Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] PSP 1004 problem ladowania - Konsola laduje baterie, kontrolka nie swieci sie.

zair 20 Feb 2020 19:07 606 1
    zair
    Level 14  
    Witam,
    Mam nietypowy problem, czytalem troche na forach i udalo mi sie pewne tematy naprawic, lecz moja wiedza na tym etapie sie skonczyla.
    Mianowicie: Mam konsole PSP 1004 od nowosci u mnie. Konsola upadla. Konsola funkcjonowala do konca na baterii. Po poldlaczeniu ladowarki nie nastepowalo ladowanie baterii.
    Stwierdzilem uszkodzenie i wymienilem bezpiecznik na gniezdzie ladowania 2.5A, reszte bezpiecznikow sprawdzilem.
    I teraz tak: po podlaczeniu ladowarki konsola jest ciepla, dziala. Po wlozeniu baterii konsola sie laduje, lecz nie swieci sie kontrolka.
    Po odlaczeniu ladowarki konsola sie nie wlacza. Abz ja wlaczyc nalezy wypiac i wpiac baterie - konsola wtedy pracuje na baterii normalnie.
    Jesli do dzialajacej konsoli podlacze ladowarke to wylacza sie i aby ja wlaczyc i wlaczyc nalezy wypiac i wpiac baterie.
    Konsola dziala na ladowarce bez baterii. Jesli w tym momencie podepne baterie, to konsola wylacza sie, lecz nastepuje ladowanie baterii.
    Ladowanie USB jest wlaczone, nie nastepuje ladowanie przez ten przewod, jak tezkontrolka ladowania nie swieci sie.
    Pytanie brzmi - Soft, czy plyta ? Nie mam schematu, wiec pytam na forum.
    Dziekuje za ew. sugestie i pomoc.
    zair
    Level 14  
    Poradzilem juz sobie sam. Mialem schemat od TA-085, wyglada ze to samo rozwiazanie ladowania USB i DC, zwarty byl Mosfet za bezpiecznikiem, w zwiazku z tym po podlaczeniu ladowarki caly czas bylo napiecie na baterii. przy okazji przez zwarcie zasilany byl IC od ladowania, co w przypadku wylaczenia konsoli i tak przez kilka godzin rozladowywalo baterie. po wlaczeniu konsoli na baterii i wlaczeniu ladowarki uklad odcinal baterie i konsola wylaczala sie. W TA-097 jest Mosfet w innej obudowie - 6 nozkowej, typ tranzystora Mosfet - z kanalem P. kolo bezpiecznika 2.5A na gniezdzie ladowarki. Temat zamykam.