder zewnętrzny.
    Na minus - inny pilot.
    Na plus - są dekodery z dwiema głowicami, można nagrywać na HDD i kopiować materiał z HDD.
  • #16
    CodeBoy
    Level 28  
    kolys wrote:
    Na stronie producenta jest najnowsza aktualizacja z listopada 2019 roku. "Uprgrade file (USB type)" Wersja 2900.0
    https://www.samsung.com/pl/support/model/UE40H6400AWXXH/#downloads

    W instrukcji obsługi jest informacja o obsługiwanych formatach i jest na liście HEVC ale ta informacja dotyczy odtwarzacza plików wideo. Nie wiadomo czy dotyczy też TV naziemnej.


    No niestety mam ta wersje 2900 i nie zmieniło się, dźwięk jest, obrazu nie. Ale dziękuje za wsparcie.
  • #17
    tomip77
    Level 11  
    Dzień dobry
    Zadałem też pytanie do Panasonica o CI kartę dekodującą ,odpowiedzi na razie nie otrzymałem,otrzymałem tylko info na wcześniejsze pytanie o HEVC ,czy będzie aktualizacja programowa do telewizorów z 2014 treść pytania:

    "Dzień dobry"
    Czy telewizor LED TV VIERA TX-47AS750E 2014 r. i inne otrzymają aktualizację systemową do kodeka DVB-T2/HEVC , która ma być standardem nadawania telewizji naziemnej?
    Z poważaniem Tomasz P.

    ,oto odpowiedź
    :
    Szanowny Panie Tomaszu,
    dziękujemy za kontakt z Biurem Obsługi Klienta Panasonic Polska.
    Modele telewizór sprzed 2016 roku obsługują tylko standard DVB-T2 z kodekiem MPEG4 (H.264).
    Modele telewizorów sprzed 2016 roku nie obsługują standardu telewizji DVB-T2 nadawanej kodekiem HEVC (H.265).
    Dopiero od roku 2017, kiedy wszystkie wymogi standardu DVB-T2 zostały finalnie opisane dla EU, nasze odbiorniki zaczęły wspierać ten standard.
    Przy obecnie obowiązujących standardach TV naziemnej, model ten nie wspiera DVB-T2 HEVC, i nie ma też możliwości skorygowania tego programowo (przy pomocy nowego oprogramowania układowego telewizora).
    Zaimplementowanie tego standardu (DVB-T2 HEVC) wymaga zmian sprzętowych w urządzeniu.
    Polecamy skorzystanie z zewnętrznego tunera.
    W kwestii kompatybilności tunerów polecamy kontakt ze sprzedawcą lub jednym z centrów serwisowych Panasonic.

    To tyle ze strony Panasonica.
    Jestem trochę rozgoryczony,nie jestem elektronikiem ,niech fachowcy się wypowiedzą,ale to forum już mi pomogło w kwestii np. oglądania filmów nagranych na dysku podłączonego do TV ,i niby też się nic nie da ,a jednak jeden z panów na forum znalazł sposób,i się da ,nie bezpośrednio z dysku, a le się da, i to mnie wkurza że płaci się za sprzęt,i tak jak wcześniej kolega wspomniał trzeba znowu coś nowego kupować.Nie wiem czy do sprawy coś wniosłem,czekam na odpowiedź w sprawie karty CI, co do HEVC jakiś kanał znalazło jest dźwięk obrazu niema . Daję jeszcze treść mojego zapytania w sprawie CI,tylko proszę się nie śmiać bo fachowiec to ja nie jestem na wszystkim znać się nie muszę:


