Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Ecostar VDE 0700 - sterowanie zewnętrznym przekaźnikiem Sonoff

rutek162 21 Feb 2020 23:02 2196 9
    rutek162
    Level 5  
    Dzień dobry,
    planuję podpiąć zewnętrzny sterownik Sonoff SV z firmware Homekit do sterowania bramą garażową z napędem Ecostar VDE0700.
    Przeszukując forum znalazłem już odpowiedź gdzie jest styk bezpotencjałowy - muszę kabelek z sygnałem sterującym do zacisków 1 i 2.
    Przekaźnik Sonoff SV osobno wymaga jeszcze zasilania DC 5-24V i tu nie jestem pewien pod które styki podpiąć zasilanie - 1 i 3?

Z góry dziękuję za pomoc - Pozdrawiam.
    rutek162
    Level 5  
    Dzięki za odpowiedź - tylko moje płytka wygląda trochę inaczej. Ecostar VDE 0700 - sterowanie zewnętrznym przekaźnikiem Sonoff

Wczoraj czytałem wątek z dokładnie taką płytką ale nie mogę go odnaleźć.
    Napewno podłączenie do 1 i 2 - wejście sterujące bezpotencjałowe, ale nie wiem jak podłączyć zasilanie do 24V do zewnętrznego odbiornika.
  • Helpful post
    chucu
    Level 18  
    1 - masa (0V),
    2 - impuls (zwierasz do masy)
    3 - +24V
    4 - STOP
    5 - masa
    6 - fotokomórka 8k2
    7 - masa
    rutek162
    Level 5  
    Super, dziękuje bardzo.
    rutek162
    Level 5  
    Mierzę właśnie napięcia na stykach i na 1+2 mam 24V... nie powinno być 0V?

Edit - na 1+3 mam 26V - nie uszkodzę podpinając urządzenie które ma zasilanie Max 24V?
  • Helpful post
    ceger
    Level 23  
    1 i 2 przetestuj zwierając przez żarówkę. Aby obniżyć napięcie podłącz przekaźnik przez 4 szeregowo połączone diody prostownicze. Np 1N4007
    rutek162
    Level 5  
    Ponieważ nie jestem ani elektrykiem ani elektronikiem i diody prostownicze są mi obce :) ,
    prób ciąg dalszy - tym razem ze wsparciem serwisu Hormann. Dzięki uprzejmości jednego z serwisantów wszedłem w posiadanie instrukcji obsługi napędu VDE 0700 - tutaj do ściągnięcia może komuś jeszcze się przyda.

https://drive.google.com/file/d/1eJ4JavhFSRDlPBkRaqx56Gn_06fsjkH-/view?usp=sharing

Nie ma co prawda opisanych styków, ale są przykłady podłączania:
    Ecostar VDE 0700 - sterowanie zewnętrznym przekaźnikiem Sonoff

Dodano po 5 [godziny] 25 [minuty]:

podłączyłem - działa!

Hey Siri, open garage ;)

sterowanie 1+2
    zasilanie DC24V 1+3, ale mogło być też 3+7

Dziękuje bardzo za pomoc.
    ceger
    Level 23  
    No to gratuluję! Przy okazji wsparłeś forum👍 bo widzisz ciężko w necie o schemat do twojej wersji. Pozdrawiam.
    rutek162
    Level 5  
    sterowanie 1+2
    zasilanie DC24V 1+3, ale mogło być też 3+7

szczegóły w wątku :)