Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 508 2019 - Pamięć pozycji foteli przednich

niezaradek 15 Feb 2020 18:47 1686 2
    niezaradek
    Level 2  
    Witam!
    Potrzebuję informacji na temat sterowania regulacją "zelektryfikowanych" foteli samochodowych,
    a konkretnie jak jest realizowana funkcja pamięci położenia fotela.
    Nie chodzi mi o stronę elektryczno-mechaniczną czyli silniczki, przekładnie czy podnośniki nożycowe
    tylko o to jak jest czytana i zapamiętywana aktualna pozycja i pozycje zadane,
    o to jak system "wie" o jaką wartość liniową bądź kątową zmienić położenie elementu aby osiągnąć nowe
    zadane położenie.
    Konkretnie chodzi o nowego Peugota 508 2019.
    Fotele przednie mają maksymalną oferowaną przez producenta elektrykę z masażem włącznie,
    ale poskąpiłem na pamięci położenia.
    Fotele jakąś tam komunikację z komputerem mają bo masaż jest programowany właśnie z komputera.
    Pytanie dotyczy konkretnie Peugota ale będę wdzięczny za wszelkie informacje/linki
    jakie systemy i rozwiązania są stosowane.
    Z góry dziękuję.
    niezaradek
    Level 2  
    Dzięki!
    Też mi to przyszło do głowy na dzień dobry ale wolałem potwierdzić u lepszych :)

Dodano po 9 [godziny] 21 [minuty]:

Witam ponownie!
    OK, pierwsza informacje juz mam.
    Teraz bede drazyl temat dalej.
    Czy ktos z Kolezanek/Kolegów ma wiedze, doswiadczenie czy jest mozliwosc uruchomienia
    pamieci polozenia foteli sterowanych elektrycznie w Peugocie 508 2019.
    Producent taka opcje oferuje, ale mój egzeplarz jej akurat nie ma.
    Jezeli taka mozliwosc jest to jak to zrobic?
    Mówie tylko o pamieci foteli, inne bajery jak pamiec lusterek, ustawienia audio czy klimy swiadomie
    pomijam.
    Pomijam tez kwestie koniecznosci zamontowania w obudowie foteli stosownego panelu przycisków
    bo to drobna ciesiolka w sumie jest.
    Konkretnie Peugeot 508 2019, ale podejrzewam ze w kazdej 508 jest tak samo lub bardzo podobnie.
    Fotele maja maks pakiet elektryczny (poza pamiecia oczywiscie).
    Domyslam sie ze jezeli taka mozliwosc istnieje to wskazany bylby schemat no i koniecznie
    „komputer” serwisowy.
    Najwazniejsze w tym wszystkim jest pytanie jaki przyrzad, soft jest najlepszy do „pogadania”
    z komputerem nowej 508?
    Z góry dziekuje.