    'Już kiedyś też dałem zapytanie i oczywiście odpowiedź prosta ,nie da się ,trzeba sobie nowe kupić lub ,dekodery dostawki i inne rzeczy które zbędnie będą zalegać na półce i 100 pilotów do tego.To tak jak z telefonami starszej generacji no nie da się ,bo nie wspiera producent i takie tam,a jednak da się,bo sam takie coś robiłem,niby do starego telefonu nie da się wgrać nowego oprogramowania, a jednak ja jakoś wgrałem i telefon działa nawet lepiej niż na oryginale ,wystarczy że ktoś udostępni instrukcję i oprogramowanie i wiele problemów znika.Przykład Lenovo Vibe K5 ,który firmowo ma AN 5, a ja wgrałem mu AN 9, który najlepiej do gustu mi przypadł, a i jest nawet AN 10 ,albo stary laptop jednordzeniowiec IBM T43, niby złom kto by tam na nim działał nie ta epoka,a jednak mail który piszę to z niego,działa znakomicie,nowsze laptopy powysiadały a on działa nadal,wystarczyło mu Linuxa wgrać .To tak firmy dbają o ekologię ,byle nowe kupować , a starszy sprzęt to elektrozłom.To że procesor jest troszkę słabszy nie oznacza że ,nie pociągnie kodeka h265, głos jakoś pociągnął w tym HEVC,wystarczy aktualizację kodek dodać h265, nie musi być w 4K tylko FULL HD ,tyle co obsługuje telewizor,przecież taka firma jak Panasonic ma zaplecze techniczne żeby próby przeprowadzić, a może do złącza CI (Common Interface) kartę wypuścić na starsze telewizory, zamiast płatnej telewizji przystawka z kodekiem HEVC,też by to było jakieś rozwiązanie, jeżeli już mówimy o zakupieniu czegoś osobnego do telewizora. Chodzi oto żeby to było zintegrowane z telewizorem nie osobno,bo osobno to zawsze można sobie coś innego dokupić. Czy ,też nie da się wyprodukować czegoś takiego,a może jest to proszę o informację,czy do złącza CI (Common Interface) jest możliwość dokupić kartę z kodekiem HEVC.Wiem ,że była kiedyś taka opcja jak ,wchodziło DVBT i był problem z kodekiem MPEG to właśnie,przez CI było takie rozwiązanie.
    Z poważaniem Tomasz P.
    To tyle pozdrawiam forum elektroda

    Dodaję jeszcze następującą treść dnia 03.10.2021, nadal nie otrzymałem odpowiedzi od Panasonica w sprawie CI i chyba już nie otrzymam .Z ciekawości pojechałem do teściowej,której ostatnio popsuł się telewizor, po naprawach w ramach gwarancji z ubezpieczenia zamieniliśmy z JVC na model 40BL3EA SHARP ,nowy TV ,przeskanowałem kanały i znalazło kilka kanałów w HEVC dodaję odnośniki do zdjęć.To co mnie zastanawia to to że żaden nie nadaje w 4K ,tylko w FD i nawet w SD i jestem tego zdania, że starsze telewizory typu mój AS750E Viera po dodaniu kodeka też raczej by to dźwignął ,lecz to zostaje w kwestii producenta,który raczej nie wyda już aktualizacji i będę skazany na zakup zewnętrznego dekodera.
    Pozdrawiam forum i forumowiczów elektroda.Jeśli któryś z panów miał by jakieś info o karcie CI z HEVC proszę o info w tym temacie.

    https://obrazki.elektroda.pl/9952706200_1633259209.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/2698617900_1633259206.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/8323531700_1633259274.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/8905689800_1633259307.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/3679631100_1633259363.jpg
  • #18
    tomip77
    Level 11  
    Dzień dobry

    Ciekawy artykuł poczytałem na forum.emitel.pl ,jeśli nie można umieszczać proszę admina o korektę

    Nowe wymagania techniczne dla odbiornika NTC w Polsce (DVB-T2/HEVC/AC-4) od 1.12.2019, a HbbTV 2.0.1 od 1.1.2021

    jeden z panów pisze o wymaganiach co do procesora i grafiki

    Dźwięk softowo pociągnie każdy procek, ale HEVC to musi już karta graficzna. Do tego wystarczy Intel 6 generacji lub GTX 7xx (i nowsze oczywiście).

    strona 13

    drugi pan zamieścił link strona 30 do próbki w HEVC. Pobrałem to z ciekawości i odtworzyłem to na moim T43 IBM procek 1.86 jednordzeniowy 32 bit stary lapek, w VLC media player na Linuxie i o dziwo próbkę odtworzyło normalnie normalnie widać te próbkę,mój telewizor Panasonic z 2014r niestety już tego nie odtworzył.Znalazłem na nim kanał z HEVC i jest tylko dźwięk i EPG.Więc pytanie jeśli taki stary lapek jest w stanie odtworzyć kodek w HEVC,to telewizor z 2014r.nie może ,dziwne?. Wstawiam zdjęcia z mojego odtwarzania na lapku T43 i info do próbki w HEVC z tamtego forum.

    https://obrazki.elektroda.pl/4202045900_1634378090.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/8231622400_1634378087.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/9618389300_1634378089.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/1511082600_1634378101.jpg
    https://filmy.elektroda.pl/95_1634378227.mp4




