Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 207 1.6 thp brak mocy, za bogata mieszanka, czerwony kat

Klemens ZX6R 15 Feb 2020 18:00 6300 10
    Klemens ZX6R
    Level 8  
    Witam, proszę o pomoc jak w temacie posiadam peugeota 207 1.6 turbo benzyna 174km. Auto nie ma mocy, katalizator robi się czerwony, zauważyłem, że jak trzymam go na około 2 tys obrotów to zaczyna nie równo pracować (jakby strzelał delikatnie w wydech) i w tym momencie wyskoczy błąd p0172 (za bogata mieszanka).

W aucie dałem do sprawdzenia turbinę (wymieniono część żeliwną z tą klapką)-turbina sprawna

Nowy czujnik zmiennych faz rozrządu
    Nowy czujnik doładowania turbiny
    Podmieniany na używany czujnik w kolektorze dolotowym
    Nowe świece
    Podmieniane cewki na używki (zachowuje się tak samo)
    Wyciągnięte tłumiki i wyczyszczone, katalizator czysty ma przelot powietrza

Na chwilę miałem nową sondę przed katem ale nie wiem czy zdążyła się zaadoptować bo musiałem oddać

Może miał ktoś podobny problem w tym felernym silniku? Proszę o pomoc, z góry dziękuję.

Na moje dostaje za duża mieszankę i spala paliwo w katalizatorze bo jest aż czerwony po przejechaniu 10km

Zostało mi do sprawdzenia komputer, pompa wysokiego ciśnienia, wtryski(nie czuć żeby się zawieszały ale nie wykluczam, że może lać wtrysk), rozrząd

Nie wiem od czego zacząć sprawdzanie, żeby za dużo kosztów sobie nie robić. Pozdrawiam wytrwałych :)
    Klemens ZX6R
    Level 8  
    Jest drożny, zastanawia mnie ta za bogata mieszanka, nie wiem co ustala mu dawkę czy to czujnik na pompie czy może komputer, ponieważ wyskakuje błąd p0172 za bogata mieszanka i na tym bym się skupił. Próbuję cały czas ustalić co to może być, dlatego napisałem na forum bo może ktoś miał taki problem. Zauważyłem, że dużo tematów jest na forum z problemami tego silnika ale jak ktoś sobie poradził z tematem to już nie odpisał co to.

Przypomnę, że główny problem to brak mocy, po próbie ostrzejszej jazdy rozgrzany katalizator do czerwoności i na wolnych obrotach kicha w wydech, przy 2 tys obrotów błąd p0172 za bogata mieszanka

Rozrządu nie słychać ani trochę, dlatego też wstrzymuje się z nim
    Klemens ZX6R
    Level 8  
    Niky żadnych pomysłów nie ma?
    coperfild
    Level 35  
    Trzeba zacząć od rozrządu .
    Klemens ZX6R
    Level 8  
    Wiem jak działa silnik spalinowy i napisałem co muszę jeszcze sprawdzić, sięgam porady na forum z myślą, że ktoś miał taki problem i się z nim uporał.

Zaoszczędziłbym trochę czasu i pieniędzy

Choć łańcucha nie słychać to fakt kontrola rozrządu nie zaszkodzi, za duża dawka i czerwony wydech może wskazywac na rozrząd dzięki za poradę

Jeśli ma ktoś jakiś schemat rozrządu dla tego silnika to bardzo proszę :)

Czekam na blokady, jak będę coś wiedział to się odezwę, z góry dzięki
    Klemens ZX6R
    Level 8  
    Witam ponownie, rozrząd wymieniony.
    Stary był przestawiony o jeden ząb i wyciągnięty łańcuch (swoją drogą to śmiech na sali z tym łańcuchem :p)
    Auto chodzi lepiej, nie strzela w wydech, bardzo ładnie chodzi na wolnych obrotach, lecz problem nie jest rozwiązany z rozgrzanym katalizatorem.

Przejażdżka 5 km i katalizator cały czerwony aż śmierdzi, ktoś jakieś pomysły?
    Klemens ZX6R
    Level 8  
    Przedmuchiwałem katalizator, a z drugiej strony przytrzymałem ręką i było czuć normalnie powietrze
    korsarz50
    Level 13  
    Mam 1,6 THP 156KM.
    Wymieniony rozrząd, zmienione świece, Zrobione turbo (nowa gorąca część z WG) Wyczyszczone zawory ssące.
    Auto idzie rozpędzić do 200km/h. Auto słabo przyspiesza w przedziale do 4000obr. Od 4000-7000 idzie dobrze. Po przejechaniu 5km turbina świeci na czerwono jak żarówka.
    Czy ta turbina powinna tak świecić, co jest nie tak?