Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Excel Makro - Kopiowanie wyszukanego tekstu, mimo jego rotacji w pliku

Narty123 17 Feb 2020 02:24 432 3
    Narty123
    Level 6  
    Cześć,

mam problem. Potrzebuję wiedzieć jak zrobić makro, które polega na ściąganiu danych z innego pliku. Ma wejść w inny plik, znaleźć konkretne słowo, przejść 5 komórek w prawo, skopiować wartość i wkleić w konkretne miejsce, potem przejść z tej piątej komórki na siódmą komórkę od tej znalezionej i skopiować ja w konkretne miejsce. Makro ma działać w ten sposób dla całej kolumny. Potem ma zamknąć plik bez zapisywania. Największym problemem jest to, że w pliku, z którego ściągam dane ciągle dodawane są jakieś wiersze i nie mogę zafixować konkretnej komórki, żeby mi z niej ściągało, bo po jakimś czasie są tam inne wartości. Szukam po forum, ale jeszcze nic mi nie zadziałało w taki sposób jaki bym oczekiwał. Z góry dzięki :)
    Pozdrawiam
    PRL
    Level 40  
    Quote:
    Potrzebuję wiedzieć jak zrobić makro

Napisać.;)

Popatrz tutaj - Link
    No chyba, że oczekujesz gotowca.
    Narty123
    Level 6  
    Dzięki za link, niestety nie robi tego czego oczekuje. Nie, nie oczekuje gotowca. Chce jakiś przykład, abym już resztę zrobił sam. Póki co nic nie wychodzi. Jeśli chodzi o filtrowanie tego pliku, z którego trzeba pobrać dane to jest chroniony i nie znam hasła, więc makro nie może filtrować.
    PRL
    Level 40  
    Quote:
    Chce jakiś przykład

Analizowałeś przykład z linka? Otwiera plik, szuka tekst i kopiuje.

Quote:
    nie znam hasła

Ja chyba też nie znam hasła do Twojego pliku.