Cześć.
Zbliża się dużymi krokami remont kuchni i poza lodówką chcę kupić nowe sprzęty mój wybór padł na :
1. Zmywarka Whirlpool WFC 3C26 X A++
2. PŁYTA GAZOWA AKR 361 IX
3. Piekarnik Parowy Whirpool AMW583ix 2w1 TERMOOBIEG
4. Okap kuchenny teleskopowy Berdsen BT-229 INOX z filtrem węglowym
Whirpool AMW583ix - też swoje kosztuje, chyba, że to jakiś outletowiec
Lodówka, zmywarka - tu raczej bym się skłaniał ku sprzętowi z Ikei (5 lat gwarancji), bo to jest coś, z czego się korzysta, a ryzyko awarii w obecnych czasach niemałe.
Płyta gazowa - klasyczna, to dobry kierunek. Znam dobrze gaz na szkle i nie polecam, jeżeli lubisz perfekcyjną czystość
Whirpool AMW583ix na popularnym portalu nówki są poniżej tysiaka z gwarancją.
Ze zmywarką faktycznie może się skuszę, natomiast w zmywarce chciałbym aby był wyświetlacz który informuje o pozostały czasie zmywania, choć rzeczywiście może zrezygnuję z tego rozwiązania na Ikeowską.
Whirpool AMW583ix na popularnym portalu nówki są poniżej tysiaka z gwarancją.
Pojedź, obejrzyj i dopiero kup na miejscu. To na 99% powystawówki.
LACKY wrote:
natomiast w zmywarce chciałbym aby był wyświetlacz który informuje o pozostały czasie zmywania,
Włączysz - zmywa. Później za jakiś czas wyjmujesz pozmywane. Chyba nie kontrolujesz cały czas, ile do końca prania, czy zmywania. To nie piekarnik i nie ma co być niewolnikiem urządzeń
Miałem zmywarkę z wyświetlaczem i teraz mam bez więc wiem co piszę A rzeczywiście racja wezmę z ikei zmywarkę Logan
A co do piekarnika dostępna ilość szt. ponad 80 szt. i opis nowy więc nie mam powodu nie wierzyć.
A co do piekarnika dostępna ilość szt. ponad 80 szt. i opis nowy więc nie mam powodu nie wierzyć.
Właśnie popatrzyłem. Za tę cenę chyba sam bym zaryzykował. Pamiętaj jednak o gwarancji sprzedawcy, a nie producenta.
LACKY wrote:
Miałem zmywarkę z wyświetlaczem i teraz mam bez więc wiem co piszę
Ja też wiem Jak uruchamiasz, to wyświetlacz powie Ci, mniej więcej za ile skończy się program. Ja tam nie siedzę i nie odliczam, czy przypadkiem pralka nie prała 6 minut krócej albo zmywarka skończyła zmywania 10 minut później. Jak ma trwać 2:42, to mniej więcej za 3 godziny podejdę.
Lodówka, płyta, zmywarka - tu bym się nastawiał na 5 lat gwarancji.
Teraz Whirpool daje 5 letnia gwarancję na sprzęt Ja bym sprzętu z IKEA nie kupił. ale to dlatego że widzę jak przez lata ta firma schodzi na psy, szczególnie z meblami z papieru.
A skoro tak oszczędzają na swoim asortymencie, to nie chce myśleć co jest w "ich" AGD. Do tej pory miałem wolno stojącego Boscha, ale że robię wszystko prócz lodówki w zabudowie to wybrałem Whirepoola, ze względu właśnie na 5 lat gwarancji.
wybrałem Whirepoola, ze względu właśnie na 5 lat gwarancji.
Owy Whirlpool, którego wybrałeś i Electrolux Jak Whirlpool daje 5 lat gwarancji, to porównać i brać, co tańsze. Po wyborach autora widać, że to ma być sprzęt praktyczny i umiarkowany cenowo.
Na stronie wirlpool jest info o 2 letniej gwarancji.
Bo po zakupie, trzeba produkt zarejestrować na stronie i dostajesz dodatkowe 3 lata teraz dodatkowo oddają jeszcze do 1000zł za zakupy, ale pod warunkiem że kupisz sprzęt do zabudowy.
są 3 przedziały powyzej 4000 zł (400zł), powyżej 7500 zł (750zł ) i powżej 10000 zł , masz 1000 zł
tutaj jest jeden warunek, trzeba kupić sprzęt w Markecie AGD, gdzie modele, które wchodzą w promocję są droższe o 200 - 300zł, niż normalnie https://gwarancja.whirlpool-promocja.pl/files/regulamin.pdf
Nie kupuj Whirpool , Polar są ogromne problemy z wyegzekwowaniem naprawy gwarancyjnej. Ja uzyskałem naprawę gwarancyjna dopiero po skierowaniu sprawy do Sadu Konsumenckiego. Nie tylko ja miąłem takie problemy.
