Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nagrywanie na magnetowid z dekodera NC+

18 Lut 2020 20:41 339 14
  • Poziom 3  
    Czołem!
    Szukałem na forum -nie znalazłem :) Taki trochę vintage temat :):) ale co mi tam...
    Odkopałem z radością magnetowid Panasonica HV60 na którym kiedyś bez problemu udawało się nagrywać kasety ,oczywiście po podłączeniu go do dekodera C+ i telewizora oczywiście.
    Podłączyłem Wszystko pięknie Euro/Euro jak każe instrukcja ,tj. Dekoder z VHS i VHS z TV. Niestety nie mogę nic nagrać.Wiem że kiedyś przełączałem bodajże w dekoderze przyciskiem RES coś jakby tryby Video z 1080 [na którym normalnie odbiera TV z dekoderem ] , bodajże na tryb SD1 [SCBS]-wtedy trochę pogarszała się jakość odbioru ale miałem umożliwione nagrywanie...oczywiście z ta pogorszoną trochę jakością.
    Dziś walczę od południa i tzw. klops :) Na trybie SD1 ciemność...W sumie na żadnym nie udaje się nic nagrać..
    Może z Szanownych Ktoś oświeci laika.? Odbiór VHS działa jak najbardziej.
    Drugie pytanko - czy w trybie najlepszego odbioru tj, 1080 istnieje możliwość nagrywania?
    Z pozdrowieniami....
  • Pomocny post
    Poziom 26  
    Ciekawe. Na złączach HDMI można puścić zabezpieczony sygnał (HDCP) i wtedy nie da się go nagrywać. Ale analogowy sygnał w starym VHS raczej nie jest tak zabezpieczony...
    Jesteś na 100% pewien, że ze złącza Euro masz prawidłowy sygnał analogowy, który trafia do magnetowidu? Jedyna ścieżka to analogowy sygnał: dekoder -> VHS -> TV i masz podgląd? Nie ma opcji, że to co widzisz na ekranie trafia do TV bezpośrednio z dekodera, z pominięciem magnetowidu? Więc może nagrywanie w magnetowidzie padło? W końcu sprzęt ma pewnie ze 20 lat, jak nie więcej... :-D
    A języczek na kasecie? Nie pamiętam jak to było, czy video zgłaszało błąd wyłamanego języczka, czy po prostu nie nagrywało... Tak wiem, trochę żenada o tym pisać, ale czasem oczywiste rzeczy trudniej zobaczyć, jeśli się szuka zawiłych :-D
  • Poziom 3  
    Dekoder z TV mam połączony oczywiście HDMI. Do odbioru VHS przełączałem na AV 1 lub AV2 w Telewizorni.
    Mechanicznie video nagrywa tylko problem jest z obrazem który chcę nagrywać- przełączając tryby z 1080 na 720 ,576 czy właśnie SD1 , SD2 [RGB] czy S Video -widzę obraz tylko na 1080 i tym 720 bodajże, a na pozostałych nie. Włączając nagrywanie i przełączając między nimi nagrywam czerń...wszędzie :P .
    Kilka lat temu przełączałem na jeden z tych trybów SD [ chyba SD1] i był na nim obraz tylko trochę gorszej jakości. Wiesz i tak byłem zadowolony że w ogóle...:)
    Hm.... prawdę mówiąc to już podejrzewam moje kable... AV1 i AV 2 nie pokazuje mi obrazu - tzn.na jednym mam czerń na drugim mroczki.
  • Poziom 26  
    atroph napisał:
    Dekoder z TV mam połączony oczywiście HDMI.


    A widzisz. Błąd.
    Odłącz HDMI, dekoder podłącz do VHS, a ten do telewizora na złącze AV. Dopóki nie uzyskasz obrazu na TV, to i nagrywanie nie będzie działało. Nawet nie musisz wciskać REC. Nie ma podglądu = nie ma nagrywania.

    Może dekoder nie udostępnia sygnału analogowego? Poczytaj instrukcję.

    atroph napisał:
    AV1 i AV 2 nie pokazuje mi obrazu - tzn.na jednym mam czerń na drugim mroczki.


    Nawet jak włączysz odtwarzanie na kasecie o której wiesz, że jest na niej obraz? No to rzeczywiście może być problem z połączeniem VHS <-> TV :-D
  • Poziom 13  
    Wydaje mi się że jest tutaj pewna zależność. Podłączyłeś TV z dekoderem za pomocą HDMI, więc dekoder prawdopodobnie po zidentyfikowaniu odbiornika, automatycznie odłącza sygnał na złączu SCART.
  • Poziom 3  
    Odłączyłem HDMI i niestety cisza...
    Na AV -ach także nic...
    Kasety bardzo ładnie odtwarza.

    Dodano po 44 [sekundy]:

    ADB-6 napisał:
    Wydaje mi się że jest tutaj pewna zależność. Podłączyłeś TV z dekoderem za pomocą HDMI, więc dekoder prawdopodobnie po zidentyfikowaniu odbiornika, automatycznie odłącza sygnał na złączu SCART.