    Post autor: DanielK » 25 stycznia 2020, o 12:02
    Aktualny link do próbek TS z DVB-T2 H.265 HEVC
    https://drive.google.com/open?id=1Efc80HUQCk1_6sctNsBr7oDaGSfqIJvW

    jak jestem na tej stronie co są te próbki to przenosi mnie do takiego linku skopiowane z przeglądarki
    https://drive.google.com/drive/folders/1Efc80HUQCk1_6sctNsBr7oDaGSfqIJvW?usp=drive_open

    link do tej srony
    https://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=2&t=6453&start=580

    ewentualnie daję zip tego co pobrałem


    Byłbym wdzięczny jakby któryś z fachowców Forum ELEKTRODA coś wymyślił w tym kierunku, żeby jednak jakoś wcisnąć kodek do TV, bo na producenta to liczyć raczej nie można.Jak Polak coś nie zdziała to raczej nikt.Już tutaj na forum jak wcześniej pisałem,nie wiem w którym dziale to było,odnosiło się to do odtwarzania filmów z HDD z TV i jednak sposób się znalazł,trzeba pobrać z dysku przez sieć w aplikacji Buble czy jakoś tak i film można oglądać na tel czy przerobić go potem i laptopie i jednak można,nie trzeba aplikacji Tv remote Panasonica nawet używać i dało radę,więc w tym kierunku może jacyś fachowcy też coś wymyślą.Pozdrawiam tomip77
  • #19
    misiek1111
    Level 29  
    tomip77 wrote:
    https://drive.google.com/open?id=1Efc80 ... DaGSfqIJvW

    Błędny link do próbek.
  • #20
    Kleofas123
    Level 4  
    tomip77 wrote:
    Chodzi oto żeby to było zintegrowane

    Chodzi o to, żebyś kupił nowy telewizor. Tylko tyle i aż tyle...
  • #21
    tomip77
    Level 11  
    Dzień dobry
    Masz rację,jak zadałem pytanie Panasonicowi tak cisza w eterze.Teraz walczę z TCL-em,ojciec kupił sobie po 20 latach TV żeby pozbyć się dekodera, TV fajny 4k ,no to wziąłem się za skanowanie, w HD HEVC programy odbierają,ale znalazł w SD HEVC 576p TVP ROZRYWKA,zdjęcia dałem wcześniej z SHARPA i ten kanał na SHARPIE spoko działa,a na TCL nie ma obrazu jest tylko dźwięk.Więc napisałem do TCL co jest nie tak, oto odpowiedź:

    ''Posiadany przez Pana telewizor obsluguje format HEVC i będzie odbierał kanały w tym standardzie bez problemu i bez konieczności korzystania z dekodera.
    Jednakże na chwilę obecną kanały w tej technologii na terenie Polski nadawane są testowo, więc nie możemy zagwarantować ich poprawnego odbioru.''

    Więc odpowiedziałem ,że jeżeli nie będzie odbierać jak będą już w tym formacie nadawać to daję do reklamacji uzasadniając że nie spełnia wymogów jakie od 2017 te telewizory powinny spełniać,a maile zachowuję jako dowód w tej sprawie.Zobaczymy co z tego wyniknie.

    Daję z SHARPA i z TCL-a obraz kanału
    Z TCLa ten sam kanał po lewo SD 576p HEVC SHARP po prawo

    Dalej będę szukał rozwiązań,dopóki nie kupię nowego TV albo dekodera nie odpuszczę,tyle forsy wydałem na PANASONA ,że inny mi jest nie potrzebny,ma wszystko co potrzebuję, a powinien działać z 20 lat to dopiero sobie bym wymienił ale widzę to czarno.
    Pozdrawiam forum.
  • #22
    Kleofas123
    Level 4  
    tomip77 wrote:
    ojciec kupił sobie po 20 latach TV żeby pozbyć się dekodera