Nie kupuj Whirpool , Polar są ogromne problemy z wyegzekwowaniem naprawy gwarancyjnej. Ja uzyskałem naprawę gwarancyjna dopiero po skierowaniu sprawy do Sadu Konsumenckiego. Nie tylko ja miąłem takie problemy.
U mnie trochę za późno bo już stoi na magazynie, zobaczymy co ma być to będzie. Obecnie każdy producent leci w ....
Takie czasy.
Takie czasy , dlatego jest to Forum ,aby między innymi ostrzegać przed takimi producentami.
A jak już tak rozmawiamy, to mam 2 pytania. W jednym sklepie bardzo mnie namawiali na sprzęt Hoovera, t=warte to coś ?, kiedyś miałem odkurzacz to zaraz po gwarancji pękła mu rura, do odkurzania i jakoś nie mam zaufania do tej firmy, ale innego AGD nie znam ich.
a drugie pytanie Liebherr, znalazlem chlodziarke za 2500zł czyli tyle co Whirepool, zawsze ta firma kojarzyła mi się z dużo wyższą ceną ? Aż tak obniżyli ceny ?
Możesz napisać coś więcej o tej sytuacji kiedy to było ?
No własnie pralka Pralki Whirpoola się nie kupuje nigdy O pralkach tej firmy to można książki pisać. A podejście, jak większość firm na rynku, takie czasy, kup Pan nowe i nie zawracaj głowy.
Tak jak ktoś tam napisał w tamtym wątku tylko Miele, ale to kosztuje 5x tyle co Whirpool, pytanie czy jest sens ekonomiczny ?
Takie czasy , dlatego jest to Forum ,aby między innymi ostrzegać przed takimi producentami.
A jak już tak rozmawiamy, to mam 2 pytania. W jednym sklepie bardzo mnie namawiali na sprzęt Hoovera, t=warte to coś ?, kiedyś miałem odkurzacz to zaraz po gwarancji pękła mu rura, do odkurzania i jakoś nie mam zaufania do tej firmy, ale innego AGD nie znam ich.
a drugie pytanie Liebherr, znalazlem chlodziarke za 2500zł czyli tyle co Whirepool, zawsze ta firma kojarzyła mi się z dużo wyższą ceną ? Aż tak obniżyli ceny ?
Z liebherrem zależy jak trafisz, ale ogólnie sprzęt jest godny polecenia. Tylko w razie gwarancji to nie jest Liebherr Ruda śląska, ale trzeba szukać.
Meble do kuchni z Ikei to nieporozumienie. Tam jest woda, temperatura i niezwykle częste otwieranie szuflad.Bywa, że ciężkich. Meble z papierową okleiną, wewnętrzny paździerz o strukturze ubitej słomy.Wszelkie prowadnice szuflad i zawiasy w kuchni muszą być b.dobrej jakości. Mam jakieś blumy i znoszą b. dużo.Nie wiem co Ikea tam pakuje.Ostrzegam...
Meble do kuchni z Ikei to nieporozumienie. Tam jest woda, temperatura i niezwykle częste otwieranie szuflad.Bywa, że ciężkich. Meble z papierową okleiną, wewnętrzny paździerz o strukturze ubitej słomy.Wszelkie prowadnice szuflad i zawiasy w kuchni muszą być b.dobrej jakości. Mam jakieś blumy i znoszą b. dużo.Nie wiem co Ikea tam pakuje.Ostrzegam...
Ikea daje 20 lat gwarancji, a do tego dwu krotnie niższą cenę od mebli robionych na zamówienie. "Jakieś blumy" w moim przypadku w kuchni były wyliczane blum w 2 wersjach które różniły się 1000 zł na trzech szufladach .
Na zamówienie kuchnia 2 miesiące czekania, Ikea od ręki.
Naprawdę nie widzę uzasadnienia że mam dopłacać 2x więcej za kucnie na zamówienie jak ta z Ikea jest wystarczająca.
Mam kilku znajomych z takimi kuchniami użytkują je już lata i jakoś nie narzekają.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że tyle opinii co użytkowników.
Na pewno sprzętu AGD z ikei nie wezmę bo już o tym poczytałem
Jasne.
Zwykle jest jednak tak, że twoja partnerka życiowa nie dopuści do tego,żebyś miał meble przez 20 lat.Nowe trendy itd.Mozna ew zrobić lifting i wymienić fronty.O ile jeszcze będą produkowane.
Dokładnie sugeruję przeczytać warunki gwarancji- jest taka jak w motoryzacji: na elementy, które prawdopodobnie nigdy się nie uszkodzą.
Taniej? Owszem. Ale o taniości już napisano tomy.
