CYRUS2 wrote: Ko_Ri wrote: To jeszcze na koniec zapytam, dlaczego niechętnie jest przydzielana taka moc (>5kW) na jednej fazie? Z czystej ciekawości.
1.Bo jest system 3 -fazowy i fazy powinny być równo obciążane.
Czekałem na taką odpowiedź. Równo obciążone to mogą być jak się używa silnika 3f. Wtedy nawet N nie jest potrzebne. Powiedz jak w gospodarstwie domowym uzyskać równomierne obciążenie faz. Tylko nie pisz, że przez takie podłączenie odbiorników 1f aby urządzenia prądożerne były na różnych fazach. Już widzę jak gotujesz ziemniaki na indukcji i jednocześnie włączasz pralkę a innej fazie oraz ciasto pieczesz w tym samym czasie na trzeciej fazie aby fazy były równomiernie obciążone. Zapewniam ciebie, że nikt tym sobie głowy nie zawraca. Masz powiedzmy 6 urządzeń prądożernych, po 2 na fazę. Korzystasz losowo z 2 w jednym czasie. Masz 1 fazę mocno obciążoną a dwie wcale. Przypadek bardzo częsty. Udało się tobie przez to system rozwalić?
Wiesz ile domów jest podłączonych na zasadzie L1, L2 - gniazda, L3 - oświetlenie? Albo ile jest podłączonych na zasadzie L1, L2 - ogrzewanie pracujące do pół roku a na L3 cała reszta?
Nie widzę przeszkód aby tam gdzie to technicznie możliwe była możliwość zakładania 32A lub 40A przed licznikiem 1f. Wtedy nawet indukcję można używać bez ograniczeń oraz inne sprzęty w tym samym czasie. Wiem, maksymalny prąd indukcji to jest akurat 32A i teoretycznie przy używaniu jej bez ograniczeń nie pozwala na używanie innych urządzeń, ale to tylko w teorii. Chyba nikt nie używa jednocześnie 4 pól na maksa, no chyba że lubi węgiel jeść 😛. Poza tym zabezpieczenie nie rozłączy przy 32,1A.
Rownomiernym obciążeniem faz niech zajmie się energetyka. Wiedzą która faza jest najmniej obciążoną i do niej niech wpinają odbiorcę 1f.
Czy to prawda, że w Wielkiej Brytanii można dostać 40A na 1f?
Czy to prawda, że we Francji prawie wszyscy odbiorcy indywidualni są zasilani z 1f? Czy to prawda, że tam na 1f można dostać zabezpieczenie do ok 90A a najmniejsze to coś w okolicy 30A?
Czy w tych państwach system energetyczny jest 1f czy 3f?
Myślę, że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Aby mieć 3f to musisz mieć zabezpieczenie minimum 3x20A, albo lepiej 3x25A. Jaka to jest moc i ile za nią trzeba zapłacić? Przy 1x32A jaka jest to móc i ile trzeba za nią zapłacić?
Czy opłaty stałe comiesięczne dla 1f i 3f są identyczne?