    A to korzystanie z dekodera jest aż takie upierdliwe że aż trzeba kupować tv?
  • #23
    tomip77
    Level 11  
    Dzień dobry
    Moderator zwrócił mi uwagę więc poprawiam,jeśli coś źle proszę o info.
    Nie będę się tutaj rozpisywał bo to nie jest kwestią tematu,są za i przeciw ,wszystko można poczytać na forum które wcześniej podałem,tam właśnie wypowiadają się ,o używaniu TV i o dekoderze z TV,jestem zdania co wypowiada jeden z panów i tyle w temacie.Mój Panasonic ma podwójny dekoder PIP PAP PAT i wiele innych przydatnych funkcji,i korzystanie z jednego pilota jet dla mnie kluczowe,teraz już takich nie produkują,a jak są to cena taka że auto można kupić,w tej cenie co kupiłem Panasonica nie mogę znaleźć innego z tymi funkcjami co posiadam.Dodam tylko tyle, że też po kilkudziesięciu latach kupiłem ten TV ze względu na te funkcje.Miałem wcześniej Polskiego UNIMORA,który przebijał wszystkie telewizory kineskopowe pod względem funkcji i z tego względu zdecydowałem się na PANASONICA,bo posiadał to co potrzebowałem ,a nawet więcej.
    Dodaję jeszcze zdjęcie od PANASONICA z modelem procesora,jeśli z ktoś z Panów z forum,mógłby dać linka do opisu co to za procesor,bo nie mogę znaleźć,będę oczywiście szukał dalej,jaką ma moc i ogólne dane tego procesora,chodzi oto że jeżeli mój stary laptop T43 IBM pociągnął ten kodek,to może by była jakaś forma zaczepienia się producenta o aktualizację oprogramowania.
    Znalazłem taką kartę CI Irdeto MASCOM SKYLINK READY CI+ modul
    https://www.mall.cz/ca-moduly-karty/irdeto-mascom-skylink-ready-ci-modul?tab=description
    opis po czesku chyba w specyfikacji karty coś takiego
    Podporované typy datových toků: HEVC, MPEG-2, MPEG-4, SD and HD
    Pozdrawiam tomip77
  • #24
    irekr
    Moderator
    Prośba od moderatora:
    @tomip77 - popraw pisownie tego postu... głównie interpunkcję.
    Proszę...
  • #26
    irekr
    Moderator
    W opisach jest podane, że służy do odbioru platformy Skylink w przekazie satelitarnym i wymaga wbudowanego dekodera DVB-S/S2 w odbiornik.
    Nie znalazłem nic na temat DVB-T/T2.
  • #27
    tomip77
    Level 11  
    Dzień dobry
    Do irekr Moderator ,nie chcę zawracać gitary ,mówiąc ogólnie ,czyli tamta tylko satelita z tego co wychodzi,a ta, nie mogę szczegółowego opisu znaleźć

    https://cenowarka.pl/freenet-tv-ci-modu-dvb-t2-89997-a2166484.html

    freenet TV do anteny (DVB-T2 HD)

    freenet TV 89997
    freenet TV HD Modul inkl. 1 Monat freenet TV für Antenne (DVB-T2 HD)

    Typ CI+
    Czytnik kart 0
    Kompresja HEVC
    Cechy szczególne freenetTV, w tym karta

    Lub takie coś do wlutowania na płytę ,może by dało radę:

    https://isdb-t.com/pl/product/dvb-t2-tv-modul...5-germany-2-tuner-diversity-mpeg4-high-speed/

    Moduł TV DVB-T2 H265 Niemcy 2 tuner Diversity MPEG4 High Speed

    SKU: DVB-T2-H265 Kategorie: DVB-T2, DVB-T2 H265 Niemcy, Niemcy samochód TV, Moduł telewizyjny tagi: Moduł nadajnika i odbiornika COFDM, Moduł TV DVB-T, Moduł telewizyjny DVB-T2 H265, Moduł telewizyjny DVB-T2

    Proszę o wyrozumiałość,nie jestem specem żadnym,szukam czegokolwiek ,co ma coś wspólnego z HEVC i TV
  • #28
    irekr
    Moderator
    ...
    "Freenet TV connect ist eine HbbTV-Plattform von Media Broadcast. Sie wird via DVB-T2 und DVB-S (Astra 19,2° Ost) verbreitet. Via DVB-T2 erfolgt die Verbreitung in einem Multiplex, welcher gemeinsam mit dem ZDF genutzt wird, in den jeweiligen DVB-T2-Inseln.
    ...

    W wolnym moim tłumaczeniu:
    "Freenet TV connect" to platforma HbbTV firmy Media Broadcast (taki niemiecki EMITEL).
    Jest dystrybuowana za pośrednictwem DVB-T2 i DVB-S (Astra 19,2°E).
    Za pośrednictwem DVB-T2 dystrybucja odbywa się w multipleksie, który jest współdzielony z ZDF w paczce DVB-T2 (Substream 1)".

