Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki dzwigar stalowy zastosować w warsztacie ktory bedzie podtrzymywal dach

mariusz0792 20 Feb 2020 11:54 837 12
    mariusz0792
    Level 10  
    Witam forumowiczów
    Proszę Was o pomoc i poradę jaki dzwigar zastosować i z jakich profili w starej stodole która chce przerobić na warsztat ślusarski.
    Aktualnie są drewniane belki tak jak na zdj w załączniku, a chce w to miejsce wstawić tzw dzwigar metalowy dopytywalem już znajomych budowlańców trochę poczytalem i zrobiłem maly projekt dzwigara o długości 8m (zdj w załączniku)
    I mam pytanie czy taki da radę?
    Myślałem wyspawac go z profili 80x80x3 czy to wytrzyma?
    Attachments: To view the material on this forum you must be logged in.
    vodiczka
    Level 43  
    mariusz0792 wrote:
    I mam pytanie czy taki da radę?
    Nie wystarczy narysować dźwigar, trzeba go jeszcze policzyć.
    Twoje pytanie wskazuje, że nie liczyłeś a "w ciemno" raczej nikt nie odpowie.
    mariusz0792
    Level 10  
    Nie obliczalem bo jestem ciemny w tym temacie.
    Czyli co zgłosić się do jakiegoś konstruktora czy jest jakiś program do tego?
    vodiczka
    Level 43  
    mariusz0792 wrote:
    Czyli co zgłosić się do jakiegoś konstruktora czy jest jakiś program do tego?
    Zgłosić się do konstruktora jeżeli chcesz spać spokojnie.
    Nie wystarczy samo policzenie dźwigara, trzeba też ocenić stan stodoły czy np. nie jest potrzebne dodatkowe wzmocnienie więźby dachowej.
    mariusz0792
    Level 10  
    Stodola nie jest taka stara i w dobrym stanie
    A o więźbe już dopytywalem dwóch dekarzy ktorzy ogladali i mówili że przy tym kącie spadku dachu wytrzyma spokojnie.
    Zaproponowali mi też wiazar drewniany zamiast tego dzwigara metalowego ale wolałbym metalowy
    zimny8
    Level 33  
    Za mało danych.
    Jaka jest długość obiektu, ile jest aktualnie takich podpór, na zdjęciu widać 1, jaki jest przekrój płatwi pod szczytem?.
    Rozumem że element dźwigara o dł 8m. miałby spocząć na murłatach ściennych?
    mariusz0792
    Level 10  
    Witam
    Cała stodola ma 11.5m długości i 7.5 szerokości mierzone w srodku. Aktualnie są dwie podpory ale będzie jeden dzwigar a w miejscu drugiej podpory będzie ściana działowa na której zostanie wsparty dach. Rozstaw platwi belek popierających dach 3m od siebie przekrój 16x10.
    Od betonowego filara do filara jest 7.5m na ktorym lezy murłata a od murłaty do murłaty jest 8, 1m czyli 30cm wystaje filar na którym chce postawić dzwigar i dodatkowo dokrecic go do ściany i murłaty.
    zimny8
    Level 33  
    mariusz0792 wrote:
    Cała stodola ma 11.5m długości

Wydaje się ze pierwsza podpora (widoczna na zdjęciu), jest w odległości gdzieś 4,5m do 5,0m od ściany szczytowej, zatem gdzie ta druga teraz miała by być, na końcu stodoły?, tam później zastąpi ją ściana?.
    Sugerowałbym umieszczenie dwóch "lżejszych" dźwigarów w odstępie od szczytów ok. 3,5m do 4,0m czyli trzecia/czwarta krokwia.
    mariusz0792
    Level 10  
    Teraz widoczna podpora jest 4.5 metra od szczytu, a chce ja wyposrodkowac i zrobić na 4m czyli trochę bliżej szczytu to wtedy dzwigar byłby gdzieś na 4m od szczytu i 3.8 od ściany. Na trzeciej czwartej krokwi to nie za bardzo ponieważ tam jest tylko ścianka a w miejscu podpory jest filar 100x40cm i wolałbym na nim postawić
    Ściana będzie mniej więcej w miejscu w którym stoję i robię zdjęcie też tam jest filar z jednej i w przeciwnej stronie na których jest podporą taka sama jak na zdjęciu
    A co do kozłów krokwi to one są chyba co 90cm
    mariusz0792
    Level 10  
    Tu widać te dwie podpory tam gdzie ta dalsza to ma być dzwigar metalowy a tu gdzie ta bliżej to będzie sciana
    Attachments: To view the material on this forum you must be logged in.
    zimny8
    Level 33  
    Ok, teraz widać jaśniej, po postawieniu drugiej ściany szczytowej odległość między nimi wyniesie ok. 9,0 m, i tyle mają dwie płatwie podtrzymujące krokwie, podparcie po środku daje dwa odcinki po ok. 4,5 m, trochę to dużo przy przekroju 16 cmx10 cm. Dlatego proponuje jętki (np. 16 cmx7 cm), do pozostałych krokwi, mocowane poniżej płatwi.
    Odnośnie kratownicy, dobrze Ci podpowiadali, wystarczy przerobić to co jest, i jedną belę dołożyć, a zatem w miejsce planowanego metalowego przekroju o dł. 8 m (między murłaty), przerzuć belkę o przekroju 24 cmx16 cm, do niej konstrukcja z belek które tam są, tak powstanie wspomniany wiązar, bardzo wytrzymały i lekki.
    Metalowe przekroje są b. ciężkie i w tym przypadku użycie ich nielogiczne, ugną się pod swym ciężarem niewiele, ale tyle samo co ciesielski wiązar pod ciężarem dachu.
    mariusz0792
    Level 10  
    Od ściany szczytowej do nowej ściany będzie około 8 m nie 9.
    Ale dzięki za pomoc i zrobię chyba właśnie tak, jak napisałeś wyżej.