Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szczoteczka Philips Sonicare - Ładuje się, ale nie wibruje

taxiarz 15 Feb 2020 23:14 4884 7
  • #1
    taxiarz
    Level 14  
    Witam,
    Szczoteczka upadła prawdopodobnie po strąceniu przez kota na podłogę. Po rozkręceniu była wilgotna od wody. Bateria przed upadkiem trzymała myjąc zęby 2, 3 razy dziennie - około 2 tygodni. Jednak szczoteczka nie pracuje. Jedyny pozytywny objaw jest takie, że jak do ładowarki podłącza się szczoteczkę, to zapala się dioda. Jakieś porady, jak sprawić żeby uruchomić szczoteczkę?

    Szczoteczka Philips Sonicare - Ładuje się, ale nie wibruje Szczoteczka Philips Sonicare - Ładuje się, ale nie wibruje Szczoteczka Philips Sonicare - Ładuje się, ale nie wibruje Szczoteczka Philips Sonicare - Ładuje się, ale nie wibruje Szczoteczka Philips Sonicare - Ładuje się, ale nie wibruje Szczoteczka Philips Sonicare - Ładuje się, ale nie wibruje

    Edit1:
    Po osuszeniu postawiona na ładowarce szczoteczka zaczęła się ładować, ale po 2 godzinach od ładowania dalej nie działa wibracja.
    Szczoteczka Philips Sonicare - Ładuje się, ale nie wibruje

    Edit2:
    Po 5 godzinach ładowania zniknęły białe diody, a zamiast zielonej diody jest pulsująca pomarańczowa.

    Szczoteczka Philips Sonicare - Ładuje się, ale nie wibruje
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • #2
    n6210
    Level 29  
    W tej, którą ostatnio naprawiałem z podobnymi objawami f-my Seysso była pęknięta ścieżka zasilająca procesor. Sprawdź też czy na cewce pojawia się przebieg sterujący gdy próbujesz ją włączyć. W np. SEYSSO procesor sprawdza czy cewka jest poprawnie sterowana. Jeżeli w ogóle nie reaguje sprawdź czy jest napięcie na włączniku i procesorze. W sumie na diodach powinno być widać czy szczoteczka reaguje na przycisk.
  • #3
    E8600
    Level 39  
    taxiarz wrote:
    Po osuszeniu postawiona na ładowarce szczoteczka zaczęła się ładować, ale po 2 godzinach od ładowania dalej nie działa wibracja.

    A czy zapala się dioda po naciśnięciu przycisku? Nie wydaje jakiegoś dźwięku?

    Po upadku mogła zniknąć szczelina powietrzna na cewce i wówczas nie będzie wibrować ale będzie słyszalny dźwięk. Zaznaczyłem szczelinę na zdjęciu. Ja ustawiłem ok 1 mm a śruby zalałem klejem aby sytuacja się nie powtórzyła.
    Szczoteczka Philips Sonicare - Ładuje się, ale nie wibruje
  • #4
    taxiarz
    Level 14  
    E8600 wrote:
    A czy zapala się dioda po naciśnięciu przycisku? Nie wydaje jakiegoś dźwięku?

    Po naciśnięciu przycisku szczoteczka nie wibruje oraz diody w ogóle się nie zapalają. Także nie wydaje szczoteczka jakiegokolwiek dźwięku.
  • #6
    taxiarz
    Level 14  
    Dostałem się do płytki szczoteczki.

    Pod spodem było zabrudzenie, wyczyściłem alkoholem izopropylowym. Wymieniłem też baterię. Po wymianie baterii okazało się, że szczoteczka migała na biało diody podczas ładowania plus dioda zielona. Szczoteczka po naciśnięciu przycisku zawibrowała raz i przestała. Opalarką LODERSTAR ustawioną na 300 stopni Celsjusza grzałem chwilę okolicę przycisku. Po wystygnięciu płytki znów zawibrowała raz szczoteczka.

    Dałem do ładowania szczoteczkę, bo na baterii od sprzedawcy była nalepka, że należy baterię naładować do pełna. Zostawiłem szczoteczkę na noc. Paliły się diody białe, plus zielona migała. I znowu po 5 godzinach ładowania pokazała się dioda pomarańczowa migająca. Ale po włączeniu przycisku był sygnał dźwiękowy pulsujący plus białe diody.
  • #7
    E8600
    Level 39  
    taxiarz wrote:
    Wymieniłem też baterię.

    Tym zabiegiem uszkodziłeś wsad zaprogramowanego układu. Jest to zabezpieczenie producenta aby nie wymieniać baterii a kupowali nowe szczoteczki.
    Na płytce w rejonie cewki ładowania jest zworka JP1 którą należało rozlutować na czas wymiany baterii aby zabezpieczyć układ przez zanikiem napięcia.
    Być może na rosyjskich forach znajdziesz wsad oraz jakim programatorem da się to zaprogramować ponownie ale dla pojedynczej sztuki mało opłacalne.
  • #8
    Grzela-1
    Level 9  
    A to ciekawe 🤔 ja w swoich 2 szczotkach i to podobnych modelach co autora, wylutowałem starą baterie, wylutowałem nową i wszystko działało.

    Widziałem ze jest to złącze ale go nie ruszałem.

    Tak wiem ze odgrzewam kotleta😁 ale może przydatne będzie to info.