    Automatyzm taki z tego co pamiętam nie występował wcześniej. Ale jeśli - jest to do ominięcia?
  • Poziom 26  
    atroph napisał:
    Kasety bardzo ładnie odtwarza.


    To znaczy, że kable i połączenie pomiędzy TV i magnetowidem są OK.
    Ergo, na wyjściu dekodera nie ma sygnału analogowego. Uratuje Cię tylko instrukcja obsługi dekodera.
    I nikt Ci tu z tym nie pomoże, nawet gdyby chciał, bo nie podałeś modelu dekodera. NC+ to za mało :-D
  • Poziom 3  
    ok. myslałem że będzie to raczej banalny problem :)
    model dekodera to : ITI 5720 SX

    Dodano po 38 [minuty]:

    Czytam właśnie tą instrukcję i tam stoi :
    "Przy ustawieniach SD1 i SD2 złącze HDMI jest nieaktywne" i odwrotnie ...przy połączeniach hdmi ,scart jest nieaktywne.
    Pamiętam że mogłem bez odłączania kabli przestawiać sobie z 1080-tki na SD i w gorszej jakości nagrywać.

    Dodano po 14 [minuty]:

    Obecnie na AV 1 gdzie jestem podpięty, ładnie odtwarza taśmy ,natomiast nie widzi sygnału z dekodera,nawet jak odepnę hdmi.
    Trochę w między czasie poczytałem... :):) - czy kapel scart ale tzw. "pełny" może pomóc?
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    Tak na wszelki wypadek - prosze pamiętać o ustawieniu rozdzielczości 576i w dekoderze. Oczywiście mówię tu o połączeniu SD.
    atroph napisał:
    czy kapel scart ale tzw. "pełny" może pomóc?

    Tak.
  • Poziom 3  
    Dlaczego mam pamiętać o takim ustawieniu? Magnetowid i tak na żadnym nie widzi obrazu .
    Taki przewód można jakoś zweryfikować czy też wierzyć sprzedawcy jeśli na opakowaniu nie ma o tym mowy?
  • Pomocny post
    Poziom 13  
    atroph napisał:
    Taki przewód można jakoś zweryfikować czy też wierzyć sprzedawcy jeśli na opakowaniu nie ma o tym mowy?

    Najlepiej podłączyć tym kablem bezpośrednio telewizor do dekodera. Jeśli będzie dźwięk i obraz, to magnetowid na tym kabelku powinien nagrywać. Można profilaktycznie "sprofanować" oryginalny kabel poprzez rozłączenie pin-8 złącza (function switching). Nie wiadomo czy dekoder nie interpretuje ewentualnego pojawienia się napięcia na tym pinie jako "próba kopiowania".
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    atroph napisał:
    Dlaczego mam pamiętać o takim ustawieniu?

    Nie musi kolega pamiętać. Ale tylko video o tak ustawionej rozdzielczości magnetowid może "zobaczyć", tak jest skonstruowany.
    Ustawienie każdej innej rozdzielczości z góry powoduje "nie widzenie" owego sygnału video.
  • Pomocny post
    Poziom 27  
    Żeby nagrywać na magnetowid z innego źródła niż jego tuner to trzeba go przełączył {ustawić} na AV . Strona 10 Instrukcji. Nie spotkałem się aby to się działo automatycznie.
  • Poziom 26  
    MDD napisał:
    Żeby nagrywać na magnetowid z innego źródła niż jego tuner to trzeba go przełączył {ustawić} na AV . Strona 10 Instrukcji. Nie spotkałem się aby to się działo automatycznie.


    Autor tematu prawdopodobnie wie o tym, bo napisał:

    atroph napisał:
    wtedy trochę pogarszała się jakość odbioru ale miałem umożliwione nagrywanie...oczywiście z ta pogorszoną trochę jakością.


    Chociaż faktem jest, że często zapomina się o podstawowych sprawach kiedy człowiek skupia się na tych trudniejszych :-D
  • Poziom 3  
    Tak,pamiętałem o przełączaniu n AV :)
    Kupiłem nowe przewody [pełne] i pobawiłem się ponownie bowiem w miedzy czasie doczytałem że takowy "puszcza" sygnał tylko w jedną stronę. To się sprawdziło-podpięcie tego samego przewodu ale w drugą stronę [odwrotnie] daje ciemność :) .Trochę wydało mi się to dziwne bo raczej sprawdzałem takie możliwości na kablach wcześniejszych. Ale już nie mam siły ponownie podpinać.:):) Ważne ze działa !! Nagrywa na SD1 i SD2. [ Na S-video tylko w czarno-białym ]. Mam niezłą radochę ....
    Wielkie dzięki za pomoc , ukierunkowania poszukiwań i inspiracje do nich.