Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Fabia 1 - Szyby elektryczne nie działają

AbuseArt 16 Feb 2020 19:54 4992 1
    AbuseArt
    Level 12  
    Dzień dobry!

Proszę o pomoc w diagnozowaniu usterki szyb elektrycznych w Fabii 1.

* Szyby elektryczne przestały działać, problem dotyczy zarówno drzwi prawych jak i lewych w tym samym czasie.
    * Co jakiś czas "magicznie" się naprawią, jest to bardziej prawdopodobne gdy powyjmuję bezpieczniki 25A
    * Gdy już szyby działają to nie dzieje się nic niepokojącego, działają wtedy zawsze obie strony.
    * Wiązka w drzwiach od strony kierowcy wygląda na zdrową, jeżeli mam całą przetestować miernikiem to przydałby mi się schemat - niestety nie udało się znaleźć
    * Czasem zamek od strony kierowcy nie chce / "nie ma siły" się podnieść ORAZ szyby nigdy nie przestały działać w trakcie jazdy, ale na kolejny dzień po wejściu do auta.

* Co oznaczają kolory wtyczek? Znaleziony diagram mało mi mówi bo brak tam kolorów a auto to "anglik". (Znalazłem to)
    * Czy moduł komfortu znajduje się w drzwiach? Czy to oznacza że bez drzwi kierowcy pasażer nie mógłby otwierać/zamykać swojej szyby?
    * Czy opór fizyczny w zamku momencie otwarcia samochodu mógłby sprawić że moduł komfortu poddaje się z szybami na zasadzie bezpiecznika?

Uprzejmie proszę o jakiekolwiek schematy / fakty / wskazówki które pomogą mi zrozumieć działanie drzwi.

Skoda Fabia 1 - Szyby elektryczne nie działają

Pozdrawiam
    spinacz
    Level 42  
    99% usterek gdy szyby raz działają a raz nie w Fabii I to moduł w drzwiach kierowcy, nieraz wystarczyło go przylutować hotairem i było wszystko cacy innym razem wymiana na sprawny.