    Z tego co moi koledzy z okolic Berlina mawiają to główny kanał komunikacji jest nadawany w k.33 z mocą 50 kW (odbierany w niemal całej Brandenburgii), z tym że w DE parametry DVB-T2 są zgoła odmienne: 64QAM (w Polsce 256 QAM), FEC 3/5 GI 19/128. To co jest nadawane naziemnie służy jako menu tylko do odpalania przekazu IP wraz z kluczami jednorazowymi przez zwykłą siec komputerową, analogicznie jak nasze Hbb TVP. Z tym, że w przekazie internetowym bywa stosowany kodek HEVC.
    Nie testowałem modułu, ale wstępne opisy wskazują że jest to specjalizowany moduł TYLKO do odbioru warunkowego oferty. Może jest ktoś, kto ma z tym jakieś doświadczenia, sam moduł jest już produkowany od około 10ciu lat.

    Moduł podany w drugim linku jest faktycznie dedykowany do zamontowania w odbiorniku, nie ma jednak żadnej wzmianki o HEVC.
  • #29
    tomip77
    Level 11  
    irekr wrote:
    ...
    "Freenet TV connect ist eine HbbTV-Plattform von Media Broadcast. Sie wird via DVB-T2 und DVB-S (Astra 19,2° Ost) verbreitet. Via DVB-T2 erfolgt die Verbreitung in einem Multiplex, welcher gemeinsam mit dem ZDF genutzt wird, in den jeweiligen DVB-T2-Inseln.
    ...

    W wolnym moim tłumaczeniu:
    "Freenet TV connect" to platforma HbbTV firmy Media Broadcast (taki niemiecki EMITEL).
    Jest dystrybuowana za pośrednictwem DVB-T2 i DVB-S (Astra 19,2°E).
    Za pośrednictwem DVB-T2 dystrybucja odbywa się w multipleksie, który jest współdzielony z ZDF w paczce DVB-T2 (Substream 1)".

    Z tego co moi koledzy z okolic Berlina mawiają to główny kanał komunikacji jest nadawany w k.33 z mocą 50 kW (odbierany w niemal całej Brandenburgii), z tym że w DE parametry DVB-T2 są zgoła odmienne: 64QAM (w Polsce 256 QAM), FEC 3/5 GI 19/128. To co jest nadawane naziemnie służy jako menu tylko do odpalania przekazu IP wraz z kluczami jednorazowymi przez zwykłą siec komputerową, analogicznie jak nasze Hbb TVP. Z tym, że w przekazie internetowym bywa stosowany kodek HEVC.
    Nie testowałem modułu, ale wstępne opisy wskazują że jest to specjalizowany moduł TYLKO do odbioru warunkowego oferty. Może jest ktoś, kto ma z tym jakieś doświadczenia, sam moduł jest już produkowany od około 10ciu lat.

    Moduł podany w drugim linku jest faktycznie dedykowany do zamontowania w odbiorniku, nie ma jednak żadnej wzmianki o HEVC.



    Dzięki Ci za wytłumaczenie tego FREENET.

    A H265 to nie HEVC czy coś jeszcze musi być dodane ,pytam o tą kartę co by można wlutować?
    Moduł telewizyjny DVB-T2 H265

    Ogólnie trochę lipa,chyba na razie sobie odpuszczę.
    Może bliżej 2022r coś się zacznie dziać w tym temacie.
    O tą płytkę pytałem ,bo jak przechodziliśmy z SECAM na PAL, to wystarczyło dokupić płytkę,dolutować 2 kabelki lub 3 do płytki i TV i po problemie.Tutaj też by mogli producenci coś zadziałać w tym temacie,ale poco,nowe lepiej kupić.
    Czepiam się tematu,z tego względu że jakby tak jeszcze z 5 lat pociągnął TV na starych parametrach nawet z kartą dekodującą ,to by można było pomyśleć o nowym,a tak prawie nowy a już stary.Zmienią coś w nadawaniu i klops.

    Płytka DVBT mogłaby wyglądać tak ,obrazek tylko poglądowo oczywiście.
    Pozdrawiam tomip77
  • #30
    Kleofas123
    Level 4  
    tomip77 wrote:
    Może bliżej 2022r coś się zacznie dziać w tym temacie.

    A no tyle się zacznie dziać, że pewnie kupisz nowy TV.