Ja nigdy w Ikei mebli nie kupię.Ich jakość polega na zamontowaniu i nie dotykaniu.
Życzę powodzenia.Szczerze i bez ironii.
Jasne.
Zwykle jest jednak tak, że twoja partnerka życiowa nie dopuści do tego,żebyś miał meble przez 20 lat.Nowe trendy itd.Mozna ew zrobić lifting i wymienić fronty.O ile jeszcze będą produkowane.
Dokładnie sugeruję przeczytać warunki gwarancji- jest taka jak w motoryzacji: na elementy, które prawdopodobnie nigdy się nie uszkodzą.
Ja nigdy w Ikei mebli nie kupię.Ich jakość polega na zamontowaniu i nie dotykaniu.
Jasne.
Czy kiedykolwiek miałeś meble z ikei w kuchni?
Powiem tak, nie mam mebli kuchennych z IKEA, byłem blisko, ale kupiłęm na zamówienie z kilku powodów, po pierwsze podobna cena, nawet na Blumie wyszło taniej niż IKEA z Blumem. 2 jeden punkt kontaktu, nie wiem czy wiesz Ale IKEA nie odpowiada z montaż mebli (montezy, nie sa pracownikami IKEA), no chyba że będziesz go robił sam to ok Mam bardzo dużo mebli z IKEA kupowane od ponad 10 lat, Besta, PAX, etc i widać z roku na rok, jak jakość mebli leci na pysk, kiedyś BESTA ważyła jeden regał ok 50kg, w tej chwili sam go wnioslem, mimo braku prawej nogi (proteza) na rachunku 13kg dokładnie tak sam mebel, wymiary okleina etc. To się nie bierze z powietrza. Więc ja się też z IKEA już wyleczyłem. Pomijam że te łączniki do szaf co zawsze były metalowe, teraz dają z marnego plastiku i na 8 sztuk, 2 mi się rozpadły i musiałem wieczorem jechać do marketu budowlanego po komplet 8 nowych, bo ie da się kupić pojedynczo.
Ej, kolego LACKY To nie moje stwierdzenie.
Miałem kuchenne, teraz są w piwnicy.Głównie blaty z nich.Te które były jako takie, nie przeżyły przenosin.
Po latach namówiono mnie na regałki książkowe.
To już całkowita katastrofa.Zrobiłem z tyłu każdego z nich krzyżulce bo się chybotały przy najmniejszym dotyku. Kilka kropel wody zanim wyschnie zdąży podnieść do góry tę naskórkową okleinę.Zero kwiatków na nich.
Ale zgadzam się z CodeBoy.
Ej, kolego LACKY To nie moje stwierdzenie.
Miałem kuchenne, teraz są w piwnicy.Głównie blaty z nich.Te które były jako takie, nie przeżyły przenosin.
Po latach namówiono mnie na regałki książkowe.
To już całkowita katastrofa.Zrobiłem z tyłu każdego z nich krzyżulce bo się chybotały przy najmniejszym dotyku. Kilka kropel wody zanim wyschnie zdąży podnieść do góry tę naskórkową okleinę.Zero kwiatków na nich.
Ale zgadzam się z CodeBoy.
Rzeczywiście nie Twoje @palmus stwierdzenie przepraszam , źle obrobiłem odpowiedź.
No OK, jak już pisałem każdy ma swoją opinię. Nie będę się rozpisywał o kuchniach tych które są po znajomych i rodzinie i ile to już lat stoją. Generalnie głównie o sprzęt pytałem. Kuchnia Ikei mi odpowiada a za "to samo" na zamówienie jak w pysk strzelił 2x wyższa cena.
No OK, jak już pisałem każdy ma swoją opinię. Nie będę się rozpisywał o kuchniach tych które są po znajomych i rodzinie i ile to już lat stoją. Generalnie głównie o sprzęt pytałem. Kuchnia Ikei mi odpowiada a za "to samo" na zamówienie jak w pysk strzelił 2x wyższa cena.
60% moich znajomych ma meble IKEA, tylko ma ten stary standard, nie te nowo MODUSy. Co do ceny 2x wyższej to nie wiem jak to porównujesz, bo jak ja porównywałem jabłka z jabłkami, czyli zrobiłem projekt w IKEA i u Stolarza to cena mimo większej ilości materiału taniej wyszło w stolarza.
Nie wiem jakie masz doświadczenie w kupowaniu kuchni i ogólnie w IKEA, ale pamiętaj że tam za każdą pierdółkę trzeba dopłacić, np nóżki do szafek 4 sztuki, to nie jest tak że w cenie "szafki z katalogu" masz komplet. Nie, haczyk jest w detalach, taki model biznesowy.
Nie upieram się że masz nie kupować w IKEA, ale zrób sobie nawet na stronie projekt i zobacz cenę